Nakon ubojstva 3-godišnjaka otkrivaju se mračne tajne

"Policija je upozorena da su neke djevojčice iz pulskog 'sivog doma' možda uvučene u pakao prostitucije, no ništa ne poduzima"


Sanja Rapaić
04.06.2017.22:35
"Policija je upozorena da su neke djevojčice iz pulskog 'sivog doma' možda uvučene u pakao prostitucije, no ništa ne poduzima"
Goran Sebelic / CROPIX

sažeto

Dječaka Denisa iz Pule ubile su njegova majka Chiara Pašić, i 14-godišnjakinja, štićenica Doma za odgoj djece i mladeži u Puli, koja je otamo pobjegla nekoliko dana prije tragedije


Sanja Rapaić
04.06.2017.22:35

"Kada je maloljetnica, koja je uz Chiaru Rojnić osumnjičena za ubojstvo njenog trogodišnjeg sina Denisa, nedavno pobjegla iz Doma za odgoj djece i mladeži u Puli, policija je bila obaviještena o tome. Također, upozorilo ih se na niz problema, pa i taj da su neke djevojčice, štićenice tog doma, možda uvučene u pakao prostitucije.

Dva ili tri dana prije tragedije u kojoj je ubijeno dijete, policajci su napravili raciju u jednom pulskom kafiću, nedaleko od Chiarinog stana, u kome se okupljaju maloljetnice, ali i elitna klijentela, među kojima su navodno i neki političari. Tijekom racije nisu našli maloljetnicu odbjeglu iz doma i nikoga nisu priveli pa sve upućuje na to da su, svojim postupanjem, samo upozorili aktere upletene u ovu mračnu, pulsku priču.

Djevojčice su aktivne na Facebooku po grupama gdje muškarci traže mlade djevojke

Iako konkretnih dokaza za sada nema, u Puli ja javna tajna da postoji mreža prostitucije u koju su uvučene i maloljetnice. Policija je upozorena i na to da su djevojčice iz doma aktivne na Facebooku, po raznim grupama u kojima muškarci traže mlade djevojke, no nitko ništa ne poduzima kako bi se to zamršeno klupko rasplelo. Smatram, stoga, da je i nakon nedavnog tragičnog događaja, koji je potresao regiju, Dom za odgoj djece i mladeži u Puli i dalje tempirana bomba koja u svakom trenutku može eksplodirati i odnijeti nove žrtve", upozorava Mirjana Galo, vijećnica Županijske skupštine Istarske županije i predsjednica Udruge za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda - HOMO Pula. 

Screenshot

Prema nekim tvrdnjama, Chiara Rojnić je, upravo kako bi prikrila prostituciju i izmislila priču da joj je 14-godišnjakinja iz Doma za odgoj djece i mladeži Pula polusestra koja će čuvati malog Denisa. Osim kafića, u kojem je nedavno provedena racija, navodi se još jedna potencijalno sumnjiva lokacija. Naime, prema tvrdnjama jedne Puljanke, klijenti maloljetnice 'kupe' i kod bijele ograde kod doma.

Screenshot

Podsjetimo, policija sumnjiči 32-godišnjakinju i maloljetnicu da su se dogovorile kako će usmrtiti trogodišnje dijete, što su i učinile 23. svibnja u večernjim satima, u stanu u Ulici Akvilejski prilaz. Deset dana prije toga 14-godišnjakinja je prijavila seksualno zlostavljanje u domu Policijskoj upravi istarskoj, na nagovor jedne Puljanke kojoj se obratila za pomoć. Nakon ispitivanja je vraćena u dom, gdje je sve porekla. Maloljetnica je nakon toga pobjegla iz doma 16. svibnja. Susjedi su posvjedočili da je baš nekako u to vrijeme Chiara često dolazila u stan u društvu nepoznate maloljetnice. Tvrdila je da joj djevojka pomaže oko čuvanja djeteta.

'Iz doma vape da im se pomogne, Centar za socijalnu skrb godinama radi aljkavo, a policija se izvlači'

I dok se u slučaju smrti malog Denisa loptica krivnje konstantno prebacuje s institucije na instituciju, aktivistica Galo smatra da je velike propuste napravila i policija koja je, kako tvrdi, na vrijeme bila obaviještena i o odbjegloj maloljetnici, koja je kasnije osumnjičena za ubojstvo, ali i upozorena na čitav niz drugih problema u pulskom 'Sivom domu'.

Screenshot

"Policija je sve znala, obavijestili su ih djelatnici doma, da su na vrijeme izvukli odbjeglu maloljetnicu u koja je pobjegla iz doma i premjestili ju, ili da su bar pratili njeno kretanje, možda bi nesretno trogodišnje dijete danas bilo živo. Užasno me, stoga, ljuti to što se u ovoj tragičnoj priči nigdje ne spominje krivnja policije te ću, kao vijećnica u Županiji, tražiti da se ispita i njihova odgovornost, a potegnut ću ponovo i pitanje rada Centra za socijalnu skrb koji već dugi niz godina radi vrlo aljkavo. Treba napraviti čistku u Centru, ali i stisnuti policiju koja nije odradila svoj posao. Djelatnici Doma za odgoj djece i mladeži u Puli, mogli su napraviti više, no njihova je krivnja u ovom slučaju minimalna jer su odradili sve što su po zakonu trebali – obavijestili su Centar za socijalnu skrb i policiju. Ti su ljudi u domu, u radu s četrdesetak maloljetnika, doslovno prepušteni sami sebi. Dom je toliko potkapacitiran da me ravnatelj čak molio da, kao nevladina organizacija, dođemo i pomognemo im u radu s djecom“, upozorava Mirjana Galo.

ubojstvo

Pula

prostitucija

Chiara Pašić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter