grozna pogreška

Njemačka je vojska objavila groznu fotografiju s još gorim objašnjenjem, a samo su htjeli pokazati vojnu 'retro' modu


Mia Peretić
29.11.2019.09:00
Njemačka je vojska objavila groznu fotografiju s još gorim objašnjenjem, a samo su htjeli pokazati vojnu 'retro' modu
Profimedia

sažeto

Njemačka vojska ispričava se za objavu 'retro' uniforme iz nacističke ere


Mia Peretić
29.11.2019.09:00

Njemačko Ministarstvo obrane ispričalo se nakon što je na njihovom službenom Instagram profilu objavljena fotografija nacističke vojne uniforme kao primjer 'retro' mode. Fotografija odore na kojoj se nalaze tri kukasta križa objavljena je uz tekst 'Do danas se u visokoj modi nalaze elementi vojnog stila".

Screenshot / Instagram

Nemaju objašnjenje kako je to nekome palo na pamet, no čin nije politički motiviran

Na vladinoj tiskovnoj konferenciji u Berlinu glasnogovornik Christian Thiels rekao je da je ovo neprihvatljiva greška za koju se Ministarstvo ispričava. Thiels je rekao i da je djelatnik odgovoran za objavu sankcioniran. Glasnogovornik je također priznao da je incident narušio ugled njemačke vojske - Bundeswehra - i dodao kako je objava među ljudima dovela do 'značajne iritacije', piše CNN.

Međutim, iz njegova objašnjenja nije bilo jasno kako je do objave uopće došlo. Kako kažu iz Ministarstva obrane, urednički tim u njemačkim oružanim snagama snimio je niz fotografija u muzeju vojne povijesti u Dresdenu. Na jednoj od njih bila je i ova uniforma koja je zapravo rekvizit iz filmskog trilera Valkyre. Thiels je rekao da nema objašnjenje zašto je zaposlenik objavio tu sliku, no iako se radi o činu iznimne bezobzirnosti, on nije bio politički motiviran.

Ispričavaju se zbog strašne greške, ekstremizam za njih nije prihvatljiv

Njemačka se vojska zbog incidenta ispričala u nizu objava na Twitteru u kojima su izjavili da ekstremizam bilo koje vrste Bundeswehru nije prihvatljiv."Namjera je bila kroz fotografije ispričati priču o stoljećima starom utjecaju uniformi na modu. Nažalost, ovo smo u moru drugih fotografija objavili greškom. Naravno, to se nije smjelo dogoditi", piše na službenom profilu Bundeswehra. Kako dodaju, trenutno istražuju kako je došlo do incidenta te kako bi ga mogli spriječiti u budućnost.

Instagram

Njemačka

nacizam

uniforma

greška

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter