nismo mi ovdje da mislimo

Plenković kaže da su mediji slobodni jer je on informiran i zna, Kolinda kaže da u Zagrebu nema beskućnika jer ih nije vidjela na ulici. Jesu li to nova pravila igre?


Mia Peretić
07.02.2019.14:30
Plenković kaže da su mediji slobodni jer je on informiran i zna, Kolinda kaže da u Zagrebu nema beskućnika jer ih nije vidjela na ulici. Jesu li to nova pravila igre?
ilustracija / iStock

Mia Peretić
07.02.2019.14:30

Na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom" objavljeno je kako se u Hrvatskoj vodi više od tisuću sudskih predmeta protiv novinara i medija, tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez rekao da je situacija s novinarstvom i medijima u Hrvatskoj najgora od svih država članica EU, no premijer Andrej Plenković kaže da to nije tako, te da ne treba njemu nekakva međunarodna analiza da vidi ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj. 

Plenković zna da su mediji slobodni jer je dosta informiran po dužnosti i privatno

Svoj zaključak temelji na jednostavnoj činjenici da je, po dužnosti i privatno, dosta informiran, te da ne smatra da se kod nas ne piše što se želi ili da se radi pritisak na urednike ili novinare. Dapače, on tu slobodu garantira kao netko tko čita, a po dobrom starom običaju, Hrvati su svjetski poznati dramatičari pa se tako i sada dramatizira više nego što problem zapravo postoji.

Dragan Matic / CROPIX

S njim se slaže i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ni ona ne smatra da smo po slobodi medija najgori u Europi, no da bi o fenomenu tužbi ipak morali razgovarati. Ali, bez obzira na tužbe, mi smo slobodna zemlja, mediji su slobodni jer ih ionako tuže pojedinci i osobe. 

A tužbe se događaju, ako smo već u slobodnoj državi u kojoj se podrazumijeva neka trodioba vlasti, u nekakvom zakonodavnom okviru kojeg je netko, za Boga miloga, donio. A u slobodnoj državi je valjda jasno tko donosi i tko provodi Zakone Republike Hrvatske. Te, ukoliko su ti zakoni loši, poznato je tko ih je nadležan mijenjati. 

Predsjednica Grabar - Kitarović zna da u Zagrebu nema beskućnika jer ih na ulici nije vidjela

Možda predsjednik i članovi Vlade pate od istog sindroma kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja kaže da na ulicama Zagreba nema beskućnika samo zato što ih ona u svom današnjem prigodnom obilasku nije vidjela. 

"Zagreb je beskućnicima omogućio krov nad glavom", rekla je predsjednica.

Goran Mehkek / CROPIX

Mi smo si dali truda, pa smo nazvali Hrvatsku mrežu za beskućnike (HMB), instituciju koja se, eto baš slučajno, bavi problematikom beskućnika, kako bismo provjerili koliko beskućnika ima u Zagrebu.

Kažu nam da službeni podaci Ministarstva za demografiju govore kako je u metropoli 700 beskućnika, no iz Hrvatske mreže za beskućnike procjenjuju da je realan broj oko 1000, jer se ovih 700 odnosi samo na one koji su se registrirali u nekim od prihvatilišta ili skloništa za beskućnike. Pa što je onda s onih tristotinjak koji nigdje nisu evidentirani?

Dapače, HMB procjenjuje da ih u čitavoj Hrvatskoj ima oko dvije tisuće, što bi značilo da ih u Zagrebu živi polovica od ukupnog broja u cijeloj državi.

Postoji li, stoga, barem mala vjerojatnost da se, ako ništa drugo, barem tih 300 u nekom trenu zateklo ne nekoj od zagrebačkih ulica, tramvaja ili klupa, bez obzira što ih predsjednica nije vidjela?

Ok, to su valjda nova pravila igre: ako nam političari kažu da je nešto tako, onda je to tako. Izgleda li vam to kao demokracija?

Možda medije ne tuži Vlada, no postoji li mogućnost da se novinari i medijske kuće nalaze pod pritiskom, cenzurom i autocenzurom zbog straha od tužbi za nanošenje raznih duševnih boli, sramoćenja, narušavanja časti i ugleda? Jer, koliko ste točno slobodni djelovati ako se stalno morate navlačiti po sudovima i sudjelovati u pravnim postupcima koji koštaju, a taj isti novac vam treba da platite radnike, tisak ili što već morate s obzirom na prirodu medija u kojem radite.

Hoćemo li zaista i za ozbiljno početi tvrditi da je sve u najboljem redu samo na temelju osobnog dojma pojedinog državnog funkcionera, ili, kako je to sročio premijer, hoćemo li stvari malo primiriti jer dramimo? Jer, sve ovo malo podsjeća na ona legendarna tri majmuna od kojih jedan ne čuje, drugi ne govori, a treći ne vidi, odnosno, prave se da to ne čine jer se tako, valjda, stvari niti ne događaju.

Andrej Plenković

mediji

Nina Obuljen Koržinek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter