zet iz snova

Plenković u audijenciju kod pape Franje poveo i punicu, on je prvi dužnosnik koji je to učinio


Ružica Matić
10.10.2017.18:15
Plenković u audijenciju kod pape Franje poveo i punicu, on je prvi dužnosnik koji je to učinio
Reuters

sažeto

Plenkovićeva odluka da kod pape povede i punicu nije neuobičajena za protokol Svete Stolice, no neuobičajena je za hrvatske političare


Ružica Matić
10.10.2017.18:15

Premijer Andrej Plenković trudi se svoju obitelj ne izlagati očima javnosti i fotografije njegove supruge i djece su prilično rijetke. Iznimku je napravio prilikom posjeta Svetom ocu u Rimu.

Osim supruge Ane Maslać Plenković i djece, premijer je široj javnosti predstavio i punicu Milu Maslać, koju je također poveo u audijenciju kod pape Franje. Mila, po kojoj je ime dobila Plenkovićeva kći, zaposlena je u dubrovačkom Centru za socijalnu skrb, a za audijenciju kod pape pokrila je kosu crnim velom i držala se u pozadini, pustivši unuke da šarmiraju Svetog Oca.

Reuters

Ivica Maštruko, bivši veleposlanik u Vatikanu, kaže kako je Plenković postupio u skladu s protokolom Svete Stolice i nikako ga se ne može nazvati neuobičajenim.

„Premijer Plenković, kao i svaki gost tog ranga, mogao je povesti članove svoje obitelji na audijenciju. Nakon razgovora s Papom u četiri oka uobičajeno se predstavlja obitelj, kao i ostali članovi delegacije. Mogao je premijer tako povesti svoju mater, punicu ili nekog trećeg člana obitelji“, pojasnio je Maštruko Slobodnoj Dalmaciji

Plenkovićeva odluka da kod pape povede i punicu možda nije neuobičajena za protokol Svete Stolice, ne neuobičajena je za hrvatske političare. Plenković je prvi dužnosnik koji je to učinio, potvrđuje Maštruko.

Damir Sencar / POOL / HINA / CROPIX

Iako mu je mandat potrajao manje od devet mjeseci, papu Franju stigao je posjetiti i Plenkovićev prethodnik Tihomir Orešković. Premijer s kanadskom putovnicom koji će ostati upamćen po izjavi „da će služiti hrvatskim građevinama“ kod Svetog Oca je poveo suprugu Sanju, inače sudionicu Hoda za život, i četvero djece.

I Plenković i Orešković pozvali su papu Franju da dođe u Hrvatsku te razgovarali s njim o beatifikaciji kardinala Stepinca. Za potonje Maštruko kaže kako je neprilična tema jer je beatifikacija pitanje o kojem se odlučuje isključivo unutar Crkve, a nikako nije pitanje svjetovne politike.

Reuters

Kod pape Franje bila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u proljeće 2015. I predsjednica je poštovala strogi vatikanski protokol koji nalaže da žene tom prilikom trebaju pokriti kosu crnim velom, no na fotografijama iz Vatikana nema njezinog supruga Jakova, sina Luke niti kćeri Katarine. Grabar Kitarović zabavila je papu donijevši mu na dar majicu hrvatske nogometne reprezentacije s brojem 9 i natpisom 'papa Franjo', pozdravila ga na španjolskom jeziku te, naravno, pozvala da dođe u Hrvatsku.

Reuters

Obitelj kod Svetog Oca nije poveo ni SDP-ov premijer Zoran Milanović. On je posjetio papu Benedikta 2012. godine i nakon polusatne službene audijencije razgovarao s njim još 20 minuta u četiri oka, bez prisustva prevoditelja. U priopćenju ureda za tisak Svete Stolice poručili su kako je razgovor bio srdačan.

Andrej Plenković

papa Franjo

Vatikan

Mila Maslać

punica

Podijeli članak