tko je bošnjački član predsjedništva BIH?

On je kao Šeks, sve zakone zna napamet. Nekad je prodavao lubenice, a zadnjih 20 godina uživa u raznim foteljama


Daniel Radman
18.10.2018.19:00
On je kao Šeks, sve zakone zna napamet. Nekad je prodavao lubenice, a zadnjih 20 godina uživa u raznim foteljama
Reuters

sažeto

Članovi njegove obitelji, tvrdi Dnevni avaz, mjesečno iz proračuna dobiju 85.000 eura!


Daniel Radman
18.10.2018.19:00

O Željku Komšiću i Miloradu Dodiku, novoizabranim članovima bosanskog predsjedništva iz redova hrvatskog i srpskog naroda gotovo je sve poznato. I nakon izbora ova dvojica političara ostala su u fokusu i gotovo nitko ne govori o onom trećem koji u kolektivnom tijelu predstavlja najbrojniji narod.

Nije to nikakvo čudo, 61-godišnji Šefik Džaferović je doista samozatajan političar. Porijeklom iz Zavidovića, ovaj član SDA-a na papiru zaista ima briljantnu biografiju. Diplomirao je već s 22 godine kao najbolji u generaciji na sarajevskom pravnom fakultetu, a kao da ni to nije dosta, uzornim mladićem se pokazivao i izvan faksa. Za razliku od pripadnika zlatne mladeži, ljeta je provodio, kako sam priznaje, 'čuvajući i prodavajući lubenice na pijaci u Zavidovićima'.

Kao izvrsnom studentu mnogi su predviđali nastavak njegove karijere na fakultetu, no Džaferović će do posla u Sarajevu ići zaobilaznim putem. Osamdesetih je radio je kao sudac, prvo u Zavidovićima, potom u Zenici. Sudstvo napušta 1992., prelazi u odvjetništvo, a izbijanjem rata u BiH ulazi u politiku kao član SDA Alije Izetbegovića...

Šefikova politička karijera

Političku karijeru počeo je 1996. u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, njom je i predsjedavao, a istovremeno je obnašao delegatsku dužnost u Domu naroda Federacije BiH. Od 2000. godine ulazi u Dom naroda Parlamenta BiH, a od 2002. godine izborio je četiri mandata u Predstavničkom domu. Dakle, prošao je sve moguća predstavnička tijela koja postoje – a barem ih BiH, kao što možete vidjeti, ima napretek – i u svakoj je bio 'meštar od procedure'. Dakle, svojevrsna je BH-verzija Vladimira Šeksa.

Kaže da je za sekularizam, ali...

Kako je u BiH pitanje vjeroispovijesti bitan politički faktor, tema u kampanji bila su i Džaferovićeva uvjerenja. U više navrata to je odbijao komentirati u javnosti, premda je zabilježena izjava kako je "islamskom vjerozakonu odan na razini morala i da je molitva čin skrušenosti u tišini, a da je sekularnoj državi odan na razini zakona".

Printscreen / Youtube

Odlično sročenoj rečenici nema se što dodati, no mediji neskloni SDA-u podcrtat će da je – kao sudac u vremenima Jugoslavije - bio komunist i deklarirani ateist, što jednom biraču SDA-a ne zvuči baš najbolje...

Politička uvjerenja? Stranački vojnik, prije svega!

O njegovim političkim uvjerenjima dovoljno govori izjava o razlozima učlanjenja u SDA. "Odmah sam vidio da su predsjednik Alija Izetbegović i stranka dali odgovore na pitanja koja sam sebi postavljao." Inače, kao što mu politička karijera i ova izjava govore, bio je 'stranački vojnik', a na taj način došao je i do kandidature za člana predsjedništva.

Sinisa Sunara/ CROPIX

Trebao je to biti Denis Zvizdić, potom Sebija Izetbegović, a nakon što su oni odbili, Džaferović je pristao preuzeti tu ulogu. Mnogi će reći, šefu stranke Bakiru, nije ni mogao reći ne. Kad je riječ o vanjskopolitičkim stavovima, tu je posve jasan: "Naš jedini put, bez ikakve alternative, je članstvo u EU i NATO savezu", izjavio je nakon što je izabran.

Kako će se nositi s Dodikom?

„Ja sam čovjek koji je spreman da gradi konstruktivnu atmosferu”, bila je njegova izjava agenciji Anadolija na direktno pitanje o Dodiku. Tu je sve jasno, Džaferović je potpuna suprotnost temperamentnom Dodiku, a i usporedbi sa Željkom Komšićem zvuči kao 'kamilica'.O tome govori i izjava njegovog kritičara nakon izbora u predsjedništvo: "Udobnu fotelju u Parlamentu BiH, koju je skoro 20 godina beskorisno i neprimjetno zagrijavao, Šefik Džaferović zamijenit će onom predsjedničkom". 

Je li dosadni političar bez afera?

Postoji li takav političar u BiH? Kad je postalo jasno da će biti kandidat SDA-a na izborima, neskloni mu je 'Dnevni avaz' donio tekst koji tvrdi kako iz državnog proračuna članovi njegove i suprugine obitelji inkasiraju 170.000 KM (85.000 eura) mjesečno!

Printscreen / Dnevni avaz

Nabrojili su 'avazovci' svu njegovu užu i širu familiju – ženu, sina, kćer, bratove kćerku i sina, supruginu sestru i nećakinju, pa onda 'amidžinu' djecu, snahinu majku... U svakom slučaju, impozantno je koliko ih se našlo na državnim jaslama. No, uvijek postoji ona druga opcija: 'Nisu (samo) podobni, već su i sposobni'.

BiH

izbori

Predsjedništvo

Šefik Džaferović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter