PREPUNA DVORANA LISINSKI PLJESKALA VUČIĆU

'Pitao sam Milorada Pupovca zbog čega je glasao za Zakon o braniteljima, a on je pustio suzu'


100posto
13.02.2018.19:30
'Pitao sam Milorada Pupovca zbog čega je glasao za Zakon o braniteljima, a on je pustio suzu'
CROPIX

sažeto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zaradio je ovacije Lisinskog, a najjači pljesak se prolomio nakon njegovih posljednjih riječi


100posto
13.02.2018.19:30

U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održala se Velika skupština Srpskog narodnog vijeća na kojoj nazoče predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali i srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Također, u dobro ispunjenoj dvorani bili su i drugi ugledni gosti poput zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija. Skupštinu je otvorio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zaradio je ovacije Lisinskog, a najjači pljesak se prolomio nakon njegovih posljednjih riječi.

"Živjelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, živio srpski narod i želim da me u još boljem raspoloženju dočekate drugi put".

Prije pozdrava hrvatskim Srbima, Vučić je rekao:

"Dragi Srbi, koji ste došli na ovaj skup, želim vam reći hvala na tome što čuvate svoja ognjišta, svoje obitelji i svoje srpsko ime i prezime. Iako smo svi svjesni stradalničkog pečata Srba u Hrvatskoj, trebalo bi predstaviti i drugu stranu. Ponosimo se ćiriličnim pismom, piscima poput Petra Preradovića, Vladana Desnice, Grigora Viteza, o doprinosu Nikole Tesle, od oca Srbina i majke Srpkinje, rođenog u Lici, ne trebam govoriti, rekao je Vučić. I Hrvatska i Srbija trebaju čuvati identitet Srba u Hrvatskoj, kao što mi u Srbiji trebamo čuvati identitet Hrvata u Srbiji. Jedna je važna stvar, mi smo u ovaj veliki i težak posao ušli, a da ga je malo tko razumio, malo tko je želio da se poprave odnosi između Srba i Hrvata. Zahvalan sam predsjednici Hrvatske, što je imala hrabrosti učiniti taj potez u trenutku kad je najlakše u Zagrebu napadati Srbe, a i najlakše na sličan način odgovoriti u Beogradu", rekao je Vučić, koji je potvrdio da će uskoro pozvati Grabar-Kitarović da dođe u Beograd.

Zanimljivo, Vučić se osobno obratio i Miloradu Pupovcu, te je svima javno ispričao o navodnom napadu navijača na predsjednika SNV-a.

"Htio sam bezbroj puta pitati Milorada Pupovca, a nisam to učinio, jedno pitanje. Mislite li da smo mi u Srbiji bili oduševljeni Zakonom o braniteljima? Pa što, Milorade, nisi glasao protiv? Dođe mi 15 puta da ga pitam, a nisam ga pozvao nijednom. Znam da mu je teže nego meni", rekao je srpski predsjednik te ispričao što se zapravo dogodilo s Pupovcem.

"Rekao je pljunuli su me, zalijepili su mi na leđa BBB i prvi put sam kod njega vidio, možda je teška riječ, vidio sam neku vrstu straha, osjetio sam ne samo nelagodu, nego i nešto više od toga. Pustio je tada mušku suzu. Naravno da ne mislim okriviti hrvatski narod za to. Takvih budala ima kod nas u Srbiji koliko hoćete, budala svuda ima koliko hoćete, ali sam tada razumio koliko ja sebe moram promijeniti i iz vaših cipela gledati političku situaciju u Hrvatskoj, a ne iz svojih. Danas sam vodio računa o svakoj riječi, jer ću koliko sutra biti u Beogradu, biti u Predsjedništvu Srbije i nitko me neće ugrožavati i nemam nikakav problem nigdje. Zato je politika kakvu vodim takva da vama pomognemo da vi možete živjeti sa susjedima Hrvatima. Zato hvala svima vama koji ne uvijek u lakim uvjetima uspijevate nam održati lekciju kako se odgovorno i ozbiljno ponašati, kako pristojnim riječima, posvećenim radom gledati da promijenimo budućnost i kako da pokažemo toleranciju, a tolerancija znači da ne čuješ samo sebe, nego da pažljivo saslušaš onog drugog i ne moraš ništa i ni u čemu s njim se složiti, ali daj mu priliku da govori, saslušaj ga i to je minimum onoga što možemo. Obećavam vam da ćemo mi u Srbiji čuti glas Hrvata i Hrvatske i dati sve od sebe da razumijemo njihove potrebe i želje, ali ćemo isto gledati da, ne ugrožavajući njihove interese, pomognemo i vama", rekao je Vučić, prenosi N1.

Naravno, na kraju se i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratila okupljenim gostima u Lisinskom.

"Drago mi je što vas mogu večeras pozdraviti ovdje kao vaša predsjednica. Nadolazeća vremena, nažalost, u znatnoj su mjeri umanjila osjećaj međusobne bliskosti i povjerenja između dvije zemlje. Ratovi su ostavili iza sebe traume i frustracije i mi ih i danas osjećamo. Vjerujem doista da smo raspravili pitanja od važnosti za obje države i oba naroda. Sudbine nestalih bilo je jedno od glavnih pitanja. Rješenje toga pitanja važno je za obitelji koje traže svoje bližnje, ali i za naše nacije. To je ujedno preduvjet uspjeha dijaloga o ostalim otvorenim pitanjima", rekla je predsjednica.

Predsjednica je rekla da je posjet Vučića izraz zajedničkog uvjerenja da je moguće postaviti temelje trajnog odnosa koji neće poremetiti povremeni ekscesi i incidenti.

"Budući dani, nadam se, pokazat će to konkretnim i mjerljivim rezultatima na dobrobit Hrvatima i Srbima, na dobrobit državama Srbiji i Hrvatskoj. Republika Hrvatska članica je EU i NATO-a, članstvo Srbije u EU i hrvatski je interes. U njezinu pristupnom procesu postoje otvorena pitanja za koja vjerujem da možemo i trebamo međusobno riješiti bez vanjskih uplitanja. Važno je ustrajno proširivati područja suradnje . Trajni otvoreni međudržavni dijalog između Hrvatske i Srbije od najveće je važnosti za dvije zemlje i najbolja zapreka stvaranju tragedija koje je povijest pretrpjela. Mladima moramo omogućiti ostanak u domovini. Kad u svojim privremenim uredima razgovaram s građanima o njihovim problemima, ne razmišljam o tome koje su nacionalnosti, nego koji su i kakvi njihovi egzistencijalni problemi. Nitko u Hrvatskoj ne može i ne smije biti građanin drugoga reda. Te probleme treba što prije riješiti u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i zato inzistiram na decentralizaciji, na jednakom razvoju svih regija. Problemi poput nezaposlenosti, socijalnih problema, blokiranih računa pogađaju sve hrvatske građane", istaknula je predsjednica i na kraju poentirala.

"Naša je zajednička poruka svim Srbima koji žive u Hrvatskoj - Hrvatska jevaša domovina! Hvala vam i živjeli!"

Hrvatska

Srbija

Kolinda Grabar Kitarović

Aleksandar Vučić

posjet

newsletter

Prijavite se na Newsletter