video: pogledajte kako operiraju

Nigerijski pirati: Ljude otimaju zbog otkupnine, tankere zbog krađe nafte, a sada je među otetima i jedan Hrvat


100posto
24.09.2018.08:10
Nigerijski pirati: Ljude otimaju zbog otkupnine, tankere zbog krađe nafte, a sada je među otetima i jedan Hrvat
Screenshot/YouTube

sažeto

U epicentru svjetskog piratstva otet i jedan Hrvat, samo u prvoj polovici 2018. tamo je oteto 35 ljudi


100posto
24.09.2018.08:10

Među 12 članova posade koje su sa švicarskog teretnog broda oteli nigerijski pirati nalazi se i jedan Hrvat, javljaju agencije, a ostale su žrtve otmice državljani Filipina, državljanin BiH, Slovenac, Ukrajinac i Rumunj.

Brod koji je prevozio pšenicu iz Lagosa u Port Harcourt u Nigeriji, napadnut je u subotu 45 nautičkih milja od Bonny Islanda u Delti Nigera, mjesta koje je vjerojatno svjetski epicentar piratskih aktivnosti. Samo u prvoj polovici 2018. godine tamo je oteto 35 ljudi, a podaci iz protekle dvije godine pokazuju kako je broj napada i otmica u porastu, piše defenceweb.

"Piratska banda na brod Glarus ukrcala se pomoću dugih ljestvi te su izrezali žicu na palubi", rekli su iz tvrtke Massoel Shipping za AFP.

Glasnogovornik brodara sa sjedištem u Ženevi rekao je da su pirati uništili većinu komunikacijske opreme, a poseban tim specijalaca je na putu i trebali bi osigurati brz i siguran povratak taoca, piše BBC. 

U posljednje vrijeme najviše brine porast petropiratstva, odnosno otmica tankera zbog krađe nafte, a bivši je pirat u razgovoru za Deutsche Welle pojasnio kako se u napad kreće zbog financijske koristi:

"Nekad otimamo kako bi dobili novac od otkupnine. Ovisi o brodu. Možemo dobiti između 200 milijuna Naira ($555,000, €430,330) i 900 milijuna Naira".

Poseban savjetnik predsjednika Muhammada Buharija, Femi Adesina, smatra da je porast piratskih napada u Delti Nigera povezan s visokom nezaposlenošću.

U video snimci napada iz 2017. godine vidi se modus operandi naoružane piratske bande koja se pokušava ukrcati na brod. 

otmica

Nigerija

pirati

Hrvat

newsletter

Prijavite se na Newsletter