VIDEO: OBJAVLJENA SIMULACIJA KOBNOG LETA

Pogledajte kako je izgledao stravičan pad zrakoplova u Nepalu u kojem je poginulo 49 osoba


Tomislav Kukec
13.03.2018.11:00
Pogledajte kako je izgledao stravičan pad zrakoplova u Nepalu u kojem je poginulo 49 osoba
Reuters

sažeto

Zrakoplov u vlasništvu kompanije US-Bangla Airlines srušio se tijekom leta BS211 od Dake do Kathmandua, pri slijetanju u zračnu luku nepalske prijestolnice


Tomislav Kukec
13.03.2018.11:00

U olupini bangladeškog aviona Bombardier Dash 8 Q400, koji se u ponedjeljak srušio u Nepalu pri čemu je poginulo najmanje 49 putnika i članova posade, pronađena je crna kutija koja bi trebala dati odgovore o uzroku tragedije. 

Zrakoplov u vlasništvu kompanije US-Bangla Airlines srušio se tijekom leta BS211 od Dake do Kathmandua, pri slijetanju u zračnu luku nepalske prijestolnice. Nakon udara u tlo zapalio se. U njemu je bila 71 osoba.

Prema prvim podacima, pilot je očigledno bio svjestan nekog problema jer je nakon započete sekvence spuštanja pokušao podići avion, što mu je nakratko i uspjelo, nakon čega se zrakoplov nagnuo i sunovratio u tlo nedaleko piste za slijetanje. 

Objavljena je i preliminarna video-simulacija tragičnog događaja.

Dužnosnici zrakoplovne tvrtke i zračne luke u Katmanduu okrivljuju jedni druge za nesreću zrakoplova u kojemu je bila 71 osoba. Braneći pilote, direktor US-Bangla Airlinesa Imran Asif izjavio je kako je moguće da je do nesreće došlo zbog krivih signala koje je kontrola leta dala pilotima, javlja HINA.

"Trominutni razgovor između pilota i kontrole leta prije slijetanja daje naznaku da su poslali krivi signal pilotu", kazao je Asif pozivajući se na transkript razgovora pilota s kontrolom leta u Katmanduu koi je objavila njemačka internetska stranica za zračnu sigurnost JACDEC. Transkript otkriva zbrku oko piste predviđene za slijetanje tog aviona.

Dužnosnici zračne luke u Katmanduu rekli su u ponedjeljak da su pitali pilote imaju li problema nakon što je avion promijenio smjer prilikom konačnog spuštanja, ali su oni odgovorili da nemaju.

Zrakoplov je zatim napravio dva zaokreta u smjeru sjeveroistoka i kada ga je zračna kontrola upozorila da nije u ispravnom položaju za prilaženje nije odgovorio. 

Nesreća je zadnja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zračne sigurnosti.

tragedija

simulacija

Nepal

zrakoplovna nesreća

pad zrakoplova

Bangladeš

US-Bangla Airlines

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter