konačno dolijao

Počinje suđenje najvećem narko bossu koji je dosad prošvercao stotine kilograma droge, iz zatvora je bježao skriven u kolicima za veš, a 'pao' je zbog Seana Penna


100posto
05.11.2018.09:05
Počinje suđenje najvećem narko bossu koji je dosad prošvercao stotine kilograma droge, iz zatvora je bježao skriven u kolicima za veš, a 'pao' je zbog Seana Penna
Screenshot/ YouTube/ Reuters

sažeto

U optužnici je navedeno kako je od 1989. do 2014. godine putem svog narko kartela Sinaloa u SAD prošvercao drogu u vrijednosti od 14 milijardi dolara


100posto
05.11.2018.09:05

Danas u New Yorku počinje suđenje meksičkom narko bossu Joaquinu "El Chapu" Guzmanu, optuženom da je tijekom 25 godina u Sjedinjene Američke Države prokrijumčario više od 150 tona kokaina, te da je bio upleten u više desetaka ubojstava. U optužnici je navedeno kako je od 1989. do 2014. godine putem svog narko kartela Sinaloa u SAD prošvercao drogu u vrijednosti od 14 milijardi dolara.

El Chapo se izjasnio da nije kriv, no tužiteljstvo je u posjedu stotina tisuća stranica dokaznog materijala, piše Guardian.

Dva puta bježao iz zatvora

Zloglasni vođa narko kartela Sinaloa, koji je još uvijek veoma moćan, pred lice pravde dolazi nakon što je SAD-u bio izručen 2017. godine, a za sobom ima čak dva bijega iz zatvora koja su komotno mogla biti scene iz kakvog akcijskog filma. Prvi je puta uhićen 2014. godine, a iz meksičkog je zatvora pobjegao skriven u kolicima za prljavi veš, potom iskravši se kroz tunel koji je prokopan do njegova zatvorskog tuša. Drugi je puta uhićen 2015. godine, a ponovno je pobjegao nakon samo 14 mjeseci. 

Napokon je "pao" nakon što su ga je 2016. godine posjetio američki glumac Sean Penn koji je želio snimiti film o njegovom životu, što je meksičkim vlastima omogućilo da otkriju gdje se nalazi. 

Najskuplje suđenje zatvoreno za javnost

Guzmana se smatra najvećim svjetskim narko bossom od kolumbijskog Pabla Escobara, "Kralja kokaina", koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993.

Američki sudac Brian Cogan predsjedat će suđenjem koje će biti zatvoreno za javnost, a 12 porotnika bit će anonimno, te će svaki dan na suđenje dolaziti i odlaziti u pratnji šerifa. 

El Chapo u ćeliji sjedi sam, posjećuju ga samo odvjetnici, a blizu mu ne smije ni supruga, 29-godišnja kraljica ljepote Emma Coronel. Suđenje će trajati više od četiri mjeseca, a mediji ga već opisuju najskupljim u povijesti.

suđenje

El Chapo

newsletter

Prijavite se na Newsletter