video: izgleda dramatično

Ova poprilično šokantna snimka otkriva što nam je najveća svemirska prijetnja


100posto
16.04.2019.18:00
Ova poprilično šokantna snimka otkriva što nam je najveća svemirska prijetnja
ESA

sažeto

Najveća prijetnja iz svemira zapravo je otpad koji ostaje iza ljudskih istraživanja


100posto
16.04.2019.18:00

Nova snimka krhotine gornjeg dijela rakete Atlas V Centaur kako lete svemirom gotovo 10 godina od njezinog lansiranja naglasile su sve veću zabrinutost zbog nečega što se naziva svemirski otpad.

Europska svemirska agencija (ESA) podijelila je dio snimke koju je zabilježio španjolski Deimos Sky Survey. Na snimci se zorno vidi između 40 i 60 komada koji mogu biti veći od 30 centimetara.

Ovo je najnoviji dokaz onoga na što je nedavno upozorio dužnosnik američke vojske - da je najveća svemirska prijetnja zapravo otpad koji ostaje iza ljudskih istraživanja.

"Već se dugo vremena zalažem za razvoj neke vrste internacionalne norme i ponašanja u svemiru. A ono s čim bismo trebali započeti su krhotine. Kao komandant odgovoran za svemir danas, ne želim više krhotina", rekao je John Hyten prenosi CNBC.

The discarded stage from a rocket turned into debris crossing the sky. from r/space

Problem svemirskog otpada došlo je u fokus javnosti proteklih godina, nakon što su znanstvenici i različite zemlje širom svijeta počele ubrzavati lansiranja satelita i drugih tijela u orbitu.

Ugrožavamo Internacionalnu svemirsku postaju

Ovo pitanje naglasio je i test protu-satelitske rakete koji je izvela Indija. NASA je kritizirala tu zemlju zato što su ostavili na stotine novih komada svemirskog otpada koji sada prijete da će uništiti Internacionalnu svemirsku postaju.

Snimka koju je pustila ESA pokazuje kako se dio rakete rasprsnuo od čega su nastale krhotine, to je jedan od vrlo rijetkih snimaka kako svemirski otpad nastaje.

Gornji dio rakete koji je izazvao ovaj otpad imao je 12,5 metara, a lansirana je u rujnu 2009. Znanstvenici se nadaju da će ovaj događaj iskoristiti kako bi shvatili kretanje svemirskog otpada u Zemljinoj orbiti.

svemir

ESA

svemirski otpad

newsletter

Prijavite se na Newsletter