hrvatska je još dobro prošla

Objavljena lista najkorumpiranijih država, na prvom mjestu je - Švicarska!


Ružica Matić
14.02.2018.17:10
Objavljena lista najkorumpiranijih država, na prvom mjestu je - Švicarska!
Reuters

sažeto

Financijska tajnost šteti građanima i bogatih i siromašnih zemalja


Ružica Matić
14.02.2018.17:10

Procjenjuje se da je 21.000 do 32.000 milijardi dolara privatnog financijskog bogatstva, neoporezovanog ili premalo oporezovanog, smješteno u tzv. porezne oaze diljem svijeta, objavila je međunarodna organizacija Mreža porezne pravde (Tax Justice Network).

U izvješću 'Indeks financijske tajnosti', pri čijoj su izradi koristili podatke OECD-a, MMF-a, drugih institucija i vlada, otkrivaju koje zemlje najviše pomažu bogatašima da sakriju svoje milijune, a prvo mjesto na listi najkorumpiranijih država zauzela je Švicarska.  

Švicarska je djed poreznih rajeva u svijetu, jedno od najvećih svjetskih off-shore financijskih središta i jedna od najvećih jurisdikcija za čuvanje financijskih tajni“, stoji u izvješću Mreže porezne pravde, prenosi Novi list.

Druga po korumpiranosti je Amerika, treći su Kajmanski Otoci, pa slijede Hong Kong i Singapur.

Na šestome mjestu je Luksemburg, a iza njega nalaze se Njemačka, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati te otok Guernsey.

Hrvatska se plasirala tek na 79. mjestu od 112 zemalja na ljestvici, što je prilično dobro.

Bankari koji 'tajne nose u grob'

Zemlje koje su visoko na ovoj ljestvici, kako navodi Mreža porezne pravde, obično imaju banke koje svojim klijentima dobro čuvaju tajne i svoje informacije ne žele dijeliti s nadležnim tijelima drugih zemalja.

Bogatima pružaju mogućnost osnutka imovinskih zaklada i sličnih struktura, koje prikrivaju identitet vlasnika. Primjerice, neka zamišljena zaklada iz Lihtenštajna može imati račun u banci u Švicarskoj, kuću u središtu Londona, trkaćeg konja u Monte Carlu, dionice u velikoj svjetskoj kompaniji, ili jahtu. No, poduzete su mjere kako se ne bi doznalo tko tu imovinu uživa.

Takvo skrivanje bogatstva od poreznika osiromašuje proračune država, osobito malih.

Mreža porezne pravde, koja navodi kako je njihovo izvješće oruđe za razumijevanje globalnih tokova novca, a osobito nedopuštenih, ističe kako financijska tajnost omogućuje cijeli niz (ne)djela: pronevjere, prevare, izbjegavanje poreza, mito, pranje novca i mnoga druga. To šteti građanima i bogatih i siromašnih država.

Kao primjer bogatih zemalja koje je ovakva praksa dovela u probleme navode se Italija, Grčka i Portugal, koje su danas u dugovima nakon što su im bogataši desetljećima izbjegavali plaćanje poreza, a državna imovina pljačkala se uz pomoć propisa o off-shore tajnosti.  

Afrika je najveći svjetski kreditor?!

Najgore u ovoj priči prolazi Afrika. Mreža porezne pravde navodi kako su afričke zemlje od 1970. godine izgubile više od 1.000 milijardi dolara, dok je ukupni iznos svih njihovih dugova oko 200 milijardi dolara. Resursima prebogati kontinent zapravo je najveći svjetski kreditor, no korist od toga imaju samo elite njihovih zemalja, a teret snose građani, koji žive lošije nego u drugim dijelovima svijeta.

Za skrivanje novca najodgovornije su bogate države.

„Najvažniji pružatelji financijske tajnosti za ugrabljenu imovinu u svijetu uglavnom nisu mali, palmama obrubljeni otoci, kako mnogi pretpostavljaju, nego neke od najvećih i najbogatijih država u svijetu. Bogate članice OECD-a i njihovi sateliti glavni su primatelji ili prijenosnici tih nezakonitih tokova“, ističe Mreža porezne pravde, međunarodna organizacija tajne tokova novca prati već 15 godina, a 'Indeks financijske tajnosti' počeli su objavljivati 2009., u jeku financijske krize.

Mreža porezne pravde

Tax Justice Network

izbjegavanje poreza

porezne oaze

Indeks financijske tajnosti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter