počinje europski tjedan mobilnosti

Ove je godine naglasak na kombiniranju raznih prijevoznih sredstava, a mi ćemo biti zločesti i reći da je naš HŽ nehotice postao pionir na tom polju


100posto
16.09.2018.17:00
Ove je godine naglasak na kombiniranju raznih prijevoznih sredstava, a mi ćemo biti zločesti i reći da je naš HŽ nehotice postao pionir na tom polju
Željko Šop / CROPIX

sažeto

Ove godine slogan glasi "Kombiniraj i kreni" čime se želi ukazati na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja i prijevoza za dolazak na odredište, a naš HŽ je to odavno usvojio


100posto
16.09.2018.17:00

Počevši s današnjim datumom pa sve do 22. rujna već se tradicionalno održava Europski tjedan mobilnosti, a ove godine slogan glasi "Kombiniraj i kreni" ili na engleskom, Mix and Move, čime se želi ukazati na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja i prijevoza za dolazak na odredište.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kaže da ovakav slogan motivira na razmišljanje o najprikladnijem načinu prijevoza budući da prihvaćanjem multimodalnosti i uključivanjem održivih oblika prijevoza u svakodnevicu, građani mogu pozitivno utjecati na okoliš i poboljšati kvalitetu života.

Iz Ministarstva također pitaju zašto ne testirati različite načine prijevoza: biciklirati do teretane da bi se što prije započelo s trošenjem kalorija, putovati vlakom do ureda kako bi se izbjegla gužva ili prošetati do trgovine da bi se izbjeglo parkiranje?

Ovakav način, navode, uz benefite po pitanju zdravlja donosi i koristi po pitanju uštede novca, posebno kada kratka putovanja završavaju šetnjom ili bicikliranjem. 

U Tjednu mobilnosti više od 2000 gradova organizira brojna događanja kojima se promiče održiva urbana mobilnost diljem Europe i šire, a gradove se potiče na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava, a građane da vožnju automobilima zamijene alternativnim prijevozom. 

Multimodalnost na hrvatski način

Mi ćemo biti malo zločesti i reći da smo ovoga puta barem po nečemu mi ispred Europe, te da nama nije trebao čitav tjedan mobilnosti jer smo mi multimodalnost, odnosno kombiniranje raznih načina prijevoza, već odavno i jako dobro usvojili.

Uzmimo samo primjer Hrvatskih željeznica i njihovih multimodalnih kombinacija presjedanja s vlaka na bus ili kupnju karte za vlak pa iznenađenje kada se ipak nađete u autobusu. 

Normalno je da se u slučaju kvara vlaka, izvanrednih događaja i radova na pruzi, putnici do odredišta prevoze autobusima, no HŽ-u se to događa nešto češće, a tome je ljetos svjedočila jedna mlada Zagrepčanka, koja je odlučila vlakom na more. 

Podsjetimo, na Facebooku je ovog srpnja prepričala kako je ove godine željela iskoristiti akcijsku cijenu za liniju Zagreb-Split i vožnju Hrvatskom u trajanju od 6 sati.

Nakon nekoliko upita o tome vozi li vlak zaista, gospođa na šalteru je rekla da autobus prometuje kad se vlak pokvari, recimo svaki 4. ili 5. dan. Naravno da je na dan putovanja saznala za HŽ-ov multimodalitet, odnosno da će morati putovati autobusom, te da će se, ukoliko bude sreće, voziti u onom koji ide direktno. 

Možemo se sjetiti i svjedočenja mladog para iz Osijeka prošle godine, kada su vlakom iz Rijeke krenuli prema Osijeku.

Na toj su se relaciji multimodalno ukrcali na vlak u Rijeci, u Zagrebu presjeli do Vrbovca otkuda su autobusom krenuli do Križevaca, presjeli na vlak za Koprivnicu, pa napokon ušli u vlak za Osijek.

Centar Zagreba 22. rujna bez automobila

Grad Zagreb ove godine dvanaestu godinu zaredom organizira niz aktivnosti kojima se uključuje u Europski tjedan mobilnosti, a možda će vas iznenaditi podatak da je već od prve godine sudjelovanja, prema ocjenama posebnog stručnog žirija, kontinuirano uvršten među prvih deset najuspješnijih gradova. 2008. i 2011. uvršten je među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012. 

Screenshot/Facebook

S obzirom na "fantastično" stanje biciklističkih staza u Zagrebu, prometne čepove svakog jutra, a posebno za vrijeme ljetnih radova, te rekonstrukciju rotora i kaosa koji već sad izaziva, nekako sumnjamo da će Zagreb ove godine u finale.

promet

Europska Unija

autobus

vlak

tjedan mobilnosti

newsletter

Prijavite se na Newsletter