Deset godina od smrti Ivice Račana

Pleština za 100posto: Još mi nedostaju naši razgovori i njegovi zagrljaji


Tomislav Kukec
29.04.2017.09:35
Pleština za 100posto: Još mi nedostaju naši razgovori i njegovi zagrljaji
Cropix

sažeto

 Prije točno deset godina umro je Ivica Račan, po mnogima posljednji pravi lider ljevice u Hrvatskoj


Tomislav Kukec
29.04.2017.09:35

Prije točno deset godina Ivica Račan, lider socijaldemokracije u Hrvatskoj, predsjednik SDP-a, bivši hrvatski premijer i jedan od najvažnijih hrvatskih političara u povijesti, izgubio je borbu s tumorom. Umro je u snu, negdje između 2:30 i 3 sata, u zagrebačkoj bolnici Rebro. 

Tog 29.travnja 2007.godine Hrvatska je izgubila po mnogima posljednjeg pravog lidera ljevice, čovjeka koji će ostati poznat kao nositelj najvažnijih demokratskih promjena u našoj zemlji. Kada je postalo jasno da Jugoslavija više nije zemlja zajedništva i suživota brojnih naroda, već zemlja pod nacionalističkom čizmom beogradskog krvnika Slobodana Miloševića, 23.siječnja 1990. Račan je učinio povijesni potez koji je de facto označio kraj Jugoslavije. Kao predsjednik CK Saveza komunista Hrvatske predvodio je hrvatsko izaslanstvo na 14.kongresu te je, nakon što je slovenska delegacija napustila Kongres, ustao i iz SKJ izveo i hrvatsko izaslanstvo. 

Cropix

Račan se neko vrijeme prije smrti borio s bolovima u ramenu, te mu je bila postavljena pogrešna dijagnoza "smrznutog ramena", da bi se kasnije ispostavilo da je bolovao od tumora koji se proširio tijelom. Neko vrijeme liječen je u Munchenu nakon čega se vratio u Zagreb gdje je nakon kratkog ali intenzivnog liječenja preminuo. Uz njega je cijelo to vrijeme bila njegova supruga Dijana Pleština koja i danas, deset godina nakon smrti velikog državnika, osjeća prazninu u svom životu. 

- Nedostaju mi naši razgovori i nedostaje mi Ivica kao emotivna osoba. Njega javnost zna kao ozbiljnog političara, ali Ivica je prije svega bio vrlo emotivna i topla osoba. Nedostaju mi zagrljaji. Svake večeri, gdje god bio, ako nisam bila uz njega obavezno bi me nazvao i porazgovarali smo - kaže za 100posto Dijana Pleština kojoj svake godine kraj travnja teško pada jer se prisjeća teških trenutaka Račanove borbe sa zloćudnim tumorom. 

Cropix

Pleština, istaknuta politologinja, sveučilišna profesorica s američkom karijerom koja je godinama vodila Vladin ured za razminiranje, Račanu je bila životni ali i politički partner. Aktivno je pratila sve procese u tranzicijskom društvu te bila na gotovo svim važnijim sastancima u Hrvatskoj i inozemstvu koje je Račan održavao.

Ispričala nam je tako anegdotu iz povijesne Račanove kampanje kojom je 2000. godine osvojio vlast. Ona je tada radila kao sveučilišna profesorica, no bila je na svim skupovima stranke diljem zemlje. Bilo je to, kaže, vrijeme u kojima bi ih njihov vjerni vozač Ivek vozio cijelom Hrvatskom. 

"Ivica bi, premoren, stavio svoju glavu u moje krilo i malo odspavao. Ja sam ga obično pokrila šalom i sa svjetiljkom u ruci ispravljala ispite svojih studenata".

Kaže kako danas u Hrvatskoj ne vidi političara tog kalibra.

"Stvarno bih voljela bilo gdje u hrvatskoj politici vidjeti nekoga tko istinski živi socijaldemokraciju na način na koji ju je živio Ivica Račan. Nije bitno u kojoj stranci, ne mora biti u SDP-u", komentira Dijana Pleština. 

Dok sjedimo u jednom zagrebačkom kafiću uz kavu i čaj, Dijana se prisjeća kako je upravo posao spojio nju i tada relativno mladog lidera SDP-a. Kao politiologinja ona je, naime, 1992. vodila razgovore sa svim predsjednicima značajnijih političkih stranaka kako bi se informirala o stanju u tranzicijskoj Hrvatskoj, pa tako i s Ivicom Račanom. Razgovarali su dugo, a onda se Račan ponudio da ju odveze u grad jer mu je ionako usput.

100posto.hr

"Pitala sam ga, kako zna da sam mu usput kad nisam rekla gdje idem. Malo se smeo, a kad smo sjeli u automobil rekao je da bismo mogli na večeru u jedan restoran koji nudi sjajnu divljač. Kad sam mu rekla da ne jedem meso, spremno je rekao da zna i za najbolji riblji restoran, ali je u Opatiji. Pomislila sam, zašto ne, imat ću priliku dva i pol sata vožnje razgovarati s njime bez da nas netko ometa. Dan nakon toga postali smo par", prisjeća se Pleština. 

Do Račanove smrti Dijana nije bila članica SDP-a. Učlanila se naknadno. Nudili su joj 2007. godine visoko treće mjesto na listama, no ona je to odbila, htjela je biti posljednja na listi. Poslala je time jasnu poruku kako Račanovu političku ostavštinu, njegov SDP, svakako podržava, ali ne želi se gurati u politiku i biti obasjana svjetlima reflektora.

 Kaže kako Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se stranka nalazi.

"Ali, on je uvijek govorio, radiš ono što možeš s onim što imaš", kaže Dijana Pleština.

Cropix

Račanova vizija Hrvatske bila je razvijena, proeuropski orijentirana Hrvatska kao socijalna i pravedna država. Niz njegovih zasluga je podugačak. Izveo je Hrvatsku iz međunarodne izolacije, pretvorio polupredsjednički u parlamentarni i višestranački sustav, pokrenuo 1999. godine sa znamenitom "koalicijom šestorke" demokratske procese, otvorio put pristupanju NATO savezu i Europskoj Uniji... 

Iza njega ostala su dva sina, Zoran i Ivan. U političkom radu nije stekao gotovo nikakav imetak. Nije gradio vile niti, za razliku od drugih, ljetovao na jahtama. Staloženost, umjerenost i pristojnost resili su njegov karakter. Odlike su to koje sve rjeđe viđamo u domaćoj politici.

"Ivica je za sebe često znao reći kako je jedna od stvari koju kod sebe smatra vrlinom to što je ostao normalan, a onda bi se nasmijao", prisjeća se Pleština.

Deset godina nakon njegove smrti živimo u društvu opterećenom podjelama, i dalje pričamo u ustašama i partizanima, a politička stabilnost je takva da na izbore idemo češće nego na kontrolne preglede stomatologu. 

Na pitanje kako bi Ivica Račan komentirao trenutno stanje u hrvatskoj demokraciji, supruga pokojnog predsjednika SDP-a kaže: "Sigurna sam da bi bio tužan".

Goran Mehkek / Cropix

SDP

obljetnica smrti

Ivica Račan

socijaldemokracija

Dijana Pleština

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter