Jer nitko nije znao prati novce k'o Marina?

Od servirke do političke moćnice: praktični vodič sisačko-moslavačke županice kako 'uspjeti' u Hrvatskoj


Mia Peretić
28.06.2018.19:00
Od servirke do političke moćnice: praktični vodič sisačko-moslavačke županice kako 'uspjeti' u Hrvatskoj
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Uskok ju optužuje za primanje mita i pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na privatne zabave


Mia Peretić
28.06.2018.19:00

Započelo je suđenje bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel, a Uskok ju optužuje za primanje mita i pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na privatne zabave.

Jedan od suokrivljenika, Željko Žužić, koji se nagodio za godinu dana uvjetne kazne zbog davanja mita bivšoj županici, a na suđenju sada ima ulogu svjedoka, tvrdi da je Merzel dao sto tisuća eura mita kako bi mogao kupiti udio u Cestama Sisak. Bilo je to u ljeto 2011., kada je, kako navodi, Lovrić Merzel donio sto tisuća eura u žutoj kuverti u kojoj su bile novčanice od po 500 eura, a ona je novac stavila iza nekih slika. 

Tko je Marina Lovrić Merzel?

Da je rođena u Americi, svrgnuta županica mogla bi bogato prodati svoju biografiju za scenarij neke krimi serije o sprezi politike, moći i kriminala začinjenim detaljima o raskošnim zabavama i poklonima. Žena je misterij, gotovo svaka crtica iz njene biografije je u nekom trenutku bila podložna sumnji: od pravog imena, obrazovanja i radnog iskustva, do svih afera za koje trenutno sjedi na optuženičkoj klupi. Tome u prilog ide i crna rupa u njenoj biografiji, koja je progutala njenih 40 godina, a tijekom kojih se zapravo ne zna što je točno i kako radila. No, krenimo redom. 

Ipak Marina, a ne Žarka: možda jedina istina

Iako se spekuliralo koje je pravo ime sisačko-moslavačke županice, valja naglasiti da se zaista zove Marina. I indikativno je što je ovo jedini podatak vezan uz ovu, nekad vrlo utjecajnu političku personu, koji može biti sa sigurnošću potvrđen. Da, dobro ste pročitali, jedino što sa sigurnošću znamo o bivšoj šefici jedne čitave županije jest da se zove Marina, a ne Žarka, kako se svojevremeno nagađalo. Žarka joj je, pričaju školski kolege, bio nadimak iz okolica Sunje, gdje je posjećivala očevu obitelj. Navodno je tamo živjela neka baba Žarka, kod koje je mala Marina redovito odlazila, te su je lokalci zato prozvali "mala Žarka".

Amnezija duga 42 godine: servirka s diplomom koje se nitko ne sjeća

Nakon što smo utvrdili da se gospođa zaista zove Marina, slijedi puno teži zadatak jer se o prvih 40-ak godina njenog života prije politike ne zna skoro ništa. Tvrdila je da je završila srednju medicinsku školu i srednju turističko-jezičnu školu. Prvi posao radila je kao servirka u sisačkoj bolnici, a svjedodžbu Srednje medicinske škole uspjela je steći tek u večernjoj školi u Bihaću. Nakon servirke, bivša županica ističe da je napredovala do medicinske sestre. 

No, Siščani su u svojim prijašnjim medijskim istupima komentirali i prisjetili se jednog detalja kojim se Merzel nije pohvalila: navodno je zarađivala i kao "švercerica" ženskog donjeg veša iz Turske, što je u to vrijeme bio jako unosan biznis. 

Bivša županica u svojoj biografiji također navodi da je diplomirala na Prometnom fakultetu. Dugo je studirala, baš poput Ljube Ćesića Rojsa koji je diplomu stekao na istom studiju. No, kada su je novinari pitali o temi diplomskog rada, koji, s obzirom da je diplomirala i ne baš tako davne 2003. godine ne spada u daleku prošlost, odbila je odgovoriti. Na Prometnom fakultetu nemaju sačuvan njezin diplomski rad, za što se pravdaju da ga nisu niti obvezni čuvati tolike godine. 

U njenom službenom životopisu do 2005. piše samo da je "upravljala Poslovnom jedinicom Čazmatransa u Sisku", a kako je diplomirala 2003., sumnja se da se za ovaj posao kvalificirala sa završenom srednjom školom. 

Politički kumovi

Lako je moguće da su strelovitom usponu od servirke do županice, što zaista nije malen karijerni korak, kumovali i neki drugi faktori koji nemaju veze s obrazovanjem i poslovnom sposobnosti. Nije tajna da je vjenčani kum Marine Lovrić Merzel bio jedan od tada najutjecajnijih ministara Slavko Linić, a na njenoj se svadbi 2009. godine okupila politička i poslovna elita Hrvatske. Ni vjenčanje joj nije moglo proći bez mrlje, jer u optužnici stoji da su djelatnici Hrvatskih šuma obavljali pojedine poslove na svadbenom piru koji je održan u sklopu objekta Hrvatskih šuma u Brezovici kraj Siska. Troškove su na kraju, umjesto "mladenaca", navodno, podmirile Hrvatske šume.

Bruno Konjevic/ Cropix

Mjere štednje na hrvatski način: službeni Audi A6, skupi parfemi, cvijeće i privatne zabave na račun županije

Kao službeno vozilo Sisačko-moslavačka županija kupila je Audi A6 za 430.000 kuna, što je stanovnicima jedne od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj objašnjeno kao povoljna nabavka. Iako se Lovrić Merzel isprva, moramo primijetiti dosta oholo, zafrkavala u skandalu nastalom oko nabavke vozila, javljajući se na telefonske pozive s ‘Halo, ovdje audi centar’, pritisak javnosti ipak ju je natjerao da vozilo vrati nakon dva mjeseca uz obećanje da će osobno preuzeti otplatu dvije prispjele rate leasinga.

Da je dobro biti na popisu njenih prijatelja u vrijeme blagdana, pokazuje Uskokova dokumentacija iz koje proizlaze sumnje da je na božićne poklone u parfumeriji potrošila 30 tisuća kuna, a niti jedan parfem nije bio jeftiniji od 500 kuna. Skupe darove vlastitom je karticom navodno platila jedna službenica Županije, a Županija joj je refundirala sve troškove.

Osim skupih poklona, navodno je svako jutro na radnom stolu zahtijevala buket svježeg cvijeća i narezane kriške svježeg ananasa.

Bivša predstojnica Ureda županice Jasmina Jovev, javno je tvrdila da je za Lovrić Merzel morala lažirati izvještaje i dokumentaciju koju je dobivala, kao i da je morala plaćati račune koji nisu bili u djelokrugu Županije. Opisala je i kako je od nje traženo da se novcem poreznih obveznika plati nepostojeći domjenak za branitelje, a zapravo se plaćala rođendanska zabava županice.

Mate Piskor/ Cropix

Porezni obveznici platili estetske popravke?

Bivša županica u javnosti je percipirana kao uvijek besprijekorno sređena gospođa, što samo po sebi nije nikakav zločin. Problem nastaje kada se jave sumnje da su za njen dobar izgled, osim genetike, zaslužni i novčanici poreznih obveznika. Svojevremeno su protiv Lovrić Merzel podnesene prijave da je na račun županije, osim već navedenih ekstravagancija, plaćala i vlastite estetske zahvate poput liposukcije. 

Da bi dokazala svoje tvrdnje županica je pred dvjema novinarkama izvela mali performans: odvela ih je u svoj kabinet i pokazala im ožiljke od ukupno 6 operativnih zahvata kojima je bila izložena od svoje 24. godine, uz prateću medicinsku dokumentaciju. 

"Željela sam pokazati da nema tragova liposukcije, nego samo ožiljaka od operacija, među kojima je i posljednji od operacije bruha ispod pupka" rekla je županica. Prijave su na kraju odbačene.

Mit o političkim kraljicama

Gospođa Lovrić Merzel može biti politički vunderkind ili samo još jedna tužna priča o političkom uspjehu na hrvatski način, na ovim prostorima nažalost viđena već previše puta, a koja gotovo uvijek završava istim epilogom: krajem političke karijere i podizanjem optužnica.

No, možda je svrgnuta županica dio šire priče o mitovima ugrađenim u kolektivnu svijest Hrvata, koji među muškim političarima vole snažne, odlučne, dinarske tipove, koji su očinske figure snažne ruke (Ćaća mislimo na tebe), a kod nježnijeg spola preferiraju figuru suvremene političke kraljice. Ne tepa se tako samo Josipi Kninskoj, već se, zbog ljubavi prema luksuzu, novcu, moći i vlasti, baš takvom može opisati i Marina Lovrić Merzel.

politika

suđenje

afere

Marina Lovrić Merzel

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter