VIDEO: EVO ZAŠTO TREBAMO PAZITI NA PLANET

'Ovako izgleda izgladnjenje, mišići atrofiraju. To je polagana, bolna smrt. Svi smo plakali...'


Vid Barić
06.12.2017.12:35
'Ovako izgleda izgladnjenje, mišići atrofiraju. To je polagana, bolna smrt. Svi smo plakali...'
Screenshot / FB

sažeto

Znanstvenici procjenjuju da je polarnih medvjeda danas između 20.000 i 25.000, a nastave li se klimatske promjene u ovom smjeru, očekuju njihov nestanak kroz 100 godina


Vid Barić
06.12.2017.12:35

Zbog čovjekova djelovanja i klimatskih promjena, a koje uzrokuju nestanak njihovih prirodnih ledenih staništa, ali i životinja u hranidbenom lancu, polarni medvjedi su od 2008. godine svrstani na listu ugroženih vrsta u SAD-u. Njihovo spašavanje je otada i jedna od bitnijih tema za međunarodni WWF (World Wildlife Fund) – organizaciju koja se bavi očuvanjem životinjskih, a posebno ugroženih vrsta.

Znanstvenici okupljeni oko WWF-a procjenjuju da je polarnih medvjeda danas između 20.000 i 25.000.

Sea Legacy je projekt čija je misija kreirati snažne vizualne poruke koje će osvijestiti ljude i natjerati ih da poduzmu akcije kako bi sačuvali naše oceane i prirodu. Poznati aktivistički fotograf Paul Nicklen sudjeluje u tom projektu, i upravo nedavno je snimio slabašnog, neishranjenog i umirućeg polarnog medvjeda.

"Cijeli tim je plakao i bio vrlo potresen dok smo snimali ovog umirućeg medvjeda. Ta scena me i dalje progoni, ali znam da moramo snimati i dijeliti lijepe, ali i grozne stvari iz prirode ako je želimo sačuvati. Ovako izgleda izgladnjenje. Mišići atrofiraju. To je polagana, bolna smrt. Kada znanstvenici kažu da će kroz idućih 100 godina nestati svi polarni medvjedi, ja zamišljam ovakvu smrt za njih 25.000 koji su i dalje živi.  Nema jednostavne solucije kako se može ovim medvjedima pomoći. Oni se jednostavno ne mogu spašavati individualno. Istina je da ako se Zemlja nastavi zagrijavati ovim tempom, izgubit ćemo polarne medvjede i čitav polarni ekosustav. Ovaj veliki polarni medvjed nije bio star, a sigurno je umro samo nekoliko sati nakon što smo ga snimili. Hitno moramo smanjiti emisije štetnih plinova, moramo početi jesti pravu hranu, moramo prestati uništavati naše šume i napokon staviti našu Zemlju, naš dom – na prvo mjesto", rekao je.

projekt

polarni medvjed

WWF

Sea Legacy

Paul Nicklen

Podijeli članak