NIJE LI OVO MALO PRETJERANO?

Ogorčena majka: 'Dijete u jaslicama žele odgajati u vjeri. Zar će mu na uho šaputati molitve dok spava!?'


Tomislav Kukec
19.06.2018.21:00
Ogorčena majka: 'Dijete u jaslicama žele odgajati u vjeri. Zar će mu na uho šaputati molitve dok spava!?'
iStock

sažeto

U Uredu pravobraniteljice za djecu kažu kako to nikako ne bi smjela biti praksa


Tomislav Kukec
19.06.2018.21:00

Tijekom upisa svog djeteta u jaslice jednog zagrebačkog vrtića, mlada majka (podaci poznati redakciji) doživjela je, najblaže rečeno, zanimljivo iskustvo kada joj je rečeno da će njeno dijete, ako se slaže, biti 'odgajano u vjeri'. Naravno, katoličkoj

"Prilikom upisa tete su nam govorile kako stoje stvari. Objašnjavale su nam što s pelenama, kakva je hrana, koliko djeca spavaju. Znači, standardne stvari. A onda je uslijedio šok kad su rekli da imaju u vrtiću i nešto što se zove odgoj u vjeri. I kažu nam da će ga provoditi ako se svi slažu. Naravno da se nismo složili, bili smo šokirani, a onda su rekli, OK, nikom ništa, nema odgoja u vjeri", kaže naša čitateljica koja je šokirana samom spoznajom da za male bebe postoji - vjeronauk. 

Svake godine nekoliko prijava

Nije joj, kaže, bilo jasno što to uopće podrazumijeva. Tete u vrtiću pojasnile su kako je riječ o pjesmama i molitvama. 

"Ma kome se mole bebe od godinu, dvije!? Za što se mole? Hoće li im molitve biti uslišane?? Ja bih da se mole sebi, da ih se uči da vjeruju sami u sebe, u svoje sposobnosti, da im se gradi samopouzdanje... Kako je ovako nešto dopušteno u sekularnoj državi? Kako uopće reagirati na to?", pita nas mlada Zagrepčanka. Kaže kako joj pogotovo taj dio s molitvama nije jasan kad su bebe u pitanju jer "znači li to da će mojoj bebi šaputati molitve u uho!?". 

Na žalost, iako se čini tako, problem uopće nije banalan. U Uredu pravobraniteljice za djecu Helence Pintar Dragičević kažu nam kako svake godine prime nekoliko prijava koje se odnose na obvezno uključivanje djece u dječjim vrtićima i školama u vjerske sadržaje izvan odobrenog programa vjerskoga odgoja, odnosno vjeronauka, kao i o zanemarivanju potreba djece koja ne žele sudjelovati u vjerskim sadržajima (ili njihovi roditelji to ne žele ).

Konkretno to znači da, ako grupa ima dvadeset djece, a roditelji petero djece ne žele vjerski odgoj, njihova djeca za to su vrijeme prepuštena sama sebi ili, pak, nemaju izbora nego gledati taj isti odgoj u vjeri koji prakticiraju njihovi vršnjaci čiji su se roditelji za to opredijelili. Zanimljivo, baš ni jednom roditelju nije predložen odgoj ni u jednoj drugoj vjeri nego katoličkoj. 

'Vjerski odgoj nije dio programa vrtića'

 "Sadržaj prijava ukazuje na nespremnost odgojno-obrazovnog sustava u osposobljavanju djece za život u pluralističkome društvu te učenju djece toleranciji, poštovanju različitosti i uvažavanju prava i potreba manjinskih zajednica", kažu u Uredu pravobraniteljice za djecu ističući kako su prošle godine ponovno izdali preporuku Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta da se u izvedbi vjerskog odgoja i vjeronauka poduzmu odgovarajuće mjere radi poštovanje propisa, uključujući i Zakon o suzbijanju diskriminacije.

"Preporučeno je također ponovno uvođenje alternativnih izbornih nastavnih sadržaja za djecu koja ne pohađaju izborni vjeronauk u školi, kako bi se za sve učenike ujednačila ponuda nastavnih predmeta. Tu smo preporuku uputili Vladi RH još 2011. godine, a na to smo ukazali i Odboru za prava djeteta UN-a u Alternativnom izvještaju o stanju prava djece. U odnosu na implementaciju odgoja u vjeri u jasličkim skupinama djece u predškolskim ustanovama mišljenja smo kako to ne bi smjela biti praksa osim ako se ne radi o skupini koja radi po programu s uključenim vjerskim odgojem : tzv. vjerske skupine. Navedeni vjerski odgoj svakako nije uključen u normativni okvir, odnosno, program dječjih vrtića za najmlađu skupinu jasličke djece", ističu. 

Prof. dr. sc. Gordana Kuterovac-Jagodić, pročelnica katedre za razvojnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prije nekoliko godina imala je sličan slučaj, kada je u vrtić upisivala svoje dijete. Kaže kako ju je tada najviše zasmetao način na koji je pitanje postavljeno. 

"Otprilike je glasilo želite li ili ne da vaše dijete bude odgajano u vjeri, što je na neki način imputiralo da, ako zaokružimo ne, ne želimo dobro za svoje dijete.Čini se da je to neki zaobilazni put kojim se pokušava napraviti socijalni pritisak na roditelje da pristanu na takvo nešto.  Mišljenja sam da vjerskom odgoju i vjeronauku nije mjesto u školama, već se takva vrsta obrazovanja i odgoja može provoditi u vjerskim zajednicama", kaže dr. Kuterovac. 

Napominje da je pitanje vjere apstraktno, a djeca do 11. ili 12. godine ne mogu razviti sposobnost apstraktnog razmišljanja.

"Upravo zato djecu u ranijim fazama razvoju matematiku poučavamo zbrajanjem krušaka i jabuka. Kada je vjerski odgoj u vrtiću u pitanju, riječ je o indoktrinaciji u ranoj fazi. Djeca mogu naučiti molitve, naučiti odlaziti u crkvu, to je kao što uči rutinske stvari poput pranja zubi svaku večer. Ali ne može shvatiti zašto se moli i komu se moli", ističe dr. Kuterovac. 

Kaže kako to može imati i štetne posljedice po razvoj djeteta. 

"S obzirom da se često prijeti Božjim kaznama, kod djeteta se mogu razviti strahovi", napominje. Dodaje kako vjerskom odgoju u odgojno-obrazovnim institucijama kao što su vrtići nema mjesta, a kada su vrtići i jaslice u pitanje, nema ni svrhe. 

katolička Crkva

vjeronauk

dječji vrtić

odgoj djece

jaslice

odgoj u vjeri

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter