100POSTO KOMENTAR

Heroj ulice: Dok je nekima prevruće u uredima, on vrijedno prevaljuje kilometre po užarenom asfaltu


Sanja Rapaić
03.08.2017.20:35
Heroj ulice: Dok je nekima prevruće u uredima, on vrijedno prevaljuje kilometre po užarenom asfaltu

sažeto

Unatoč tome što se živa popela na prijetećih + 40, on, niti na trenutak, nije potražio hlad, a kamoli izliku da zbog 'otežanih uvjeta rada' jednostavno digne 'sve četiri u zrak'


Sanja Rapaić
03.08.2017.20:35

Čak ni kada je riječ o vremenskim nepogodama, u Hrvatskoj nismo svi u ravnopravnom položaju. I dok su radnici na građevinama, prugama, cestama, po mišljenju nekih, valjda cijepljeni i imuni na vrućine, vrući zrak, koji je, nekim čudom, baš usred ljeta, dostrujao u Hrvatsku, paralizirao je rad Općinskog državnog odvjetništva u metropoli. Obavijest da stranke neće primati "zbog otežanih uvjeta rada, uslijed velikih vrućina", zazvučala je apsurdno, bahato i razmaženo te je podigla i temperature na društvenim mrežama, ali i otvorila niz tragikomičnih pitanja. Možemo li očekivati da prometni policajci stanu uslijed najvećih prometnih gužvi, jer im prevelika cirkulacija vozila otežava rad, hoće li vatrogasci staviti obavijesti na svoja dotrajala vozila baš kada se požari najviše razbuktaju, jer tada su im uvjeti rada neizdrživi, hoće li vozači ralica ove zime stati, jer im je zbog velikih hladnoća nemoguće raditi...

Naravno da neće, baš kao što nije stao niti on, ostarjeli čistač ulica, kojeg viđam dugi niz godina i koji mi se, eto, baš sada doima kao istinski heroj.

Unatoč tome što se živa popela na prijetećih + 40, on, niti na trenutak, nije potražio hlad, a kamoli izliku da zbog "otežanih uvjeta rada" jednostavno digne "sve četiri u zrak". Cijenu te marljivosti platio je mnogo više no što mu se kroz plaće vratilo, za sve te duge godine rada koje su na njemu ostavile duboke i neizbrisive tragove. Izboranog lica i pogurenih leđa, on i na minus 20 i na plus 40, svakodnevno prolazi svoju višekilometarsku rutu i vrijedno kupi otpad, boce i igle nakon tinejdžerskih orgija na dječjim igralištima, prazne omote od slatkiša koje iza sebe, u parku ostavljaju "odgojeni" klinci, marljivo mete tone opušaka, nonšalantno bačenih pored klupa…

On, političarima neinteresantan i neatraktivan, na svom radnom mjestu nema niti krov nad glavom, na raspolaganju mu nije čak ni sanitarni čvor, a kamoli klima uređaj ljeti ili vrući radijatori zimi. Umjesto vozila, dobio je tek stari bicikl s teškom kantom, koji, iz dana u dan, sve teže i teže gura,... ali ipak gura.

Plaću koju prima, za čitav mjesec rada, ne u otežanim, nego u ekstremnim uvjetima, po kiši, snijegu, ledu i nesnosnoj žezi koja topi asfalt, jedan saborski zastupnik zaradi za maksimalno pet dana, i to bez obzira na to sjedi li u ugodno klimatiziranom prostoru ili se čak nije niti pojavio na radnom mjestu.

No, oni, ugodno zavaljeni u mekim foteljama, uvjeravaju nas da vrijede svake kune poreznih obveznika, jer bez njih, ma možeš misliti, država ne može funkcionirati. Kad se na svojoj političkoj pijaci posvađaju, čitava nacija je prisiljena pratiti razvoj te "drame" jer će se, ne pomire li se zavađena ega, država naći u opasnoj krizi. Ma zar stvarno? Pa Belgija je, ne tako davno, bez Vlade bila čak 589 dana i ništa se tragično u životima građana nije dogodilo. No, kada je u lipnju, u Grčkoj, zbog štrajka, stao odvoz smeća, Atena je, za samo par dana, bila potpuno zatrpana gomilama otpada te je svima zaprijetila opasnost od zaraza.

Sličan scenarij bi se desio i da s radom stane starčić u, tri broja prevelikom, zelenom odjelu, jer iako je on za sustav nevidljiv, rezultati njegovog rada su itekako vidljivi. Kada bi, zbog vrućine, na svoj stari bicikl s kantom objesio obavijest "Ne radim, jer mi je prevruće", za samo dan-dva iz uličnih bi koševa kipjelo smeće, a parkovi bi ličili na tužne rasadnike otpada.

Taj heroj ulica, branitelj, koji Hrvatsku brani od otpada i smeća - on radi u tišini, ne traži više, ne žali se da mu je vruće, da mu je teško, ne buni se ni da mu je narušeno dostojanstvo dok u teškim cipelama i odijelu satima hoda pustim gradom na +40. 

Upravo taj čovjek, kojeg foteljaši često, bahato i drsko, nazivaju "malim čovjekom", upravo on istinski voli svoj grad i svoju zemlju, no on tu svoju ljubav ne naplaćuje,… uostalom znamo kome se za "ljubav" plaća.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

100posto komentar

vrućine

domoljublje

radnik

čistač ulica

heroj ulica

Podijeli članak