slučaj kurda koji bi rh mogla skupo platiti

'Nurettin se slomio, plakao je i rekao da je Hrvatska ista kao Turska, osim što ga ne tuku. Ipak bi radije umro ovdje nego da ga izruče'


Ružica Matić
11.01.2018.10:20
'Nurettin se slomio, plakao je i rekao da je Hrvatska ista kao Turska, osim što ga ne tuku. Ipak bi radije umro ovdje nego da ga izruče'
Privatni album

sažeto

Nurettin Oral već 13 godina živi kao politički azilant u Švicarskoj, a od ljeta je u osječkom zatvoru


Ružica Matić
11.01.2018.10:20

U rukama hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića sudbina je Nurettina Orala, Kurda koji već 13 godina živi kao politički azilant u Švicarskoj, a od ljeta je u osječkom zatvoru i strepi hoće li ga Hrvatska izručiti Turskoj.

„Nurettin je miran, staložen obiteljski čovjek. Dobar čovjek. Dosad je strpljivo čekao ministrovu odluku, ali danas se slomio kad sam ga posjetila. Plakao je i rekao da je Hrvatska ista kao Turska, osim što ga ne tuku. Rekao je i da će svejedno radije umrijeti u Hrvatskoj nego ići u Tursku“, kaže Oralova odvjetnica Sandra Dražić Karalić, koja je svog klijenta uspjela odgovoriti od štrajka glađu. Time će, rekla mu je, samo sebi naštetiti.

U turskom zatvoru već su ga mučili i boji se nove torture

Nurettin Oral uhićen je 18. srpnju na graničnom prijelazu Bajakovo na temelju turske tjeralice. Tereti ga se za terorističku djelatnost, i to zbog događaja koji su se odigrali 1999. u Iraku, gdje je turska vojska intervenirala i u toj je akciji stradalo njenih 16 vojnika. Oral je bio pripadnik Kurdistanske radničke stranke (PPK), koju je Turska pod vodstvom predsjednika Erdogana proglasila terorističkom organizacijom.  

Privatni album

„On je zbog djela koje mu se ovom tjeralicom stavlja na teret već bio dvije godine u turskom zatvoru. Nurettin ne voli o tome govoriti, samo mi je kratko rekao mi je da su ga tukli, mučili i postupali s njim na nečovječan način. Boji se da će ga opet mučiti ako bude izručen Turskoj“, kaže odvjetnica Dražić Karalić.

Nurettin Oral je čovjek bez državljanstva, a posljednjih 13 godina živi u Bernu u Švicarskoj, gdje je dobio politički azil i prebivalište. Radi kao parketar, a ima suprugu i dvoje djece, 7-godišnjeg sina i 5-godišnju kćer. Oni ga čekaju u Švicarskoj strahujući za njegov život.  

Kobni odlazak na vjenčanje

Oral je u Hrvatsku ljetos dospio idući na vjenčanje u Makedoniju. Njegova odvjetnica kaže kako je sud u kolovozu donio odluku kojom se odbija njegovo izručenje Turskoj, no nakon žalbe nadležnog državnog odvjetništva Vrhovni sud je poništio tu odluku i vratio predmet u novi postupak kako bi se utvrdilo radi li se o političkom progonu. U tom postupku Županijski sud u Osijeku je donio suprotnu odluku zaključivši kako su ispunjene zakonske pretpostavke za Oralovo izručenje, na što su se žalili i obrana i državno odvjetništvo koje je tražilo da se s Oralom postupa humano i da u Turskoj ne ide na izvanredni sud. Vrhovni sud je 12. prosinca prihvatio žalbu državnog odvjetništva, a Oralova sudbina otad je u rukama samo jednog čovjeka – ministra Dražena Bošnjakovića.

Privatni album

„Postupak odlučivanja o molbi za izručenje je u tijeku. Sukladno članku 57. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, pravomoćno rješenje kojim je utvrđeno da je udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje, zajedno sa spisom predmeta dostavlja se Ministarstvu pravosuđa te po zaprimanju navedenog ministar pravosuđa donosi rješenje kojim dopušta ili ne dopušta izručenje. Rok za donošenje rješenja kojim se dopušta ili ne dopušta izručenje nije propisan“, odgovaraju iz Ministarstva pravosuđa na upite o Oralovoj sudbini.

'Hrvatsku bi izručenje moglo skupo koštati'

„Vrhovni sud nije uvažio činjenicu da je Švicarska, kao i Hrvatska, članica Vijeća Europe, što znači da mora poštivati Konvenciju o temeljnim ljudskim pravima. U slučaju g. Orala povrijeđena je konvencija o ljudskim pravima koja je zajamčena hrvatskim Ustavom“, kaže odvjetnica Dražić Karalić, dodajući kako Turska tereti Orala po zakonu koji je donesen 2004., dakle godinama nakon navodnog počinjenja djela, što je u suprotnosti s osnovnim pravnim principima.

Oralova odvjetnica priprema ustavnu tužbu kojom će tražiti privremenu mjeru njegovog zadržavanja u Hrvatskoj jer, kako kaže, ne može više čekati da ministar Bošnjaković donese odluku.

Privatni album

Ukoliko Republika Hrvatska Nurettina Orala ipak izruči Turskoj, to bi porezne obveznike moglo skupo koštati. Njegova obitelj (i on, u slučaju da preživi turski zatvor) mogu tužiti Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava zbog povrede prava, ali i zbog štete koju će Oral eventualno, a zapravo prilično izvjesno, doživjeti. Odvjetnica nije htjela spekulirati o kakvim bi se iznosima odštete moglo raditi, no oni sigurno neće biti mali.

Ističe kako je sličan slučaj imala s talijanskim državljaninom, no njega je riječki sud pustio da se brani sa slobode.

Europski sudovi štite azilante

Europska konvencija o ljudskim pravima svoje potpisnice, među kojima je i Hrvatska, obvezuje da ne smiju izručiti osobe državama u kojima im prijeti progon, tortura, neljudsko ili ponižavajuće kažnjavanje i gdje im može biti ugrožen život.

Privatni album

Sud u njemačkom Karlsuheu u ožujku 2015. godine odbio je izručiti Turskoj švicarskog političkog azilanta Hüseyina Çınara, kao i Cugura Binalija, člana Radničke partije Kurdistana (PKK), čiji je slučaj sud u Veneciji riješio u samo dva dana. 

Turska

izručenje

Dražen Bošnjaković

Nurettin Oral

Ministarstvo pravosuđa

Kurd

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter