'da živimo dobro i sretno'

Njemačka protiv Trumpa: Za Angelu Merkel Amerika više nije 'prijatelj'


Ružica Matić
03.07.2017.22:35
Njemačka protiv Trumpa: Za Angelu Merkel Amerika više nije 'prijatelj'
Reuters

sažeto

U novom programu stranke Angele Merkel nazvanom „Za Njemačku u kojoj živimo dobro i sretno“ uz Ameriku se više ne vežu riječi „prijatelj“ i „prijateljstvo“


Ružica Matić
03.07.2017.22:35

U programu svoje kampanje za sljedeće njemačke izbore vladajuća stranka CDU kancelarke Angele Merkel Ameriku više ne naziva njemačkim „prijateljem“, javlja Reuters.

Usporedbe radi, u programu za izbore 2013. godine Merkel i CDU su Sjedinjene američke države nazivali „najvažnijim prijateljem“ Njemačke izvan Europe. U programu njemačkih kršćanskih demokrata prije četiri godine stoji i kako je „prijateljstvo sa SAD-om“ za Njemačku temelj međunarodnih odnosa, a spominje se i jačanje transatlantskih ekonomskih veza pomoću uklanjanja trgovinskih barijera.  

U novom programu stranke Angele Merkel nazvanom „Za Njemačku u kojoj živimo dobro i sretno“ uz Ameriku se ne vežu riječi „prijatelj“ i „prijateljstvo“. Sjedinjene američke države sada nazivaju „najvažnijim partnerom“ Njemačke izvan Europe.

Predstavnici CDU-a nisu htjeli komentirati promjenu u teminologiji programa koji je predstavljen u ponedjeljak.

REUTERS

Odnosi SAD-a i Njemačke zategnutiji su od dolaska na vlast Donalda Trumpa, koji je tijekom svoje predsjedničke kampanje izjavio kako je politika Angele Merkel prema izbjeglicama bila „suluda“.

Kad ga je njemačka kancelarka u ožujku posjetila u Bijeloj kući Trump se nije htio rukovati s njom iako su ga brojni fotografi poticali da to učini. Bila je to prilično neugodna situacija.

Trump je prozvao Njemačku i druge zapadne države tijekom nedavnog posjeta Europi da ne daju dovoljno novca za zaštitu koji dobivaju od NATO saveza, a europski saveznici mu zamjeraju i istupanje iz Pariškog sporazuma o klimi.    

Prošlotjedno istraživanja javnog mnijenja pokazalo je kako samo 35 posto Nijemaca ima pozitivno mišljenje o Trumpovoj Americi, dok ih je za mandata Baracka Obame bilo 57 posto.

Sljedećeg tjedna u Hamburgu počinje sastanak skupine G20 na koji dolazi i Trump, pa sve hladniji odnosi Njemačke i SAD-a možda uđu u novu fazu.  

Donald Trump

Njemačka

Amerika

Angela Merkel

prijatelj

Podijeli članak