JESTE LI IH VIDJELI?

Policija u Hrvatskoj trenutno traga za više od 2600 nestalih osoba, a za mnoge su male šanse da će ih pronaći


Tomislav Kukec
15.05.2018.21:00
Policija u Hrvatskoj trenutno traga za više od 2600 nestalih osoba, a za mnoge su male šanse da će ih pronaći
Niksa Stipanicev / CROPIX

sažeto

Sve informacije o nestalim osobama u Hrvatskoj uvijek možete dojaviti policiji na broj 192


Tomislav Kukec
15.05.2018.21:00

U trenutku pisanja ovog teksta u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba bilo je više od dvije i pol tisuće osoba. Točnije, 2603.

Svakog dana nestane mnogo ljudi.

Prvenstveno se radi o tinejdžerima koji bježe od kuće ili, pak, iz različitih odgojno-obrazovnih ustanova u koje su smješteni odlukom nadležnih tijela. Ipak, mnogi od osoba navedenih u evidenciji nestali su još devedesetih, tijekom Domovinskog rata. Statistike govore da takvih ima više od 1500 do 1700. Njihove obitelji svjesne su kako oni najvjerojatnije nisu više među živima, no utjeha bi im bila pronaći njihova tijela kako bi im barem osigurali dostojan ispraćaj, te grob na kojem bi mogli zapaliti svijeću

Treća su kategorija oni nestali protiv svoje volje, kao žrtva kaznenog djela. Uvjerljivo najpoznatiji takav slučaj bio je onaj Antonije Bilić, no takvi su nestanci u Hrvatskoj izuzetno rijetki. Kako se navodi na stranici Nacionalne evidencije, bez obzira što je velik dio nestanaka privremen, te se radi o bjegovima iz kuće, to ne znači da takve situacije treba shvatiti olako. 

"Bijeg djeteta od kuće predstavlja poziv u pomoć. Ono tim pozivom želi dati  do znanja da u domu "nešto ne valja" i da bi "nešto trebalo popraviti". Ako odgovor na poziv izostane, dijete se priklanja vršnjacima sa istim ili sličnim problemima te je to najčešći put u maloljetničku delinkvenciju i opetovane bjegove", ističe kriminalistica Rosana Kišur na stranicama NENO, dodajući kako su česti i bjegovi iz odgojnih ustanova. 

"Važno je napomenuti da bjegovi djece iz ustanova u koje su smješteni su najčešće odraz revolta, tuge i pokušaj dokazivanja vlastitog integriteta. Dijete teži obiteljskom načinu života gdje dobiva pažnju kao individualna osoba. Dječji i odgojni domovi najčešće ne mogu ispuniti ta očekivanja djeteta i, usprkos toplini i ljubavi odgajatelja, ne uspijevaju individualno se posvetiti djetetu onoliko koliko dijete očekuje i treba. S obzirom na organizaciju i način funkcioniranja domova, a u često slučajeva i nedovoljnu angažiranost odgajatelja, djeca iz ustanova bježe najčešće u grupi. Takvi vidovi organiziranih bjegova često prilikom utvrđivanja razloga bijega se pogrešno tumače kao avanturizam", napominje. 

Trendovi

U Republici Hrvatskoj u posljednje 23 godine prijavljeno je više od 24 tisuće nestanaka osoba, a najstarija prijava datira iz 1961. godine. U svom radu, policija se najučestalije susreće sa slijedećim kategorijama nestanaka:
 

  • bijeg ili udaljenje iz odgojne ustanove (primjerice dom za odgoj djece),
  • bijeg ili udaljenje iz zdravstvene ustanove (primjerice psihijatrijske ustanove),
  • odlazak od doma s ciljem izvršenja samoubojstva,
  • odlazak od doma uslijed demencije ili drugog duševnog oboljenja,
  • nesreće kod planinarenja, ronjenja, ribarenja, speleoloških pothvata,
  • bijeg ili udaljenje iz roditeljskog doma,
  • odlazak od doma s ciljem skitnje,
  • nestanak osobe kao posljedica kaznenog djela i
  • nestanci punoljetnih osoba koje dobrovoljno prekidaju veze s obitelji i cjelokupnim dotadašnjim životom (stvaraju „novi život“)

Od ukupnog broja nestalih osoba za kojima policija još uvijek traga i koji su prijavljeni policiji, važno je istaknuti kako se najveći broj odnosi na osobe nestale uslijed ratnih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata (oko 70 % ili 1.700 osoba).

Iza toga slijede bjegovi ili udaljenja osoba iz obiteljskog doma iz raznih razloga, zatim bjegovi ili udaljenja osoba uslijed različitih psihičkih i dementnih oboljenja, nestanci osoba uslijed nestanaka u moru ili rijekama, bjegovi ili udaljenja osoba iz odgojnih i zdravstveno/psihijatrijskih ustanova, osobe nestale prilikom planinarenja, osoba čiji nestanak je nepoznate naravi te osobe nestale uslijed različitih okolnosti (avanturizam, skitnja i slično). 

Policija stoga izuzetno ozbiljno shvaća svaki slučaj nestanka. 

'Moramo imati kompetentne istražitelje'

"Nema riječi kojima bi se mogla opisati važnost žurnog prikupljanja obavijesti od bliskih osoba, pregleda prostora u kojem je stanovala nestala osoba, pretrage terena, obavljanja provjera itd. Upravo u ovakvim slučajevima dolazi do izražaja poznata kriminalistička uzrečica da je vrijeme koje prolazi istina koja bježi. Nesnalaženje u tim prvim satima, rijetko danima, dovodi često do nepopravljivih gubitaka u procesu kriminalističkog istraživanja. Preostati će nam samo žaljenje što nismo poduzimali ovu ili onu radnju i traženje odgovornih, no to neće bitno pomoći pronalaženju nestale osobe.

Da bismo mogli žurno poduzeti sve potrebne radnje moramo imati najmanje dvije stvari, propisane osnovne procedure postupanja i kompetentne istražitelje. Drugim riječima policijske službenike koji su osposobljeni i dodatno educirani u pogledu kriminalističkog istraživanja nestanaka osoba, osobito rizičnih nestanaka. Osim profesionalnog iskustva nužno je i životno iskustvo na što će se nadograđivati kreativne i inteligentne odluke o radnjama koje je potrebno poduzeti. Važna je i odlučnost te profesionalni ugled takvih kriminalista, a osobito onih koji rukovode takvim kriminalističkim istraživanjem obzirom da se ono u pravilu provodi pod pojačanom pažnjom javnosti i brojnim drugim utjecajima koji mogu utjecati na ishod postupanja. Zbog potreba multidisciplinarnog pristupa važno je uključivanje i drugih specijalista", smatra stručnjak mr.sc. Josip Pavliček

Traganje policije za nestalom osobom vremenski nije određeno. Mjere traganja trajat će sve dok postoji i najmanji trag. Mjere traganja za nestalom osobom mogu se obustaviti samo onda kad je nestala osoba pronađena živa ili mrtva, odnosno kad je nedvojbeno utvrđeno gdje se nalazi. Stoga bacite oko na Nacionalnu evidenciju nestalih osoba. Možda je baš pored vas prošla osoba za kojom tragaju njeni najmiliji.

Sve informacije koje imate uvijek možete dojaviti na broj policijskog Operativno-komunikacijskog centra 192.
 

policija

crna kronika

nestali

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter