Što se zbiva u Kašmiru?

Pakistanci tulumare jer su srušili dva indijska aviona, no treba li se ostatak svijeta zabrinuti?


Mia Mitrović
28.02.2019.08:00
Pakistanci tulumare jer su srušili dva indijska aviona, no treba li se ostatak svijeta zabrinuti?
REUTERS/Akhtar Soomro

sažeto

Trump i Kim u Vijetnamu ćakulaju o svjetskom miru, a istovremeno su dvije nuklearne sile ozbiljno zaratile


Mia Mitrović
28.02.2019.08:00

Valentinovo je ove godine bilo krvavo u Kašmiru, graničnoj regiji između Indije i Pakistana. Bombaši samoubojice 14. su veljače izveli napad na indijske policajce što je izazvalo sukob kakav ovo područje ne pamti još od 1947. Tenzije eskaliraju velikom brzinom. Do sada su obje strane zabilježile gubitak zračnih snaga, a poginulo je oko 40 ljudi.

Naoružani do zuba 

Islamistička skupina Jaish-e-Mohammed (JeM), koja je priznala odgovornost za napad, bori se da Kašmir pripoji Pakistanu. Indija je odgovorila zračnim napadom u utorak u ranim jutarnjim satima, gotovo u isto vrijeme kada je Kim Jong-un svojim cool vlakom stigao u Vijetnam na pregovore s Trumpom.

Indija je objavila kako je uništila uporište džihadista što je Pakistan porekao. Oni tvrde da su pakistanske zračne snage potjerale indijske avione. Za sada je teško povjerovati u istinitost obje tvrdnje.

Reuters

Teško je i predvidjeti pobjednika u ovom sukobu. Indija ima brojniju vojsku, no obje strane posjeduju nuklearno naoružanje što ostatku svijeta stvara ogromnu nelagodu da bi ga mogli upotrijebiti.

Pakistan je u srijedu odgovorio na napad i srušio dva indijska zrakoplova, a Indija zahtjeva da Pakistan oslobodi vojnog pilota kojeg su zatočili. Situacija se ozbiljno zahuktava, a zabrinutost zbog situacije raste.

Ovo je prvi puta u povijesti da su dvije nuklearne sile izvele zračne napade jedna na drugu, javio je Reuters.

Indija

Pakistan

nuklearna prijetnja

sukob u Kašmiru

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter