FOTO, VIDEO: STRAVIČNI PRIZORI IZ ZAGREBA

Pas je lutao s izraslinom na stražnjici veličine ljudske glave: 'Nitko mu nije godinama liječio tumor, a mi ćemo vlasnika kazneno prijaviti'


100posto
09.01.2018.16:15
Pas je lutao s izraslinom na stražnjici veličine ljudske glave: 'Nitko mu nije godinama liječio tumor, a mi ćemo vlasnika kazneno prijaviti'
Facebook

sažeto

Predsjednica udruge kaže da se nadaju da će veterinarska inspekcija podići prekršajnu prijavu protiv vlasnika psa


100posto
09.01.2018.16:15

U nedjelju je Udruga studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu za pravnu zaštitu životinja – ANIMALEX zaprimila dojavu od jedne gospođe da na krajnje zapadnom dijelu grada Zagreba luta pas s velikom izraslinom na stražnjici.

Tumor veličine ljudske glave

Odmah po alarmiranju udruge, jedna volonterka odjurila je na adresu i imala je što vidjeti. Tamo ju je dočekao dezorijentirani pas u jakoj boli koju je uzrokovala spomenuta izraslina. Prema riječima volontera iz ANIMALEX-a, zapravo je riječ o tumoru veličine ljudske glave.

Prema svemu sudeći, taj tumor na psu nikad nije bio liječen. To dokazuje njegova veličina, a iz izrasline je curila krv s gnojem.

"Kolegica je pronašla i vlasnika psa. Upozorila ga je i uputila u Zakon o zaštiti životinja kao i u činjenicu da zbog zanemarivanja ili odbijanja pružanja pomoću svome psu može odgovarati prekršajno i kazneno. Međutim ona kod vlasnika nije naišla na razumijevanje, a psa nije mogla povesti sa sobom jer se životinja oduzima službenim putem. To obavlja na temelju rješenja veterinarski inspektor", kazala nam je Iris Ban Krošelj, studentica prava i predsjednica udruge ANIMALEX.

Dodaje i to kako su danas u ime udruge obavijestili o nesretnom slučaju veterinarsku inspekciju.

"Objasnili smo im situaciju, a potvrđeno nam je da je gradski azil već u pripravnosti i da je dogovoreno da se žurno postupi kako bi se psa hitno moglo odvesti na operaciju na Veterinarski fakultet u Zagrebu. Potrebno je, dakle, samo pričekati veterinarskog inspektora da donese rješenje kojim će psa oduzeti neodgovornom vlasniku", pojašnjava Ban Krošelj.

Kazne i do 30 tisuća kuna

U konkretnom slučaju, napominje Ban Krošelj, radi se o povredi Zakona o zaštiti životinja ali i Kaznenog zakona. Ona smatra da bi vlasnik nesretnog psa mogao i kazneno odgovarati i to sukladno članku KZ-a i to njegovom članku 205., stavku 3. koji glasi: "Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci".

Predsjednica udruge kaže da se nadaju da će veterinarska inspekcija podići prekršajnu prijavu protiv vlasnika psa.

"Ako to ne naprave, mi ćemo podignuti na DORH-u kaznenu prijavu na temelju članka 205. Kaznenog zakona. Međutim ne treba zaboraviti i da su povrijeđene odredbe Zakona o zaštiti životinja te da je za takvo kršenje propisana novčana kazna u iznosu od 15 do 30 tisuća kuna", kazuje ona.

Facebook/Animalex

Napišimo i to kako iz udruge apeliraju na sve vlasnike životinja da se pridržavaju zakona i propisa i vode brigu o svojim ljubimcima. Građanima su uputili apel da im se obrate u inbox putem njihove službene stranice (OVDJE) ukoliko zamijete slične situacije. 

Više pogledajte u fotogaleriji:

Animalex

Animalex

Animalex

Animalex

Zagreb

životinje

psi

Animalex

Iris Ban Krošelj

pravna zaštita

newsletter

Prijavite se na Newsletter