UJEDINJENI U GLAZBI

Od subote na Savici i zabavni program, nastupe podrške održat će brojni glazbenici


Vid Barić
08.05.2017.17:00
Od subote na Savici i zabavni program, nastupe podrške održat će brojni glazbenici
Savica ZA Park / Facebook

sažeto

Nakon što su prikupili 1206 potpisa peticije za očuvanje parka na Savici, građani okupljeni oko inicijative započeli su i s glazbenim programom


Vid Barić
08.05.2017.17:00

Nakon što su prikupili 1206 potpisa peticije "Protiv predloženog preuređenja parka Trnjanska Savica i za provedbu javnog natječaja za uređenje parka", građani okupljeni oko inicijative "Čuvamo naš park" ukrasili su Bandićevu sivu ogradu balonima i šarenim bojama.

I dalje noću dežuraju u parku, a od subote su započeli i s organizacijom glazbenih nastupa i drugih aktivnosti na Savici. Glazbeni nastup podrške prvi je održao zagrebački kantautor Miki Solus, koji je po riječima organizatora "došao spasiti park svojim duhovitim pogledom na ovaj uvrnuti svijet".

Kroz tjedan će isto napraviti i Cura i Dečko, Nebo Roza, Clouie, Zvonka Obajdin i Elephant and the Moon. Svi su nastupi zakazani u 18 sati.

Podsjetimo, situacija oko parka na Savici je eskalirala kada se Grad Zagreb namjerio ondje izgraditi "najmoderniji park u Zagrebu" s tartan stazom i umjetnom travom, za čiju je izgradnju bilo planirano izdvojiti 12 milijuna kuna. Vijeće gradske četvrti Trnje, međutim, nije imalo nikakve informacije o ovom projektu niti je zatraženo njihovo mišljenje, primjedbe ili prijedlozi.

Građanima se učinila sporna i činjenica kako isto Vijeće nikada nije bilo uključeno u nikakve radne skupine ili druga tijela koja odlučuju o pitanjima važnim za tu gradsku četvrt. Okupljeni u inicijativi "Čuvamo naš park", građani su kroz medije u više navrata istaknuli "upitnu transparentnost projekta" te su zatražili uređenje parka u demokratskoj i zakonskoj proceduri, javnu raspravu sa stanovnicima i strukom, izradu programa natječaja te provedbu javnog natječaja. Gradonačelnik Bandić je u međuvremenu tijekom predstavljanja liste kandidata za Gradsku skupštinu Grada Zagreba izjavio "neće biti nikakve gradnje u parku na Trnjanskoj Savici dok ne prođu izbori". Bandić je također pozvao građane Savice da prestanu s dežurstvom kraj parka te je najavio kako će poslije izbora pokrenuti projekt za uređenje parka, no i da će svim građanima Savice na kućne adrese doći upitnik na kojemu će se izjasniti žele li park ili ne. Iz inicijative su odgovorili kako neće prestati s dežurstvom te kako neće biti mirni dok se ne ispune svi njihovi uvjeti.

Inicijativa "Čuvamo naš park" je u međuvremenu dobila potporu od Hrvatskog Društva Krajobraznih Arhitekata, kao i od brojnih drugih udruga civilnog društva.

Savica ZA Park / Facebook

Savica ZA Park / Facebook

Savica ZA Park / Facebook

Savica

Savica Za Park

javni natječaj

inicijativa

glazbeni program

Trnjanska Savica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter