100POSTO KOMENTAR

Otvoreno pismo gospodinu Marušiću, HDZ-ovcu koji bi strijeljao aktiviste


Vid Barić
29.07.2017.15:15
Otvoreno pismo gospodinu Marušiću, HDZ-ovcu koji bi strijeljao aktiviste
Cropix

Vid Barić
29.07.2017.15:15

Poštovani gospodine Marušić!

Oprostite, molim Vas, što Vam se niotkuda javljam, ali osjetio sam potrebu obratiti Vam se nastavno na poruku koju ste putem Facebooka poslali Inicijativi mladih za ljudska prava, dana 31. 07. 2017. godine.

Pišem Vam dobrohotno, znajte, i nemojte što zamjeriti! Neugodi unatoč (ipak sam mlađi više od dva desetljeća od vas!), uzet ću si za pravo u ovome pismu dirnuti se u opasnu omašku semantičko-logičke naravi koju ste kroz svoju prijetnju Inicijativi prezentirali u javnome prostoru.

Vidite, mnogo je energije upotrijebljeno kako bi se kroz povijest definirale riječi i pripisalo im se značenja. Beskrajan broj rječnika i leksikona to potvrđuju. A najveći broj definiranih riječi odgovara pojmovima, idejama gospodine Marušić, čija su značenja unutar jezičnog sistema plod društvenih konvencija.

Tako je za riječ *demokracija*, primjerice, odavna dogovoreno kako se veže uz iduće ideje i pojmove: ravnopravnost, sloboda izražavanja, sloboda mišljenja, biračko pravo… Postoji još niz sličnih pojmova koji ulaze u semantičko polje demokracije, ali nigdje u svijetu, gospodine Marušić, nije zabilježeno da ondje pripada i ideja o strijeljanju neistomišljenika.

Vrlo je opasno mladome hrvatskom društvu podvaliti takvu jednu neistinu, i to pod egidom demokratskoga društva, kako Vi u svojoj prijetnji nepromišljeno i neodgovorno činite. Izrazito žalim što Vas ja na to moram upozoravati, kao političara iz državotvorne stranke, koja je upravo omogućila provedbu gorespomenutih koncepata, koja je dakle zaslužna da jedna Inicijativa poput ove nad kojom se iživljavate danas može slobodno u Republici Hrvatskoj djelovati! U svojoj prijetnji tim ljudima Vi doista blebećete bez veze, gospodine Marušić, i vjerujem kako Vam je to do sada već postalo sasvim jasno.

Proučivši detaljno Vaš cijenjeni životopis, shvatio sam kako ste upravo Vi odgovorni za osnutak prve privatne Srednje zubotehničke škole u Splitu, koja je bila među pionirima korištenja sredstava iz EU fondova u južnoj Hrvatskoj. Ne samo to, osnovali ste i Studij stomatologije te ste svojevremeno bili predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju. Osupnut sam čitao i kako pomažete učenike koji inače sami, pa ni uz pomoć obitelji, ne mogu platiti školarinu u Vašim školama.

Pa vi ste dakle prosvjetitelj, gospodine Marušić, i tako mi je teško shvatiti Vaš divljački ispad prema tim ljudima!

Član ste i Rotary kluba Split plus, na čijim web-stranicama stoji, citiram:

"Rotary je međunarodno udruženje osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu."

Uvaženi gospodine Marušić, možete li mi objasniti na koji se to način i po kakvim principima "etički i humano" strijelja političke neistomišljenike? Kakva je to "dobra volja i razumijevanje", molim Vas, koje širite unutar svojega Rotary kružoka?

Vrlo sam zbunjen, vidite, i priznajem kako sam sve do sada bio potpuno uvjeren u značenje pojma demokracije, kao i u relaciju između ideja i izraza kojima se dičite u Vašemu klubu. Činilo mi se, doista, kako je sve navedeno odavna specificirano društvenim dogovorom te kako u blizini takvih koncepata ne postoji mjesta za jednu barbarsku, zaostalu ideju poput one koju iznosite.

No vi ste me, gospodine Marušić, dobrano protresli, te stoga željno iščekujem pojašnjenja koja ćete mi, svesrdno se nadam, u idućim danima ponuditi.

Lijepo Vas pozdravljam i zahvaljujem na pažnji,

Vid Barić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

100posto komentar

otvoreno pismo

Hrvoje Marušić

Podijeli članak