Maja propituje odnos ljudske vrste s psećom

Mlada Slovenka totalno šokirala: Oplodila je vlastitu jajnu stanicu sa psećim spermijem!


Tomislav Kukec
11.10.2017.18:30
Mlada Slovenka totalno šokirala: Oplodila je vlastitu jajnu stanicu sa psećim spermijem!
Facebook

sažeto

Propitujući vlastiti odnos s psima, Maja propituje i odnos ljudske vrste s psećom i sve moguće načine našeg suživota, a propituje i granicu naše gadljivosti


Tomislav Kukec
11.10.2017.18:30

Idemo još jednom propitati granicu što je umjetnost, a što samo odbojno. 

Slovenska umjetnica i performerica Maja Smrekar odlučila je, u sklopu svog projekta K9-tipologija, oploditi svoju jajnu stanicu psećim spermijem. Iako će nas većina raskolačiti oči i pitati - pobogu, zašto, za razumijevanje ove priče treba se vratiti nekoliko godina u prošlost, kada je Smrekar predstavila projekt. 

U prvom iz serije, projektu "Gle, pas", Maja je propitala povijesni odnos čovjeka i njegovog najboljeg prijatelja kroz međusobnu genetsku prilagodb. Tako su psi, potomci mesožderski orijentiranih vukova, dijeleći hranu s čovjekom evoluirali na način da su počeli probavljati ugljikohidrate i škrob. Čovjek je pak, računajući na pseći izvanredan osjet njuha, izgubio oštrinu vlastitog. Maja je to prikazala "parfemom" kojeg je dobila miješanjem svog hormona serotonina sa hormonima svog psa. 

Potom je otišla od kulturnog centra u francuskom Bourgesu gdje je izvela performans "Ja lovim prirodu, kultura lovi mene". Njeno golo tijelo premazano mašću i škrobom ponuđeno je na lizanje psu i vuku s kojima se povezala, a ona je za to vrijeme izvodila poeziju o svom djetinjstvu, evocirajući uspomene na pse s kojima je živjela. 

Dojila hibridnu kći, kujicu Adu

U projektu "Hibridna obitelj" krajem 2015. svoje je tijelo stavila u službu prikaza instrumentalizacije veze između tijela i dojenja. Radikalnom promjenom prehrane, kroz unos izuzetno velike količine željeza, te postavljanjem sisaljki na grudi, uspjela je stimulirati hipofizu i potaknuti lučenje prolaktina, što je dovelo do proizvodnje mlijeka u njenim grudima. No, u isto vrijeme je tijelo počelo lučiti i hormon zadovoljstva - oksitocin. U isto je vrijeme postala i majka kujice Ade, odnosno, udomila ju je i svakodnevno dojila svojim mlijekom. Nuff said.

U Berlinu je iduće godine izvela performans gdje je vrata svoje "hibridne obitelji" otvorila za javnost. Tada je sve začinila poznatom povijesnom prispodobom o Romulu i Remu, utemeljiteljima Rima, koje je po legendi odgojila vučica na svome mlijeku. Red je vratiti uslugu vučjo-psećoj vrsti. A pritom je podsjetila i da su, ako su povijesne mitološke priče točne, u 19.stoljeću žene koje su bile zaražene sifilisom kao dojilje koristile koze. 

Zadnji projekt nosi naziv ARTEmis, čime se Maja podjednako poigrava sa grčkom boginjom lova Artemidom, koju se često prikazuje u psećem obličju, ali i s kraticom ARRE za medicinski potpomognutu oplodnju. U suradnji s biotehnološkim znanstvenicima Majina je jajna stanica dala DNK materijal u koju je umetnut somatski, nespolni DNK kujice Ade. Kako ne bi došlo do razvoja blastociste (6.dan), stanica je trećeg dana zamrznuta na izuzetno niskoj temperaturi, te pod mikroskopom ponuđena na razgledavanje. 

Propitujući vlastiti odnos s psima, Maja propituje i odnos ljudske vrste s psećom i sve moguće načine našeg suživota, a propituje i granicu naše gadljivosti. 

Podijeli članak