'osjeća se svemoćno'

Orban je novim zakonom otišao korak dalje ka totalnoj samovladi i pokazao da ga boli briga što si misli Europska unija


Mia Peretić
13.12.2018.16:00
Orban je novim zakonom otišao korak dalje ka totalnoj samovladi i pokazao da ga boli briga što si misli Europska unija
REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

sažeto

Orbanovi zakonodavci, potpuno neopterećeni briselskim prijetnjama o sankcijama jučer usvojili prijedlog zakona koji će omogućiti još veću kontrolu nad pravosuđem


Mia Peretić
13.12.2018.16:00

Mađarski premijer Viktor Orban još sigurnije korača ka samovladi, a Europska unija samo promatra po strani jer su Orbanovi zakonodavci, potpuno neopterećeni briselskim prijetnjama o sankcijama jučer usvojili prijedlog zakona koji će omogućiti još veću kontrolu nad pravosuđem.

Uz negodovanje opozicije, koja je na početku sjednice zviždala, vladajuća je koalicija ipak izglasala osnivanje novog visokog suda koji će rješavati sporove vezane za javnu upravu, čime su oni pali pod kontrolu vlade, piše Bloomberg.

"Odavno smo prešli točku bez povratka po pitanju spašavanja vladavine prava, no stvaranje ovog suda je novi razlog za brigu. Europska unija je potpuno nepripremljena da se uhvati u koštac s time", rekao je Mate Szabo, odvjetnik i programski direktor u Organizaciji za građanske slobode.

Politički utjecaj

Usvajanje novog zakona znači da će Vrhovni sud izgubiti ovlasti da kao krajina sudska instanca rješava upravne sporove koji se, među ostalima, odnose na izbore, korupciju, poreze i zloupotrebu političkog položaja.

Prilikom podnošenja prijedloga zakona, ministar pravosuđa Laszlo Trocsanyi obećao je da će poštovati načelo nezavisnosti sudova i podjele vlasti, no dodao je i da treba preuzeti veću političku odgovornost prema upravnim sudovima čije će suce izabrati baš on kao i kontrolirati njihov budžet.

Egzodus Sorosevog sveučilišta i politički azil bivšem premijeru osuđenom za korupciju

Da Orbana zaista nije briga što si misli službeni Bruxelles dokazuje njegovo pružanje azila bivšem premijeru Republike Makedonije Nikoli Gruevskom, koji je pobjegao iz zemlje nakon što je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog korupcije, a što su žestoko kritizirale i Europska unija i Sjedinjene Američke Države.

Nadalje, nekoliko dana kasnije je praktično otjerao Central European University, ustanovu za visoko obrazovanje, čiji je osnivač milijarder George Soros, zabranivši upis studenata na postdiplomske studije. Tako se usprotivio izvršnim organima EU koji su podnijeli tužbu kako bi spriječili zabranu upisa, ali i Trumpovoj administraciji.

"Orban se osjeća svemoćno. Ima osjećaj da ne postoji ništa u Mađarskoj ili izvan nje što može ograničiti njegovu moć i to svima jasno stavlja do znanja", rekao je Peter Kreko, direktor istraživačke organizacije Political Capital.

Europska Unija

Mađarska

Orban

samovlada

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter