Gdje život zatvori vrata, Bog otvara prozor

Pada nam industrijska proizvodnja, ali saznali smo da uspješno izvozimo ustašluk


Valerija Bebek
08.02.2019.14:00
Pada nam industrijska proizvodnja, ali saznali smo da uspješno izvozimo ustašluk
Duje Klaric / CROPIX

sažeto

Dvojica 'Kineza' iz Hong Konga obožavatelji su Hrvatske i njezinog nacionalizma, već tri mjeseca u Imotskom žele upoznati ustaše


Valerija Bebek
08.02.2019.14:00

Ne dajte da vas zabrine vijest kako je hrvatska industrijska proizvodnja u prosincu pala za 6,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je već šesti mjesec zaredom kako je u silaznoj putanji. Ti podaci Državnog zavoda za statistiku mogu indicirati kako nam zemlja baš i nema gospodarsku svijetlu budućnost. Očito izvozimo sve manje industrijski proizvedenih stvari. Izvoz obrazovane, marljive radne snage više nije vijest, sada smo u fazi da je vijest kada se to ne dogodi.

Ali zato, ne posustajte Hrvati, izvoz nečega ipak ne pati, koliko god nadrealno bilo Hrvatska je osvojila Kinu, točnije Hong Kong. Možda je vama isto, ali vidjet ćete razlika je ogromna. Dakle, na ponos i diku hrvatski nacionalizam i ustašluk našao je plodno tlo u Hong Kongu. Dvojica simpatičnih 'Kineza' odnosno Honkonžana, već tri mjeseca žive u Imotskom, pozdravljaju se 'starim hrvatskim pozdravom'. Nakon što je stariji od njih dvojice Sze Yat Lung (43) završio u pritvoru proslavili su se i izvan okolice Imotskog.

Njegov mlađi kompanjon Niko Chang (27), nije to ime dobio od majke, nego si ga je sam nadjenuo iz ljubavi prema našem Kranjčaru. Prošlog je ljeta na podlakticu istetovirao 'Za Dom Spremni'. Ispričali su to sve novinarki Slobodne Dalmacije uz lekcije iz povijesti, veličanjem ustaša, žaljenjem što nisu rođeni u pravo vrijeme.

Duje Klaric / CROPIX

Uspoređuju Hong Kong i Kinu s odnosnom Hrvatske i Srbije. Oni, Honkonžani, su Hrvati, Kinezi su Srbi.

Iako omjer snaga s Kinom nam ne ide u prilog možemo se prometnuti u izvoznika desničarenja, nacionalnog ponosa, pogrdnih pokliča. Kad već nemamo plodne zemlje za proizvodnju hrane niti pametnih ljudi koji bi inovacijama pokrenuli bilo kakvu proizvodnju od farmacije do novih tehnologija.

I dok tri puta čitam o sceni da četrdeset-i-nešto godinji Kinez rida jer su ga 'izbacili' iz njegove Hrvatske (naime, tri put je uhićen) dok se grli zastavu i pjeva 'Lijepa naša domovino', ovo pišem na tastaturi koja je uvezena iz Kine, vi vjerojatno čitate vijest isto tako - na uređaju proizvedenom i uvezenom iz te zemlje. I ako ćete napisati komentar biti će to na kineskom proizvodu. Ali, ne može nam nitko ništa, mi imamo ponos i predrasude.

Nadrealne su to vijesti krajem tjedna, iako sudeći prema statistikama o hrvatskom gospodarstvu, većini zaposlenih građana kalendarski kraj tjedna ama baš ništa ne znači. U uslužnim djelatnostima, konobarenju, sobaričarenju, turizmarenju ionako se najviše radi na 'neradne' dane. Kada bogati industrijalci, proizvođači, odmaraju. 

Tko zna možda će ovaj tragikomičan dramaturški zaplet iznjedriti nešto sasvim neočekivano? Mogao bi se našoj zemljici ukazati neki bog, deus ex machina, koji bi, recimo, izvezao sve hrvatske uhljebe u Kinu, Hong Kong, ili bilo gdje, jako, jako daleko.

ustaše

Imotski

hong kong

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter