RUMUNJSKA NA ČELU EU

Nitko ne zna što će raditi, a i sam Juncker kaže da nisu spremni. Kad postane šef, Hrvatska će se baviti Balkanom


Mia Peretić
04.01.2019.16:00
Nitko ne zna što će raditi, a i sam Juncker kaže da nisu spremni. Kad postane šef, Hrvatska će se baviti Balkanom
Reuters

sažeto

Za godinu Hrvatska preuzima palicu i već je najavila veliki summit EU - zapadni Balkan


Mia Peretić
04.01.2019.16:00

S prvim danom nove 2019. godine Rumunjska je preuzela predsjedavanje Europskom unijom i na toj će funkciji biti do 30. lipnja. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker iznio je svoje sumnje u spremnost Rumunjske da preuzme ulogu koja joj pripada narednih šest mjeseci, rekavši kako oni jesu tehnički dobro spremni, no da vlasti u Bukureštu još nisu u cijelosti razumjele što znači predsjedavanje Unijom.

"Da bi se mogle donositi promišljene odluke, morate slušati druge, ali i biti u stanju da svoje brige stavite im je mjesto – na kraj. Kada sve uzmem u obzir, imam neke sumnje u sposobnost Rumunjske da se nosi s ovakvim zadatkom", izjavio je Juncker za Welt am Sonntag.

On smatra da unutarnje političko stanje Rumunjske znači da država neće djelovati kao ujedinjeni entitet na europskoj pozornici.

Što s Balkanom?

Dnevni avaz piše kako je Rumunjska najavila kako će u idućih šest mjeseci nastaviti s integracijom zapadnog Balkana u EU, no s obzirom da još nisu ni objavili program predsjedavanja, dokument koji svaka država objavi uoči preuzimanja te uloge, zapravo se ne zna što će raditi idućih šest mjeseci.

Hrvatska preuzima 2020. godine i najavljuje Summit za Zapadni Balkan

Hrvatska je po tom pitanju bila mnogo konkretnija. Premijer Andrej Plenković već je ranije najavio kako će 2020. godine, kada će šef EU biti Hrvatska, organizirati veliki summit EU- Zapadni Balkan, te da će Hrvatska za vrijeme svog predsjedanja Europskom unijom u fokus staviti države jugoistočne Europe.

Hrvatska

Europska Unija

Rumunjska

Balkan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter