FOBIJA KOJA PARALIZIRA

Od straha od letenja pati 64 posto žena i trećina muškaraca, u Zagrebu upravo kreće tečaj kako ga se osloboditi


Tomislav Kukec
07.02.2018.15:30
Od straha od letenja pati 64 posto žena i trećina muškaraca, u Zagrebu upravo kreće tečaj kako ga se osloboditi
Cropix

sažeto

Zanimljivo je da se može javiti i kasnije u životu, nakon što je osoba više puta bezbrižno letjela


Tomislav Kukec
07.02.2018.15:30

Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija, a proživljava ga čak 64 posto žena i 34 posto muškaraca. Uglavnom je uzrokovan, kažu stručnjaci, strahom od gubitka ili separacije.

Zanimljivo je da se može javiti i kasnije u životu, nakon što je osoba više puta bezbrižno letjela. 

 U Zagrebu se od 2010. godine, u suradnji sa zagrebačkom zračnom lukom, redovito održava Tečaj oslobađanja straha od letenja. U tijeku su pripreme za organizaciju novog tečaja koji će se održati 10. veljače.

"Tečaj oslobađanja straha od letenja jedini je ovakav specijalizirani tečaj u širem okruženju, čime je Zračna luka Franjo Tuđman stala uz bok zračnim lukama u najvećim europskim metropolama, poput Londona i Berlina, u kojima se ovakvi tečajevi održavaju već više od 30 godina. U proteklih osam godina tečaj je pohađalo nekoliko stotina polaznika, a ankete polaznika su pokazale da se strah smanjio ili nestao kod čak 96 posto polaznika. Tečaj je koncipiran kroz predavanja stručnjaka iz različitih područja: psihologa, pilota, kabinskog osoblja, meteorologa, inžinjera aeronautike i kontrolora leta", kažu organizatori predstoječeg tečaja

Polaznici uče različite tehnike opuštanja te se upoznaju s procesom letenja i zvukovima u zrakoplovu kako bi se izvor straha detektirao, a potom, u većini slučajeva otklonio. Nakon stručnih predavanja kao završni dio tečaja organiziran je kratki let zrakoplovom sa novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman, tijekom kojega kabinsko osoblje polaznicima pojašnjava cijeli proces letenja.

avion

zrakoplov

Zrakoplovstvo

strah

letenje

fobija

tečaj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter