mafija na njemu masno zarađuje

Oko ovog resursa se svi bore, a zbog nevjerojatne potražnje cijena mu vrtoglavo raste


100posto
16.06.2018.20:00
Oko ovog resursa se svi bore, a zbog nevjerojatne potražnje cijena mu vrtoglavo raste
Reuters

sažeto

Najveći potrošač pijeska je Kina, a ta država ga ne koristi samo za građevinske radove, već i za teritorijalno širenje


100posto
16.06.2018.20:00

Alarmantna statistika kaže da će oko 67 posto kalifornijskih plaža u potpunosti nestati do 2100. godine, a sve je to rezultat velike potražnje za pijeskom. Naime, pijesak je jedan od prirodnih dobara koje se najviše koristi, ali nestaje jer ga trošimo brže nego što ga naša planeta može proizvesti.

Točnije, godišnje potrošimo oko 50 milijardi tona pijeska, što je duplo više nego što ga proizvedu sve rijeke svijeta. Pijesak ima vrlo široku primjenu te ga trošimo čak više i od nafte. Koristi se u proizvodnji elektronike, nafte, hrane, vina, paste za zube, kozmetike, papira, plastike te mnogih drugih proizvoda.

Naravno najviše se koristi u građevinarstvu, a za izgradnju kuće potrebno je primjerice oko 200 tona pijeska, za bolnicu oko 3.000 tona, dok se za samo kilometar autoceste potroši čak 10.000 tona pijeska.

Najveći potrošač pijeska je Kina, a ta država ga ne koristi samo za građevinske radove, već i za teritorijalno širenje. Tako je Kina pomoću pijeska izgradila i otoke u južnokineskom moru, a u tome nije jedina. Umjetni arhipelag The World u Dubaiju najveći je projekt takve izgradnje, a za njega je bilo potrebno čak 186,5 milijuna  metara pijeska. 

No, Dubai koji doslovno ima pijesak pod nogama, za te projekte ga je uvezao. A njegova cijena raste zbog prebrze eksploatacije.

Jasno je da je pijesak postao poželjna roba, zato i ne čudi što je  svoje mjesto u svemu pronašla i mafija. Tako se pijesak krade širom sveta, a indijska pješčana mafija stekla je reputaciju kao posebno beskrupulozna. Tako se pijesak krade direktno s plaža  bagerima, šleperima, pa čak i lopatama. 

"Pijesak postaje sve važniji resurs, tako su se počele pojavljivati pješčane mafije koje nelegalno eksploatiraju ovaj resurs. Taj problem je u Indiji otišao toliko daleko da je prošle godine zbog toga ubijeno stotine ljudi", otkrivaju anonimni izvori. I dok se nekima čini nevjerojatno da svijet ostane bez pijeska uz  pustinje poput Sahare, baš taj fini pijesak iz Sahare nije pogodan kao građevinski materijal, već onaj s riječnog ili morskog dna. A isto tako nestajanje pijeska na planeti uzrokuje i dovodi do opasnosti od prirodnih katastrofa kao što su tsunamiji ili oluje. 

mafija

zarada

pijesak

newsletter

Prijavite se na Newsletter