NIJE VALJDA OPET HIBRIDNI RAT U PITANJU?

Plenković novinarki: 'Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje'


Vid Barić
06.12.2017.14:10
Plenković novinarki: 'Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje'
CROPIX

sažeto

Premijer je u Opatiji odgovarao na pitanja novinara. Nije prošlo najbolje


Vid Barić
06.12.2017.14:10

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Opatiji gdje je u posjeti Konferenciji o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi. Uoči konferencije odgovarao je na pitanja novinara, koji su bili prilično zainteresirani za promjenu njegove retorike vezano uz hašku presudu bosanskohercegovačkoj šestorci. Premijer nije bio konkretan s odgovorom na to pitanje, ali zato nije propustio novinarku upozoriti na stanovito djelovanje. Za pretpostaviti je kako je mislio na hibridno djelovanje, budući da se radi o terminu i temi koja je izrazito zaokupila javni prostor u posljednjim tjednima.

"Vi očito se ubrajate u one koji izvrću teze, idite na web stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu od tog dana i pročitajte izjave Vlade  i vidjet ćete da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo nije dobro, nije primjereno. Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje", odgovorio je Plenković novinarki N1 Mireli Bačić.

"Hrvatska je jedna od zemalja koja je, prije svega početkom devedesetih kao žrtva agresije, poticala UN da osnuju rezoluciju Vijeća sigurnosti ad hoc Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. On je došao sa svojim aktivnostima, nakon više od 20 godina, svome kraju. Kad je riječ o poštivanju presuda, mi kao odgovorna članica nikakvih dilema nemamo. O tome da smo nezadovoljni pojedinim dijelovima i kvalifikacijama bili smo jasni i to je konzistentan stav", rekao je Plenković.

Zatim se osvrnuo na svoj odlzak u BiH. "Ja sam išao u posjet Bosni i Hercegovini i Mostaru na razgovor s predstavnicima političkog vodstva Hrvata u BiH i sa svim strankama koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnog sabora, nakon presude koja jest relevantna i bitna za cijeli hrvatski narod i braniteljske udruge. Razgovarali smo o njihovim reakcijama, o svemu što slijedi. Postigli smo visoki stupanj razumijevanja i na pijetet prema žrtvama", rekao je Plenković.

Točno je da premijer Andrej Plenković u posljednjim danima govori kako on i čitav državni vrh poštuju presudu Haškog suda. Ipak, neposredno nakon objave osuđujuće presude šestorci njegova retorika, kao i stav Vlade, bile su nešto drugačije. Govorili su tada kako je presuda nepravedna te kako je Vlada spremna razmotriti sve pravne mogućnosti kako bi osporila određene zaključke presude. Dan kasnije je na sjednici Vlade Plenković opet ponovio kako je presuda "nepravedna".

"Dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi presude šestorci u cijelosti je nepravedan i neutemeljen i kosi se s povijesnom činjenicom i istinom, stoga je ovakav stav presude neprihvatljiv", rekao je Plenković još 29. studenoga.

Obrat u retorici na temu stigao je nakon zabrinutih i javnih poruka istaknutih europskih čelnika hrvatskoj Vladi, a koje su se odnosile na suzdržavanje od komentiranja presuda međunarodnog suda te njihovo poštivanje.

Andrej Plenković

konferencija

novinarka

Mirela Bačić

pitanje

Podijeli članak