Pričali smo s poduzetnikom čiji post svi šeraju

Objasnio nam je zašto će staviti ključ u bravu čim dobije kaznu od lihvara i reketara


Mia Peretić
30.05.2018.15:05
Objasnio nam je zašto će staviti ključ u bravu čim dobije kaznu od lihvara i reketara
Facebook/Marin Vanjak

sažeto

U njegovom slučaju radilo se o mukama po zbrinjavanju otpada, no to je tek početak svih problema s kojima se bore ljudi koji u Hrvatskoj vode vlastiti posao


Mia Peretić
30.05.2018.15:05

Osnivač popularne pizzerije O'Hara Marin Vanjak je na svom Facebook profilu napisao status kojim je na vlastitom primjeru pokazao s kakvim se apsurdima suočavaju poduzetnici u Hrvatskoj. U njegovom slučaju radilo se o mukama po zbrinjavanju otpada, no to je tek početak, ili filmski rečeno, vrh ledenjaka svih problema s kojima se bore ljudi koji u Hrvatskoj vode vlastiti posao. U razgovoru nam je ispričao s kakvim se sve nebulozama suočava na dnevnoj razini, iako svoj posao nastoji voditi pošteno i sukladno zakonu.

Najnoviji teatar apsurda proživio je u epizodi s odlaganjem otpada kada je, kako piše u statusu, prije nekoliko mjeseci dobio ponudu jedne privatne tvrtke za zbrinjavanje otpada. S obzirom da po zakonu pravnim osobama više nije dozvoljeno da sami odlažu otpad na reciklažna dvorišta, te za što je i predviđena najomiljenija hrvatska edukativna metoda-kazna- pristao je s dotičnom firmom sklopiti ugovor za odvoz otpada tri puta tjedno. 

"Na sastanak su došla neka dva tipa, kao iz mafijaškog filma. Već tad mi je bilo sumnjivo, no reko, ajde, bar ćemo to imati zakonski pokriveno i ne moramo brinuti o tome. Zato smo potpisali ugovor da ćemo im to plaćati 1200 kuna", priča nam Vanjak. 

Problemi su počeli relativno brzo, po otpad su umjesto tri puta, počeli dolaziti samo jednom tjedno. Od sortiranja također nije bilo ništa. Hladni znoj oblio ga je kada je primio poziv od čovjeka iz Velike Gorice na čijoj je privatnoj parceli istovaren komunalni otpad iz O'Hare.

"Molim?!", u čuđenju je pitao Vanjak i dobio odgovor da je po kutijama i najlonu na kojima piše ime poznate pizzerije evidentno da su to oni bacili na njegovo zemljište, te da im slijedi prijava sanitarnoj inspekciji. 

Vanjak je zatim kontaktirao 'mafijašku' firmu, koja je također zaradila prijavu sanitarnoj, a oni ne priznaju da su iskipali smeće na privatnu parcelu. Dapače, tvrde da postoji mogućnost da su to učinili baš iz O'Hare. 

A kako svakoj drami priliči, iza zapleta slijedi kulminacija radnje koja se očituje u drugom pozivu koji je Vanjak primio od sanitarne inspektorice koja po prijavi mora doći u njegov lokal u nadzor. Ovdje dolaze do idućeg problema, inspektorica radi do 16 sati, lokal se otvara u 18. U subotu kada pizzeria radi čitav dan, inspektorica ne može, jer jednostavno, ne radi. 

Njen je prijedlog da Vanjak dođe mimo radnog vremena, pa da se to riješi.

"Gospođa je bila ljubazna, ne mogu reći, no kako ona ne dolazi mimo svog radnog vremena, bome to neću niti ja, a ne želim time opterećivati nikoga od svojih zaposlenika. Ne želim se družiti s vama izvan mog radnog vremena kao ni vi u svoje slobodno vrijeme!", rekao joj je ugostitelj. Inspektorica rada upozorava da ima elemente prisile pomoću kojih ga može natjerati da u lokalu bude i van radnog vremena, na što je, prisjeća se, posebno poludio.

Rasplet ove situacije se tek čeka, zasad po pitanju sanitarne neće se sastati ni brdo ni Muhamed, ali ovo je samo kap u moru problema s kojima se suočio Vanjak.

"Popušio sam šećer, ali ne od gaziranih pića, nego od stresa. Glavni problem kod nas je što malo ljudi radi, puno ih je u penziji i mi iz realnog sektora ne možemo hraniti taj sustav", kaže ugostitelj i dodaje da nam fali ne samo radna snaga, već i stručni kadar.

Kao glavne prepreke ugostiteljima ističe PDV od 25 posto, parafiskalne namete zbog kojih bi trebao plaćati računovođu samo da čita Narodne novine, te inspekcijama koje nisu prijatelji poduzetnika već samo gledaju kako da izvuku novac:

"Imao sam slučaj da je poklopac na kanti za smeće bio malo potrgan i kazna je bila 5000 kuna. Platio sam odmah pa je bila upola manja", navodi primjere iz svog iskustva, i dodaje da je prije par godina kod njih došla sanitarna inspektorica i rekla da nikad nije bila u uređenijem lokalu, ali na pršutu nije bilo deklaracije što je bilo dovoljno za kaznu od 500 kuna. 

 "Ja se želim baviti pizzama i ugostiteljstvom. Prvi puta kad na....m od lihvara i reketara bilo koje vrste ni kriv ni dužan stavljam ključ u bravu! Ne dam se zafrkavati ni državi, ni mafijašima. Pa nek vam netko drugi plaća ovakve debilne situacije koje su samo kap u moru svakodnevnog poslovanja svih nas u Hrvatskoj!", ogorčeno zaključuje.

Hrvatska

problemi

poduzetnik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter