Konačno sam dočekao pismo iz Hogwartsa

Oduševio sam se kad sam saznao da se na tržištu pojavila igrica Harry Potter, ali sam se razočarao kad sam ju testirao


Robin Mikulić
17.05.2018.21:00
Oduševio sam se kad sam saznao da se na tržištu pojavila igrica Harry Potter, ali sam se razočarao kad sam ju testirao
screenshot

sažeto

Harry Potter: Hogwarts Mystery naoko je besplatna, ali dosta jetina zabava koja baš neće oduševiti nestrpljive fanove originalnih serijala


Robin Mikulić
17.05.2018.21:00

Ukoliko ste rođeni negdje kad i ja, znači, trenutačno se debelo pripremate ući u tridesete – ili kraj svijeta kakvog ste dosad znali, kako mnogi tvrde – velike su šanse da ste odrastali uz serijal romana JK Rowling, a kasnije i niza različitih redatelja filmova, naslovljenih Harry Potter. Ukoliko ste mlađi, zasigurno na taj serijal gledate kao na svoju Bibliju. Osobito ako ste barem malo pomaknuti u očima pripadnika svoje generacije, a još i više ako vas je kojim čudom zaobišao val YA tipa literature (čitaj vampirske brije s početka desetljeća).

Ne brinite, ako je tome tako. Čovjek jednom odraste i postane produktivan član zajednice, a oni koji su ga gazili dok je bio geek koji je brijao na Pottera i ekipu bit će mu ili mu već jesu podređeni. Meni se to, doduše, nije dogodilo, ali još uvijek strpljivo čekam na vijest da se i takve iluzije obistine. Nada ipak umire posljednja, a klinci koji dolaze su navodno žilaviji od nas koji smo ocvali.

Bilo kako bilo, činjenica je da je moje, iz niza razloga traumatično, djetinstvo  prošlo malo lakše jer sam imao Harryja koji me tješio kad je postalo baš grdo. Kasnije sam saznao da za to postoji sjajan razlog. Poznata britanska autorica stvorila je, naime, tu priču u vrijeme kad je bila klinički depresivna, kažu suicidalna čak. Pisanje serijala o tom vjerojatno najpoznatijem čarobnjaku nakon Merlina tretirala je kao terapiju koja još i dan-danas pomaže djeci, mladima i svima onima koji se još uvijek tako osjećaju.

Sjajne vijesti za sve poterofile

 Od jajeta do kokoši, na tržištu se nedavno pojavila mobilna igrica koja konačno klincima ispunjava nedosanjani sad. Na kućne adrese diljem svijeta odašilju se pisma iz Hogwartsa koja zainteresiranim igračima nude priliku da konačno urone u svijet magije. Dugo je to očekivana aplikacija, za neke najiščekivanija još otkako su se na tržištu pojavili pokemoni, a mi smo je prvi na ovim područjima otkrili i isprobali.

screenshot

Odmah na početku u oko upada činjenica kako je RPG aplikaciju Harry Potter: Hogwarts Mysteryprogramirala firma iz čijeg je kreativnog laboratorija izašla megapopularna igrica Candy Crush, što ne garantira baš neku osobitu inovativnost, ali svakako korisnicima osigurava adiktivnost. Mogu to potvrditi nakon što sam posljednja 24 sata proveo aktivno ulogiran u aplikaciju.

Dobra vijest je ta da je aplikacija načelno besplatna, ali uskoro ćete shvatiti dijaboličnost ovog privida nakon što već na samom početku potrošite sve energetske poene potrebne za dovršavanje misija. Realno, možda ste strpljiviji od autora ovog članka pa neće natući 10 eura duga u par sati samo kako biste se što prije probili kroz predviđene misiji. U moju obranu, a o tome piše i cijela četa ljudi koji su dosad imali prilike zaigrati Harry Pottera, vrijeme predviđeno za punjenje baterija fakat sporo protječe pa ćete prije ili kasnije izbezumljeni pristati na kupnju dragulja koji će vam omogućiti nesmetan napredak.

screenshot

Prilično točan prikaz Hogwartsa

Što se same priče tiče, dosad nisam naletio na nikoga od bilo glavnih protagonista do glavnih antagonista iz originalnog književnog predloška već se moj lik susretao i sukobljavao s likovima za koje dosad nikad nisam čuo, a prilično sam fanatični fan serijala. Sam Hogwarts je prilično vjerno prenesen, a nema problema niti s većinom manje ili više omiljenih profesora koje pamtimo iz knjige. Pa ipak, osnova nit radnje, barem koliko sam dosad skužio, vrti se oko priče o zabludjelom bratu radi kojeg vaš lik nalijeće na masu problema u školi. I da, možete si sami odabrati dom u koji će vas onaj magični klobuk svrstati, ispričavam se na spoileru.

screenshot

Sjajna vijest je ta što su se autori aplikacije fakat potrudili oko multikulturalne i rodno ravnopravne komponente pa će vam tako glavni pratitelji u igri biti negativka koja pripada Slytherinovom domu, naravno, dok će je vaš glavni kompanjon i pomoćnik virtualni lik indijskih korijena. Čarolije s kojima ćete se susresti bit će vam dobro poznate s početka serijala, ali je problem u tome što ćete izgubiti jako puno vremena da biste ih usvojili.

Koliko sam dosad shvatio školovanje čarobnjaka u igrici istovjetno je trajanju školovanja čarobnjaka iz serijala, što zasigurno produžuje vijek trajanja igrice. Elementi originalne radnje iz pojedinih romana nisu zadržani u originalu nego su pragmatično podijeljeni tako da pažnja igrača uvijek bude fokusirana na razrješenje osnovnog problema narativa – pronalaska vašeg virtualnog brata.

Izgubit ćete više od vremena

Sve u svemu, igrica nije loša – drži se originala koliko je moguće, prilično je interaktivna te vam stalno nudi mogućnosti da dvorcu usput pronađe skrivene tajne koje će vam pomoći da brže napredujete, ali je na kraju na djelu ipak perfidna strategija koja će vam iz džepa u kratkom roku izbiti dosta dolara bez da to uopće registrirate.

screenshot

Uz sve eventualne mane ipak treba napomenuti da je Harry Potter: Hogwarts Mystery dosta adiktivne prirode. Možda je, doduše, samo problem u tome što sam ja od početka preveliki fan pa mi nije bed iskeširati neki sitan novac kako bih što prije vidio što su autori sve (ili nisu) uklopili u igricu, ali imajte na umu da će se sva ta brdašca siće u nekom trenutku ipak okrupniti pa biste mogli potrošiti više da frendove počastite pivom.

Harry Potter

harry potter: hogwarts mistery

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter