IMA LI TOME KRAJA?

Novi pedofilski skandal povezan s Crkvom, samo jedan je svećenik dosad 'gulio' zatvorsku kaznu


Mia Peretić
16.05.2018.16:30
Novi pedofilski skandal povezan s Crkvom, samo jedan je svećenik dosad 'gulio' zatvorsku kaznu
Profimedia

sažeto

Papa Franjo najavljuje borbu protiv pedofilije u svećeničkim redovima, a u Hrvatskoj i dalje redovito izbijaju skandali


Mia Peretić
16.05.2018.16:30

Novi slučaj pedofilije povezane s Katoličkom crkvom potresa Hrvatsku: U Šibeniku se navodno dogodio slučaj zlostavljanja maloljetnika u jednoj župi, a osumnjičeni je vjeroučitelj i voditelj župnog zbora koji je krajem prošlog tjedna priveden u policiju i ubrzo pušten na slobodu, piše portal ŠibenikIn. 

Incident se dogodio sredinom prošlog tjedna, a muškarac je navodno pipao maloljetnika koji mu se žestoko suprotstavio i roditeljima ispričao sve što se dogodilo. Oni su o svemu razgovarali sa svećenikom na čelu župe koji je, nakon dobivenih informacija sve prijavio policiji, koja je uhitila zborovođu. Osumnjičeni je odlukom suca istrage šibenskog Županijskog suda ubrzo pušten da se brani sa slobode.

I dok papa Franjo s čileanskim biskupima u Vatikanu razgovara o zaključcima istrage o svećeničkom zlostavljanju djece u Čileu i skandalima koji zbog toga pogađaju Katoličku crkvu, te najavljuje borbu protiv pedofilije u svećeničkim redovima, čini se da poglavari Katoličke Crkve u Hrvatskoj tek traže hrabrost i mehanizme da se adekvatno obračunaju sa sve više slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Slučaj iz Šibenika samo je jedan u nizu, a tek treba vidjeti kakav će biti pravni epilog, ili još bolje, hoće li do njega uopće doći. 

Zlostavljanje u splitskom samostanu

Samo malo više od mjesec dana ranije, Splitom je odjeknuo skandal zbog optužbe za pedofiliju u splitskom samostanu, gdje je potvrđeno više prijava za zlostavljanje protiv svećenika koji je vodio dječji zbor. 78-godišnji fratar iz samostana na Obali navodno je godinama zlostavljalo maloljetnike, a nekoliko dana nakon što su Splitom počele kružiti priče o tom navodnom zločinu, nadbiskup Marin Barišić suspendirao je klerika zbog mogućeg kažnjivog djela. U tijeku je interni crkveni istražni proces, prije nekoliko dana i splitski DORH je potvrdio da provode daljnje izvide u ovom slučaju, koji će trajati dok se ne prikupe svi podaci potrebni za donošenje odluke o podizanju optužnice.

Svećenika osudila crkva, no ne i država 

2014. godine svećenik Nediljko Ivanov iz Bibinja prvi je klerik koji je po crkvenom kanonu osuđen za pedofiliju. Međutim, zatvor nikada nije dočekao, a postupak protiv njega nije pokrenut jer su kaznena djela otišla u zastaru. Za zlostavljanje se saznalo nakon što je jedna od žrtava, Josip Lisica, pred TV kamerama javno otkrio tajnu da je još kao dječak bio žrtva navedenog svećenika. Ivanov nije izbačen iz crkvenih redova, a zadarska nadbiskupija umirovila ga je i premjestila u dom za starije i nemoćne svećenike.

Preminuo prije pravomoćne presude

Svećenik Ante Madunić iz Imotske krajine bio je optužen jer je djevojčicama tinejdžerske dobi slao neprikladne SMS poruke, a davao im je i novac u zamjenu za seks. Nakon što je izbio skandal, fra Antu su preselili u samostan u Živogošću, a preminuo je 2013. godine nakon što je nepravomoćno osuđen na godinu dana i četiri mjeseca zatvora zbog spolnog odnošaja s maloljetnicama zloporabom položaja. Županijski sud u Splitu je slučaj vratio na ponovljeno suđenje, no svećenik ga nije dočekao.

Prvi svećenik iza rešetaka

Prvi slučaj u kojem je jedan svećenik zapravo završio iza rešetaka je onaj don Drage Ljubičića iz Banjola na Rabu koji je 2009. pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad petoricom maloljetnih dječaka. Najmlađi je imao osam, a najstariji 11 godina. 

Općinsko državno odvjetništvo teretilo ga je da je dječacima prilazio dok su oblačili ministrantsku odjeću, a pod izlikom da im pomaže pri odijevanju, dodirivao ih je po intimnim dijelovima tijela. Zbog dobrog vladanja iz zatvora je izišao sedam mjeseci prije isteka kazne, a prošao je program prevencije recidivizma i kontrole impulzivnog ponašanja za počinitelje seksualnih delikata.

Sado-mazo pop

U travnju 2011. otkriven je skandal župnika Marka Tomušića, čije su fotografije kako se gol, u sado-mazo opremi, samozadovoljava raznim seksualnim pomagalima procurile u javnost. Župnik iz Berka kraj Vukovara je s "prijateljima" komunicirao preko Skypa, a priznao im je da mašta o dječacima kojima predaje vjeronauk, te da zna tko ima homoseksualne sklonosti.

Kada je cijeli slučaj izbio u javnost, Tomušić je tvrdio kako je cijeli slučaj izmišljen i da je on žrtva prijetnji.

Zbog ozbiljnih optužbi nadbiskup Srakić Tomušića je tada razriješio dužnosti župnika, a Crkva ga je iz Berka sklonila u Pokupsko. Čitava bi stvar završila pod tepihom da za njegovu novu lokaciju nisu doznali novinari, nakon čega je, odlukom biskupa Vlade Košića, Tomušić vraćen u župu iz koje je došao.

Prvi svećenik s kaznom, no samo uvjetnom

Velečasni Ivan Čuček je 2004. osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog bludnih radnji nad djevojčicama, a kasnije se saznalo da je u prosincu 2007., i prije isteka trogodišnje kazne, obavljao poslove župnika u Tuhlju, kao i u zagrebačkoj crkvi Svete Marije na Dolcu. Glasnogovornica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića rekla je da se ovdje radilo o izvanrednim dužnostima, a ne redovnim, te da se vjernici nisu žalili na njegovo pojavljivanje na bogoslužjima. 

pedofilija

skandal

katolička Crkva

svećenici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter