Foto: Samo da nam ne ožedne

Ovo su dizajnirani predmeti za konzumaciju zagrebačke vode, namijenjeni gradskim i inim dužnosnicima


Valerija Bebek
16.01.2019.20:00
Ovo su dizajnirani predmeti za konzumaciju zagrebačke vode, namijenjeni gradskim i inim dužnosnicima
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

Četiri serije čaša, bokala, pokala, kalupa za led... nagrađene su i izložene u Orisu kući arhitekture


Valerija Bebek
16.01.2019.20:00

Grad Zagreb nije bilo kakav grad, to je grad koji leži na mnoštvu podzemnih potoka. Njegova voda bistra je i čista, osim kad je puna kamenca. Ili zatrovana kao onomad u Vrbanima 3. Kakva god teče iz vaših zagrebačkih slavina, sada ju možete utakati u "dizajnerske predmete namijenjene za konzumaciju zagrebačke vode". Za te predmete raspisan je natječaj u listopadu 2018., a oni su namijenjeni za korištenje gradskim i državnim dužnosnicima te djelatnicima i suradnicima Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. pisalo je u istom službenom tekstu.

www.zagreb.hr

Sada, tri mjeseca kasnije, otvorena je izložba u Orisu Kući pod imenom 'DA, voDA!'. Riječ je o izložbi radova pristiglih na natječaj u povodu 140. obljetnice zagrebačkog vodovoda. Od dizajnera koji su htjeli sudjelovati u natječaju tražilo se oblikovanje sustava koji se sastoji od čaša, bokala, boce, termo boce, kalupa za led, inovativnog uporabnog predmeta koji služi ispijanju vode te prateće ambalaže.

"Natječaj su raspisali Grad Zagreb, Zagrebački holding te Vodoopskrba i odvodnja. Time je u Hrvatskoj napravljen iskorak u dizajnu te njegovanju i vrednovanju vode kao ključnog prirodnog resursa", stoji u službenim objavama.

www.zagreb.hr

Natječajem su predviđene i nagrade za najbolje radove - 155 tisuća kuna za prvu nagradu, 93 tisuće kuna za drugu nagradu te 62 tisuće kuna za treću nagradu.
Poticanje hrvatskog dizajna, brendiranje vode, sve su to hvalevrijedni motivi ovakve ekstravagance, ali u raspisanom natječaju jedna rečenica baca sumnju na njih.

"Oblikovane predmete koristit će gradski i državni dužnosnici te djelatnici i suradnici Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o.", piše u tekstu natječaja.

www.vio.hr

Nagrađena su četiri rada, njihova imena i autori navedeni su na stranicama Orisa.

'Tokpotok' autorica Brune Gloković i Tanje Virag uz mentorstvo Andree Hercog; 'Manda' autorica Ive Ćurković Spajić i Karle Glavaš; 'Zgoda' autora Market Kolektiv; 'Pitka' autora Filipa Havraneka i Kristine Lugonje.

www.zagreb.hr

www.zagreb.hr

Zagreb

dizajn

voda

DA

voDA!

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter