IZVANREDNA TISKOVNA KONFERENCIJA

Plenković: "Riješit ćemo pitanje 'Za dom spremni', to je neprihvatljiv pozdrav vezan uz NDH i ustaše!"


Tomislav Kukec
07.09.2017.14:40
Plenković: "Riješit ćemo pitanje 'Za dom spremni', to je neprihvatljiv pozdrav vezan uz NDH i ustaše!"
Cropix

sažeto

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da nije vidio današnju konferenciju udruga HOS-a koja je počela i završila sa "Za dom spremni", pa to nije htio komentirati


Tomislav Kukec
07.09.2017.14:40

Premijer Andrej Plenković sazvao je danas izvanrednu tiskovnu konferenciju u Banskim dvorima, gdje se osvrnuo na goruće teme u političkom životu, a sve je najviše zanimala njegova reakcija na uklanjanje HOS-ove ploče sa podzravom "Za dom spremni" iz Jasenovca, te njeno premještanje u Novsku, gdje su spomenici palim braniteljima. 

Premijer je odmah na početku rekao da će govoriti o više tema - od izmjena zakona o porezima s naglaksom na porez na nekretnine, preko doniranih milijuna kuna za vatrogasce u znak zahvale za sve što su ove sezone učinili, do strategije reforme znanosti i obrazovanja. 

No, novinare je, očekivano, najviše zanimala premijerova reakcija na današnje skidanje HOS-ove spomen ploče s pozdravom Za dom spremni u Jasenovcu i njeno premještanje u Novsku.

 Ideološki prijepori u društvu

"Ja sam prije nekoliko dana najavio da ćemo riješiti ovo pitanje. Kad kažem riješiti, to je prije svega postojanje spomen ploče u Jasenovcu za 11 pripadnika HOS-a koja je postavljena u studenom u Jasenovcu. S obzirom da je u grbu ploče ujedno i slogan Za dom spremni, koji je po nizu aspekata neprihvatljiv da bude u Jasenovcu, riješili smo to onako kako i inače želimo riješiti ovakve teme koje stvaraju ideološke prijepore u hrvatskom društvu. Vodili smo dijalog s udrugom koja je postavila ploču, uz poseban pijetet prema žrtvi 11 branitelja. Ploča je danas premještena iz Jasenovca u Novsku, u Trokut gdje su inače već postavljena spomen obilježja nizu branitelja. Na taj način riješili smo prvu fazu ove teme. Druga, ključna i dugoročno važnija je sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava. To pitanje nije regulirano. Slogani i grbovi u statutima bili su dopuštani od različlitih tijela vlasti u različitim političkim vremenima. U tom pogledu su kao takvi zakonom registrirani. S obzirom da smo početkom ožujka oformili Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava, dogovorili smo da Vijeće intenzivira svoj rad. Onbo će dati preporuke za cjelovito zakonsko rješenje koje će predložiti hrvatska vlada Saboru i tad ćemo nastojati riješiti pitanje i pozdrava Za dom spremni, ali i drugih simbola na cjeloviti način, kako bi nestale dileme i dvojbe i kako se te teme ne bi zlorabile i Hrvatsku 21.stoljeća kontinuirano vraćale unazad. Stoga, zahvaljujem svima koji su pridonijeli da kroz dijalog riješimo ovo akutno pitanje ploče, a s druge strane očekujem odgovornost i široku participaciju u pronalaženju rješenja", rekao je premijer Plenković u svojoj izjavi. 

Rješenje kroz novi zakon, ali ne prije proljeća

Na novinarsko pitanje kako komentira iznenađenje ministra Predraga Štromara (HNS) današnjim razvojem događaja, Plenković je kazao da su HNS i Štromar cijelo vrijeme upoznati s dinamikom i načinom rješavanja ovog problema. 

"Vlada je u ožujku ove godine kazala Vijeću - imate godinu dana da temeljito raspravite ovu temu. Dat ćemo im taj rok uz apel da se intenzivira rad na toj temi, kako bismo na proljeće mogli doći sa cjelovitim zakonskim rješenjem", rekao je premijer. 

Premijer nije htio komentirati što je današnja presica HOS-ove udruge započela i završila sa pozdravom Za dom spremni. Novinare je zanimalo što osobno misli o tom pozdravu, te slaže li se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je izjavila da je riječ o starom hrvatskom pozdravu. 

"Za mene taj pozdrav ima predominantne konotacije vezane uz NDH i ustaštvo i za mene je on neprihvatljiv", rekao je jasno premijer. 

Andrej Plenković

Za dom spremni

HOS

Jasenovac

tiskovna konferencija

Podijeli članak