njihov ured je ulica

Novo lice europske krajnje desnice izgleda kao svaki modno osviješteni mladi muškarac sa stiliziranom frizurom. Usput i mrzi muslimane


Mia Peretić
24.09.2018.11:30
Novo lice europske krajnje desnice izgleda kao svaki modno osviješteni mladi muškarac sa stiliziranom frizurom. Usput i mrzi muslimane
Screenshot/YouTube

sažeto

Sellner često govori o zlu multikulturalizma i kako muslimani žele preuzeti Europu, a na YouTube kanalu mu se pridruži zaručnica, desničarska vloggerica i promicateljica teorija zavjere


Mia Peretić
24.09.2018.11:30

Kako zamišljate moderne pokrete krajnje desnice i njihove pristaše? Ako vam na pamet padaju nekakvi radikalni divljaci, s vilama, bakljama i batinama, prevarili ste se. Novo lice europske krajnje desnice izgleda kao svaki prosječni modno osviješteni mladi muškarac: nosi majicu, moderne skinny traperice i fura pažljivo stiliziranu frizuru. Ima i vlastiti YouTube kanal.

Zove se Martin Sellner, ima 29 godina i vođa je austrijske desničarske skupine koja je privukla ogroman publicitet kada je 2016. prekinula kazališnu predstavu na bečkom Sveučilištu, koju su izvodili azilanti iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Članovi skupine krajnje desnice, koji spadaju u paneuropski pokret "Generacijski Identitet", upali su usred predstave i publiku nazvali licemjerima, te su na sve prisutne bacali lažnu krv. Izvođači su vrištali, misleći da su upravo postali žrtve napada, a publika je počela vikati: "Nacisti van!", piše bbc.

Pokret, osnovan 2012. godine na svojim se stranicama predstavlja kao najveći patriotski pokret u Europi, a tvrde da promiču zaštitu europskog identiteta i kulture, te da Europa ostane Europljanima. Također, pišu kako žele zaustaviti i preokrenuti opasan demografski trend koji će dovesti do nestanka "naših" ljudi i kraja "naših" vrijednosti i demokracije.

No, prije svega, naglašavaju, u interesu im je da se povede slobodna i otvorena debata o ovim problemima, a pošto ona nije moguća jer je tiha većina u zemljama zapadne Europe ušutkana, oni su se odlučili na djelovanje. Njihov ured je ulica, poručuju na svojim internet stranicama.

Imaju ogranke u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, a aktivni su na svim društvenim mrežama, iako im je zbog ekstremističkog sadržaja Facebook obrisao sve službene stranice.

Sellner često govori o zlu multikulturalizma i kako muslimani žele preuzeti Europu, a na njegovom YouTube kanalu mu se pridruži zaručnica Brittany Pettibone, desničarska vloggerica i promicateljica teorija zavjere poput pedofilskih prstenova koji su povezani s Hillary Clinton. Ranije ove godine navedenom je paru zabranjen ulaz u Ujedinjeno Kraljevstvo s obrazloženjem da imaju pravo uskratiti ulazak u zemlju svima kojima je cilj širenje mržnje.

Sellner je lice s postera europskog identitetskog pokreta koji se žestoko protivi muslimanskim migrantima tvrdeći da prijete europskom identitetu i koji će, s vremenom, zamijeniti domicilno stanovništvo. Kao mlad bio je povezan s nacističkim miljeom, a kasnije se branio kako za njega kao mladog desničara i domoljuba nije bilo druge odgovarajuće platforme. 

I dok su ove takozvane "hipster naciste" godinama otpisivali kao benigne i neutjecajne, danas se austrijske vlasti sve više brinu zbog akcija ove identitarijanske skupine jer potiču mržnju prema muslimanima, strancima i izbjeglicama.

Europa

desnica

muslimani

Generacijski identitet

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter