OČAJNIČKI POTEZ TAKSISTA

Od zračne luke do Splita turistima vožnju naplatio 420 kuna, ali je ubrzo od straha prekrižio cijenu


Juraj Filipović
15.07.2017.20:50
Od zračne luke do Splita turistima vožnju naplatio 420 kuna, ali je ubrzo od straha prekrižio cijenu
Cropix

sažeto

Među splitskim taksi prijevoznicima se zbog pojave Ubera uvriježio standard da neki posežu za ovakvim, očajničkim metodama


Juraj Filipović
15.07.2017.20:50

O Ultra Music Festivalu koji se ovih dana održava u Splitu je više-manje sve napisano. Golotinja, alkohol, droga, gužva, visoke cijene…

Ultra kao sredstvo za pelješenje

Takva megalomanska manifestacija izmamila je osmijeh na lice svim Splićanima, pa i onim kritičarima koji Ultru tobože ne podnose zbog smeća, smrada i galame.

Zašto? Pa zato što od takvog spektakla profitiraju apsolutno svi. Većina ugostitelja i trgovaca u centru grada podigla je cijene hrane i pića za 30 i više posto.

O iznajmljivačima ne treba ni trošiti riječi. Male i neuređene sobice u nekim dijelovima grada dostizale su cijenu od 500 eura za jednu noć.

Vozači taksija i Ubera ovog puta nisu se svađali ni tukli. Jer, posla je bilo previše. Nisu imali vremena za verbalne i fizičke sukobe. Posla je bilo toliko da sve taksi tvrtke i svi Uber vozači iz Splita i ostatka Hrvatske nisu mogli obuhvatiti masu od nekoliko desetaka tisuća partijanera i odvesti ih na željene destinacije.

Posla, ali i novca je tako bilo za djelatnika gotovo svake branše.

Nažalost, valja spomenuti i sakupljače boca. Njima je Ultra svojevrsni blagdan, jer toliko praznih boca na jednom mjestu rijetko kada se može pronaći.

Istini za volju, nije rijedak slučaj da Hrvati vole opelješiti i oderati goste. Svako toliko na društvenim mrežama i portalima znaju osvanuti fotografije "bezobrazno skupih" (kako za koga) računa iz kafića i restorana na obali.

U tom svjetlu nam dolazi i jedan prilično bizaran slučaj iz Splita.

Od Kaštela do Splita 420 kuna taksijem

Jedan privatni iznajmljivač je portalu DalmacijaDanas poslao fotografiju računa koji je njegovim gostima uručio taksi obrtnik sa splitskog područja.

DalmacijaDanas

"Turistima koji su mi dolazili iz zračne luke Resnik u apartman na Mertojaku, taksist je po završetku vožnje na računu ručno ispisao cijenu od 420 kuna. Nije ih ni dovezao do apartmana, nego malo dalje. Kad je vidio nas da dolazimo po turiste, cijenu od 420 kuna je išarao i napisao novu, od 380 kuna. Naši raniji gosti su za vožnju na istoj relaciji dosad plaćali oko 280 kuna", rekao je uzrujani čitatelj za DalmacijaDanas.

Ipak, među splitskim taksi prijevoznicima se zbog pojave Ubera uvriježio standard da neki posežu za ovakvim, očajničkim metodama.

Korisnici se žale da taksisti tijekom dana na taksimetru znaju upaliti noćnu tarifu, koja je značajno skuplja od dnevnih, a ako mušterije ne obraćaju pažnju na računima se pišu i proizvoljne cijene.

Odlučili smo kontaktirati nekolicinu splitskih taksista, ali smo mahom dobili identične odgovore kao i novinari spomenutog portala prije nas.

"Da, čuo sam da se to radi. To je po meni neshvatljivo jer samo sramoti našu profesiju pored Ubera koji nas ionako uništava. Samo nam još to treba. Uvjeren sam da većina nas svoj posao obavlja pošteno i sukladno zakonu", kazao je za 100posto taksist Mate.

Upozoravaju sve građane i njihove goste da cijene prijevoza mogu varirati ovisno o relaciji, dobu dana i godine, te količini prtljage, te je nužno da ako koriste taksi prijevoz, saznaju cijene unaprijed, te obrate pozornost da dobiju račun. Ukoliko računa nema, nisu dužni ni platiti vožnju.

Split

Uber

taksi

prijevara

Ultra

Ultra Music Festival

Podijeli članak