ekskluzivne fotografije: Neljudski uvjeti rada

ZET-ovi radnici ogorčeni: 'Pogledajte kako radimo - voda curi po elektroinstalacijama, kupaonice su potrgane, sve je užasno prljavo'


Tomislav Kukec
21.09.2018.19:00
ZET-ovi radnici ogorčeni: 'Pogledajte kako radimo - voda curi po elektroinstalacijama, kupaonice su potrgane, sve je užasno prljavo'
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Nezadovoljni radnici kažu kako na stanje u hangarima upozoravaju već godinama, no nadređeni se na to oglušuju


Tomislav Kukec
21.09.2018.19:00

Žbuka sa zidova davno se oljuštila. Vlaga curi po električnim instalacijama. Kupaonice su u raspadnom stanju, lavaboi ne funkcioniraju, tuševi izgledaju kao prizor iz horor filmova. Sve je staro, prljavo i zapušteno. I tako već godinama. 

Tako izgleda hangar Zagrebačkog električnog tramvaja u Dubravi, upozoravaju nas radnici koji tamo svakodnevno provode svoje radno vrijeme i koji su nam poslali fotografije koje objavljujemo u galeriji i koje dokazuju kako je stanje u ZET-ovim postrojenjima očajno. 

privatni arhiv

Nezdrava radna okolina

Podsjetimo, portal 100posto jučer je objavio apel ZET-ovog sindikata, podružnice Sindikata Zagrebačkog holdinga, u kojem su, uz popratni video, objavili kako je kolska radiona na Trešnjevci leglo zaraze, a podovi su prekriveni ptičjim izmetom. ZET se obvezao u hitnom roku provesti čišćenje i dezinfekciju radnih prostorija. 

Po objavi članka javili su nam se radnici terminala u Dubravi koji kažu kako je stanje kod njih višestruko gore, te koji su nam poslali fotografije kako bi dokazali svoje tvrdnje. 

Na tim fotografijama vidljivo je kako hangari nisu godinama održavani. Na nekim mjestima urušili su se zidovi, a vlaga je vidljiva na sve strane, što sasvim sigurno nije zdrava radna okolina. Kupaonice su pune gljivica, a iz zidova vire električni kablovi izloženi vodi koja curi. Od nekoć staklenih vrata ostali su samo metalni okviri. Nebriga je vidljiva na svakom koraku.

Privatni arhiv

 "Što je najgore, tako je već deset godina. Radnici na to stalno upozoravaju. Imali smo situaciju da je jedan tramvaj udario u vrata hangara koja su nastavila tjednima visjeti. Mogla su pasti i ubiti nekoga. Nitko ništa nije htio poduzeti dok jedan od radnika nije pozvao Inspekciju zaštite na radu. Tek kada su oni zatvorili taj dio hangara i proglasili ga opasnim firma je odlučila uložiti u popravak", kaže nam jedan od zaposlenika Zagrebačkog električnog tramvaja. 

Otkriva i kako u zahodima nema osnovnih potrepština, poput toaletnog papira, već su radnici prisiljeni donositi vlastiti od kuće. 

Nitko ih ne sluša

Dodaje kako nadređeni potpuno ignoriraju svaki pokušaj da se ukaže na katastrofalne radne uvjete koji vladaju u hangaru. One koji prijave kvarove inspekciji smatraju nepodobnima i pokušavaju im se, kaže naš izvor, na svaki način osvetiti.

Privatni arhiv

"Glavno da novca ima za nebrojene administrativne kadrove koji se po kancelarijama množe kao gljiva poslije kiše i za koje nitko ne zna što rade, a mi neka živimo i radimo u ovome. Nije mi jasno kako netko može dopustiti da se ovo događa, kakvi su to ljudi koji se nazivaju odgovornima", kaže naš sugovornik. 

U ZET-u su nam rekli kako im je briga za zdravlje zaposlenika na prvom mjestu. Stoga su odmah nakon našeg članka naložili dezinfekciju prostora na Trešnjevci, a najnovije navode radnika iz Dubrave istražit će te nas izvijestiti što se da učiniti. 

No, neslužbeno doznajemo kako uprava dosad nije bila upoznata sa ovim stanjem, te za to smatraju odgovornima sindikate i radnike koji, kako kažu, nisu na vrijeme upozoravali na probleme, odnosno nedovoljno su se angažirali. 

ZET

Zagrebački električni tramvaj

radni uvjeti

terminal Dubrava

zaštita na radu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter