Haški odvjetnik o Praljku

'Oduzeo si je život zbog principa, ne iz straha, ljutnje, depresije ili očaja... On nije bio romantična budala'


Lada Novak Starčević
06.12.2017.10:50
'Oduzeo si je život zbog principa, ne iz straha, ljutnje, depresije ili očaja... On nije bio romantična budala'
Screenshot

sažeto

General nije gajio iluzije da će njegova presuda biti poništena, kaže Michael G. Karnavas, haški odvjetnik Jadranka Prlića


Lada Novak Starčević
06.12.2017.10:50

Michael G. Karnavas, haški odvjetnik Jadranka Prlića, na svom je blogu u utorak objavio tekst pod naslovom 'Časni prkos generala Slobodana Praljka'. U njemu je pisao o Praljkovom samoubojstvu otrovom nakon što mu je potvrđena kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

"Sve vrvi pitanjima. Kako je general Praljak prokrijumčario bočicu s otrovom u sudnicu? Kako ju je prokrijumčario kroz brojne kontrole? Je li je imao kada je stigao na MKSJ? Je li mu je netko tamo prokrijumčario? Ili, je li ga otrov čekao, sakriven u njegovoj ćeliji ili u zahodu?

Kolikogod da su ova pitanja relevantna, malo ljudi postavlja pitanje koje smatram jednako važnim: zašto si je general Praljak oduzeo život?", piše Karnavas.

Razmišljajući o zadnjim trenucima generala Praljka, vjerujem da si je zbog principa oduzeo život – ne iz straha, ljutnje, depresije ili očaja, a sigurno ne iz bilo kojeg drugog razloga koji tjera ljude da samoubojstvom traže mir.

Dodao je kako 'Praljak nije bio romantična budala, on nije gajio iluzije da će njegova presuda biti poništena'.

"Svaki objektivni promatrač došao bi do istog zaključka. Ja svakako jesam. U najboljem slučaju, Žalbeno vijeće bi moglo smanjiti kazne, ali osude bi uglavnom ostale kakve jesu, iako prema mom mišljenju dokazi ne podržavaju činjenične nalaze i pravne zaključke Raspravnog vijeća. To posebno vrijedi za tvrdnju u optužnici o sveobuhvatnom udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem ponovne uspostave Banovine Hrvatske u granicama iz 1939. godine, kako bi se ona ili spojila s Hrvatskom ili bi bila neovisna država unutar Bosne i Hercegovine (BiH) usko povezana s Hrvatskom, te da je taj UZP uključivao trajno uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih muslimana i ostalih ne-Hrvata iz tih područja", napisao je Karnavas.

Bio je racionalan, inteligentan i pragmatičan

Praljak, piše Karnavas, nije gajio iracionalnu nadu poput ostalih u žalbenom postupku, niti je slušao glasine ili vjerovao zakulisnim makinacijama, prijateljstvima i navodnim naporima da se sudac usmjeri u povoljnom pravcu. 

"Praljak je bio racionalan, inteligentan i pragmatičan. Njegova je misao bila izoštrena prirodnim znanostima, iako je bio jednako verziran u društvenim i humanističkim znanostima: filozofiji, sociologiji, povijesti, književnosti, kazalištu i kinematografiji. Iako pretpostavljam da se Praljak nadao i da je možda očekivao da će na MKSJ-u imati pravično suđenje, trebalo mu je postati bjelodano, prije dolaska u Zatvorsku jedinicu UN-a ili nedugo nakon toga, da su osude za većinu navodnih zločina unaprijed određene", piše, između ostalog, Karnavas. 

General Praljak proveo je dvanaestak godina u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda. Kada bi se to vrijeme uzelo u obzir, on bi ispunjavao uvjete za ranije puštanje iz zatvora za dvije do tri godine, i vrlo bi vjerojatno bio pušten na slobodu prije odslužene čitave kazne.

Bez sentimentalnosti je živio ono što je govorio

"Međutim, pritvor generalu Praljku nikada nije predstavljao problem.  Za razliku od ostalih optuženika u ovom predmetu, on je odbijao privremeno puštanje na slobodu uz uvjet kućnog pritvora. To je bila stvar principa. A kada su u pitanju njegovi principi, on je bio tvrdoglavo beskompromisan. Njegovi bi argumenti bili: ako za mene postoji pretpostavka nevinosti, ako sam svojevoljno došao na MKSJ kad sam čuo optužnicu kojom me se tereti, ako je hrvatska Vlada davala jamstvo da ću se vratiti na MKSJ, ako će policija slijediti svaki moj pokret dok sam na privremenoj slobodi u Zagrebu, ako sam se do sad pridržavao uvjeta privremenog puštanja na slobodu, zašto bih onda sada morao biti u kućnom pritvoru što je uvjet za moje privremeno puštanje? Naravno, želio je biti u svojoj kući sa svojom ženom, djecom i unucima koje je obožavao i koji su obožavali njega. Ali, to je bio princip – princip kojega se voljno pridržavao – štogod da se dogodi.  I zato sam se divio generalu Praljku. Bez sentimentalnosti je živio ono što je govorio", objasnio je američki odvjetnik.

samoubojstvo

presuda

Slobodan praljak

Haški sud

Podijeli članak