još jedan obrat

Otrovani špijun izašao iz bolnice, ruska odgovornost postaje sve upitnija


Daniel Radman
18.05.2018.17:00
Otrovani špijun izašao iz bolnice, ruska odgovornost postaje sve upitnija
Reuters

sažeto

Otkrilo se kako su sporni agens mogle proizvesti i zapadne zemlje, pa Rusi dobivaju sve više argumenata u svoju korist


Daniel Radman
18.05.2018.17:00

Bivši ruski špijun Sergej Skripal koji je prije dva mjeseca s kćerkom otrovan u engleskom gradu Salisbury otpušten je iz bolnice.

Napad na Skripala, koji se nalazio u egzilu u Engleskoj, bio je povod za veliki diplomatsko zahlađenje između Velike Britanije i Europe koje je kulminiralo protjerivanjem brojnih ruskih diplomata iz zapadnih zemalja.

Naime, nakon što su britanske službe na mjestu zločina otkrile tragove agensa novičok, kojeg su koristili isključivo u "istočnom bloku", prst sumnje bio je uperen na Rusiju koja je ionako bila glavni osumnjičenik s obzirom da je Skripal izdao desetke ruskih agenata koji su djelovali u Britaniji.

No, sudeći prema zadnjim otkrićima njemačkih medija, u ovom slučaju dolazi do velikih obrata. Naime, istraživački tim njemačkih javnih televizija NDR-a i WDR-a te Süddeutsche Zeitunga i Die Zeita, otkrio je da je njemačka tajna služba još 1990. nabavila uzorke novičoka. Agens su analizirali u švedskom laboratoriju, tako da su i zapadnjaci došli formule na osnovu koje su i krenuli s proizvodnjom manjih količina.

Ovo otkriće svakako ide u prilog Vladimiru Putinu koji je po izbijanju afere Skripal tvrdio da se sporna supstanca koja je upotrijebljena u Salisburyju može proizvesti u dvadesetak zemalja svijeta.

Rusija

Velika Britanija

Sergej Skripal

novičok

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter