STRAVIČNI STATUS

Ovo je čovjek koji je prijavio idiota koji je na Facebooku opravdavao krvavi zločin Tina Šunjerge


Juraj Filipović
29.03.2017.17:45
Ovo je čovjek koji je prijavio idiota koji je na Facebooku opravdavao krvavi zločin Tina Šunjerge
Niksa Stipanicev/Hanza Media

sažeto

Nažalost i u nemilom incidentu kod nekih je proradio okidač za širenje mržnje i ispoljavanje najnižih strasti


Juraj Filipović
29.03.2017.17:45

Tragedija koja zavila u crno čitavu šibensku krajinu još vuče repove u javnom prostoru. Reakcije pljušte sa svih strana, građani su zgroženi i sasvim je sigurno da će se još dugo pričati o krvavom i stravičnom pohodu Tina Šunjerge (19) koji je ubio vlastite roditelje u Čisti Velikoj.

Nažalost i u nemilom incidentu kod nekih je proradio okidač za širenje mržnje i ispoljavanje najnižih strasti.

Tako je jedan mladić, prema svemu sudeći nekontroliran, na svom Facebook profilu iskomentirao zločin iz Čiste Velike. Stanoviti J.Z. je na statusu de facto obrazložio zbog čega podržava mladog ubojicu i tako zgrozio lokalnu javnost i svoje virtualne prijatelje.

Objava je satima stajala na Facebooku dok najpoznatiji šibenski IT stručnjak Denis Periša na slučaj nije upozorio DORH, a onda je potvrdu da je to državno tijelo zaprimilo prijavu javno obznanio na popularnoj društvenoj mreži.

Kakve će sankcije zadesiti počinitelja kaznenog djela koje spada u javno poticanje na nasilje i mržnju, a kažnjivo je prema članku 325. stavcima 1., 2. i 4. Kaznenog zakona, možda će također biti javno objavljeno.

Niksa Stipanicev/Hanza Media

"Na ovaj način sam potaknuo prijavljivanje takvih drastičnih slučajeva u cilju minimaliziranja govora mržnje. I ne samo to. Smatram kako se među adolescentima i mladim generacijama treba poraditi na osvještavanju uloge policije u društvu kao čimbenika sigurnosti i reda.  Na kraju krajeva, koliko god to nekome zvučano patetično, policiju čine ljudi iz naroda sa osobnim manama i vrlinama. Nasrtati po FB-u ponižavanjima, izljevom bijesa, gadljivim epitetima i psovkama na organe reda zbog ukradenog skutera ili kazne za nevezivanje sigurnosnog pojasa je apsurdno, ali među nezrelim i naivnim maloljetnicima koji još nemaju izgrađenu osobnost može djelovati katastrofalno. Odrastaju u ljude koji su nepovjerljivi prema policiji. Takvi će se, recimo, u slučaju sumnje u cyber kriminal radije obratiti meni nego pokucati na vrata policijskog odjela koji se time bavi. Isto tako će pustiti da J.Z. mržnjom truje prostor društvene mreže "odgajajući" u duhu anarhije i pozivajući na zločin nedorasle i naivne. Teoretski, svi se slažu da takve treba zaustaviti, ali će rijetki povući konkretan potez. Zato sam nesigurne i pozvao, a pozivam ih i na ovaj način da na stranici Anonymous Sibenik prijave sva djela koja se sami ne usuđuju prijaviti", kazao je Periša za Šibenski.hr.

Facebook

Šibenik

Tin Šunjerga

DORH

Denis Periša

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter