hoće li mu konačno uzeti vozačku?

Policija traži da Horvatinčić ide na hitni pregled i dokaže da može upravljati vozilima u roku 15 dana


Ružica Matić
16.11.2017.14:35
Policija traži da Horvatinčić ide na hitni pregled i dokaže da može upravljati vozilima u roku 15 dana
Niksa Stipaničev / CROPIX

sažeto

Zatraženo je stručno mišljenje je li sinkopa razlog za osnovanu sumnju da vozač zbog zdravstvenog razloga nije sposoban sigurno upravljati vozilima


Ružica Matić
16.11.2017.14:35

Policija je zatražila od Tomislava Horvatinčića da joj u roku od 15 dana dostavi uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, a s obzirom na to da ga je Općinski sud u Šibeniku oslobodio optužbe da je skrivio pomorsku nesreću u kojoj su 2011. poginuli talijanski supružnici, ustvrdivši da on u tzv. stanju sinkope, odnosno kratke nesvjestice nije mogao vladati svojim postupanjem ni voljom, javlja Hina.

Budući da Ministarstvo unutarnjih poslova nije nadležno za ocjenjivanje zdravstvene sposobnosti vozača zatraženo je stručno mišljenje je li sinkopa razlog za osnovanu sumnju da vozač zbog zdravstvenog razloga nije sposoban sigurno upravljati vozilima, priopćila je u četvrtak MUP-ova služba za odnose s javnošću.

Policija je ispitala Horvatiničićevog obiteljskog liječnika

Nakon što je nadležna policijska uprava dobila mišljenje javne zdravstvene ustanove po kojem je za procjenu sposobnosti upravljanja motornim vozilom osobe koja je doživjela sinkopu potrebno pristupiti individualno, nadležna policijska postaja se obratila Horvatinčićevom obiteljskom liječniku.

Suprotno stajalištu liječnika opće prakse koji je potvrdio promjene zdravstvenog stanja, ali i naveo kako smatra da ne postoje zdravstveni razlozi koji bi zahtijevali upućivanje Horvatinčića na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled, nadležna policijska postaja je poslala Horvatinčiću zaključak kojim ga se upućuje na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled.

„Horvatinčić je dužan u roku od 15 dana od dana primitka zaključka dostaviti nadležnoj policijskoj postaji uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima“, priopćio je MUP.

Kobna sinkopa

Optužbe za nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. poginuli talijanski supružnici na čiju jedrilicu naletio s gliserom, Općinski sud je oslobodio na ponovljenom suđenju 13. listopada jer nije dokazano da je nedjelo za koje je bio optužen počinio iz namjere ni iz nehaja.

Predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe rekla je u obrazloženju da je Horvatinčić u vrijeme nesreće prema vještačenjima i iskazima svjedoka kratko bio u stanju tzv. stanju sinkope zbog čega nije mogao vladati svojim postupanjem ni voljom.

'Nevjerojatna je lakoća kojom je ovom čovjeku dozvoljeno da i dalje gazi'

Samo dan nakon te presude Tomislav Horvatinčić kršio je prometna pravila, upozorio je saborski zastupnik Nikola Grmoja i pozvao MUP da Horvatinčiću hitno oduzme vozačku dozvolu. 

"Javlja mi prijatelj da je danas vidio kako zelenim valom u džipu juri tempirana bomba. Tomo Horvatinčić. Čovjek koji povremeno, u vožnji, za volanom, iz čistog mira ostane bez svijesti. To stanje zove se sinkopa. Inače je zdrav. Potvrdila su to čak tri stručnjaka, psihijatra. Čovjek ima desetine prometnih prekršaja, nekoliko prometnih nesreća. Gazio je pješake, divljao džipom, a onda je sjeo u gliser i pokosio turiste. Nevjerojatna je lakoća kojom je ovom čovjeku dozvoljeno da i dalje gazi. Ljude i njihovo dostojanstvo. Sud je svojom oslobađajućom presudom upravo to poručio. On već sutra može opet sjesti u gliser. MUP bi morao reagirati i odmah zatražiti oduzimanje vozačke dozvole. Da ne bi zbog sinkope proletio na semaforu i opet ubio nedužne ljude", napisao je Grmoja na Facebooku. 

MUP

Tomislav Horvatinčić

vozačka dozvola

uvjerenje o sposobnosti upravljanja vozilima

Podijeli članak