svi su u strahu

Njegovog prethodnika čuvala je Tajna služba, a novi meksički predsjednik najavio neviđeno osiguranje


100posto
11.08.2018.12:00
Njegovog prethodnika čuvala je Tajna služba, a novi meksički predsjednik najavio neviđeno osiguranje
Reuters

sažeto

Nakon što je pobjedio na izborima ljevičarski političar prikazuje se kao predsjednik "običnih ljudi" i odriče se tradicionalnih predsjedničkih povlastica


100posto
11.08.2018.12:00

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je kako će umjesto naoružane tajne službe, koja je štitila njegove prethodnike, imati 20 nenaoružanih žena i muškaraca, uključujući odvjetnike, doktore i inženjere.

Nakon što je pobijedio na izborima ljevičarski političar prikazuje se kao predsjednik "običnih ljudi" i odriče se tradicionalnih predsjedničkih povlastica. No, vijest da Obrador ne želi naoružane tjelohranitelje izazvala strah javnosti u zemlji koja se bori s političkim nasiljem, bandama, i kartelima.

Naime, tijekom predsjedničke kampanje  u Meksiku bilo je više smrtonosnih napada na političare nego ikada prije, a epidemija nasilja bandi bila je najkrvavija u modernoj meksičkoj povijesti. U prvoj izjavi samo dan nakon pobjede na izborima, Lopez Obrador je rekao kako će izabrati deset žena i deset muškaraca koji neće biti naoružani. Njih ne smatra tjelohraniteljima, nego podrškom.

 "Oni će se brinuti o meni. Ove žene i muškarci, i svi Meksikanci će se brinuti o meni. A kada pričam o svim Meksikancima, govorim o vojnicima, jer vojnici su narod", poručio je predsjednik. 

 "Svi Meksikanci će paziti na mene, ali neće biti posebne (državne) službe koja će osigurati zaštitu predsjedniku'', dodao je.

Meksiko

osiguranje

tajna služba

Andres Manuel Lopez Obrador

newsletter

Prijavite se na Newsletter