VIDEO: JOŠ UVIJEK SKRIVAJU TAJNE

Ovih se grobnica boje i pljačkaši i arheolozi, izdvojili smo pet posljednjih počivališta koja su još uvijek zapečaćena


100posto
14.06.2018.15:00
Ovih se grobnica boje i pljačkaši i arheolozi, izdvojili smo pet posljednjih počivališta koja su još uvijek zapečaćena
Profimedia

sažeto

Svi pričaju o njima, no nitko se ne usudi ući i istražiti kakve tajne skrivaju


100posto
14.06.2018.15:00

Mnogo je priča o opljačKanim i razorenim grobnicama, no ovih pet do dana današnjeg još nitko nije otvorio, te ostaju izvor brojnih povijesnih misterija. 

1. Tajna Asteka

Drevni grad Teotihuacan fascinantan je iz mnogo razloga, a još se ne zna tko ga je izgradio prije no što su ga otkrili Asteci. 

Nedavno su u tunelu ispod ceremonijalne platforme kod kompleksa Velikog hrama otkrivena dvoja zapečaćena vrata. Okružena kostima ritualno žrtvovane djece, sumnja se da iza njih kriju kremirani ostaci Montezume. 

2. Besmrtnost iz podzemlja

Posljednje počivalište kineskog cara Qin Shi Huanga još uvijek je zapečaćeno. Arheolozi se navodno boje smrtonosnih zamki poput automatskih samostrela. Svi su graditelji grobnice ostali živi zarobljeni kako bi tajne gradnje ostale neotkrivene. Pretpostavlja se da grobnica krije najveća blaga drevne Kine, ali i rezultate careve potrage za besmrtnošću.

3. Faraonova tajna

Ako ste gledali poznati film "Mumija", iduća priča mogla bi vam se učiniti poznatom. Neki vjeruju da je otvaranje grobnice Tutankamona 1922. godine otvorilo vrata drevnoj faraonovoj kletvi. Arheolozi zato oprezno ulaze u neke od tajnih prostorija otkrivenih nakon gotovo stoljeća. Prije nekoliko su godina otkrivene pukotine koje vode u špilje iza sjevernog i zapadnog zida grobnice, a skrivene prostorije mogle bi objasniti zašto je zidove faraonove grobnice ukrašavao samo mural s prizorima iz Knjige mrtvih.

4. Blago trezora B

Hram Padmanabhaswamy u Indiji često se spominje u svetim hinduskim tekstovima kao "Zlatni hram". Prijestolje od zlata i dijamanata daje za naslutiti kako je još veće blago skriveno u tajnim prostorijama hrama. Zmajevi urezani u vrata Nilavare, ili trezora B, upozoravaju na brojne strahote i opasnosti koje čekaju sve provalnike. Najviši indijski sudovi također brane ulazak u tajne prostorije, a procjene iz 19. stoljeća kažu da se iza tih vrata nalaze bilijun dolara vrijedna blaga.

5. Egipatski hram u Londonu

Priča se da je tijekom jednog od svojih brojnih posjeta egipatskim piramidama, slavni egiptolog Joseph Bonomi otkrio tajne putovanja kroz vrijeme. Prije nego je umro 1878. godine, to znanje je navodno podijelio sa svojom tajnovitom pokroviteljicom Hannah Courtoy. Druge glasine kažu da je Bonomi podijelio mistične egipatske tajne ratovanja i sa Samuelom Alfredom Warnerom, stručnjakom za mornaričko naoružanje. Warner je tvrdio da je osmislio nevidljivu topovsku granatu, a pokopan je na groblju Brompton, zajedno s Hannah Courtoy.

Pretpostavlja se da je Bonomi dizajnirao doista zanimljivu grobnicu za Courtoyicu i Warnera na londonskom groblju. Ključ od grobnice davno je nestao što je dodatno pojačalo glasine da je grobnica zapravo vremenski stroj, kako tvrdi autor Youtube kanala Dark5.

Opasnost

tajne

misterij

grobnice

zatvorene

newsletter

Prijavite se na Newsletter