RATUJE LI OPET MAFIJA NA ZAGREBAČKOM ASFALTU?

Policijski inspektori za 100posto: 'Podmetanje požara na automobilu klasična je poruka iz podzemlja. Slijedi bomba ili propucavanje'


Tomislav Kukec
13.11.2018.19:00
Policijski inspektori za 100posto: 'Podmetanje požara na automobilu klasična je poruka iz podzemlja. Slijedi bomba ili propucavanje'
iStock / Ilustracija

sažeto

U manje od tjedan dana zabilježena su dva slučaja potpaljivanja osobnih automobila u hrvatskoj metropoli


Tomislav Kukec
13.11.2018.19:00

Automobili gore širom Zagreba. Najprije je, prije točno šest dana, na Prisavlju u kasnim poslijepodnevnim satima izgorio luksuzni terenac Mercedes u vlasništvu bogatog poduzetnika Želimira Kastelana, pa je policijskim očevidom utvrđeno kako najviše indicija upućuje na to da je požar podmetnut.

Poduzetnik, vlasnik lanca staračkih domova, preko Jutarnjeg lista je danas ponudio nagradu od 100.000 kuna za informaciju o naručitelju i počinitelju tog kaznenog djela. 

Srdjan Vrancic / CROPIX

Sredstvo obračuna kriminalnih skupina

A onda se buktinja ponovno rasplamsala u noći sa ponedjeljka na utorak, u cik zore u Albrechtovoj ulici nedaleko Dinamova stadiona. Najprije je buknuo jedan automobil, a vatra se potom proširila i na ostale na parkiralištu. Posve su uništena tri automobila, a nagorjelo ih je još šest. I za ovaj se požar sumnja da je podmetnut. No, unatoč dva slučaja u manje od sedam dana, policijska istraga još nije otkrila počinitelja ili više njih. 

Potpaljivanje automobila inače je, kao što to dobro znaju vjerni čitatelji crne kronike, klasična poruka iz podzemlja koja se često koristi u međusobnim obračunima kriminalnih skupina i pojedinaca. Potvrđuje to za 100posto i umirovljeni policijski inspektor Branko Lazarević, nekadašnji šef ekipe za očevid u Policijskoj upravi zagrebačkoj koji je svojedobno bio i vođa grupe za požare i eksplozive. 

"Krim-milje potpaljivanje automobila koristi kao prvo upozorenje, bilo da se radi o nekom obračunu kriminalnih skupina ili pak kao 'opomenu' dužniku da vrati novac. Nakon toga obično slijede ozbiljnija upozorenja, poput podmetanja eksplozivne naprave ili propucavanja nogu. Uglavnom, podmetanje požara pod automobile spada pod klasična sredstva komunikacije članova podzemlja", kaže Lazarević. 

Goran Mehkek / Cropix

Poligrafska ispitivanja

U svom se radu često susretao sa slučajevima zapaljenih automobila pa kaže kako je u takvim istragama često teško doći do bilo kakvih tragova. 

"Svi biološki tragovi naprosto izgore, tako da se na njih ne može računati. Kod očevida požara na vozilima najvažnija je stvar utvrditi centar, odnosno ishodište požara. Potom slijedi izuzimanje uzoraka koji se šalju na forenzička vještačenja, a sve što se time otkrije potrebno je držati u tajnosti i radi eventualnih naknadnih poligrafskih ispitivanja. Riječ je o možebitnim tragovima kemijskih supstanci, poput benzina, ali i različitih drugih zapaljivih kemikalija", objašnjava naš sugovornik. 

Sa zanimanjem prati slučajeve u proteklih nekoliko dana jer kaže da bi policija, barem u njegovo vrijeme, uvijek najprije pokušala utvrditi postoji li veza između dva slučaja. 

"Što se slučaja u Maksimiru tiče, praksa bi nalagala da se porazgovara sa vlasnikom svakog oštećenog automobila. Sigurno će se pokušati utvrditi i postoji li veza između tog požara i požara otprije tjedan dana, barem smo tako mi nekada radili. Istražiteljima će važan trag biti i na što upućuju vlasnici. Požare je nezgodno raditi jer biološki tragovi potpuno izgore i nekad se radi o najtežim slučajevima za riješiti. S druge strane, ako postoje jasne indicije, nekada takvi slučajevi mogu biti vrlo brzo zaključeni. Nekada je potrebno i malo sreće", zaključuje iskusni inspektor. 

Tom Dubravec / CROPIX

'Po tragu plamena vidi se ako je uzrokovan benzinskim parama'

No, kako policija uopće može znati je li požar podmetnut ili je, pak, nastao uslijed nekog tehničkog kvara na vozilu. Pitate li sudskog vještaka Stanislava Peruška, to i nije tako velik problem. Peruško je iskusni forenzičar koji je niz godina radio u Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja dr. Ivan Vučetić.

"U slučajevima požara na vozilima, policija najprije poziva protupožarnog inspektora koji pregledava vozilo i, ako može, pokušava utvrditi uzrok požara. Ako nije siguran, poziva se stručnjak Centra za forenzička ispitivanja koji će najprije pregledati mjesto požara, a onda i odrediti centar požara. Kada su vozila u pitanju, uglavnom se radi o mjestu koje je najviše izgorjelo, iako to ne mora biti tako kod požara kuća ili industrijskih postrojenja. Potom se određuje mogući uzrok požara. Traže se tragovi. Ako je u pitanju benzin, to se lako pronađe laboratorijskim ispitivanjem. Rastopljeni bakar ukazuje na kratki spoj na električnim instalacijama. Mogu biti i požari uslijed mehaničkih uzroka. Primjerice, ako je auto došao sa dulje vožnje, a negdje mu kapa ulje, auspuh je vruć, ulje će se zapaliti. Nekada se jako dobro na laku vidi trag polijevanja benzina, jer se točno po tom tragu širi i plamen. Vještaci na temelju uočenih tragova određuju uzrok vatre", objašnjava forenzičar za 100posto. 

Deset minuta vatre - potpuna šteta na vozilu

Iako ne može otkrivati detalje kako ne bi davao "recept" onima koji žele potpaliti nečiji automobil, kaže kako se uglavnom ispod automobila stavljaju zapaljive tekućine, a ima i slučajeva da se "kokteli" sa zapaljivim tvarima ubacuju u vozilo kroz razbijeni prozor. Peruško ističe kako se vatra na automobilu jako brzo širi, te je potrebno svega deset do petnaest minuta da nastane potpuna šteta. U roku od manje od sat vremena, dodaje, požar se gasi sam od sebe.

iStock / Ilustracija

No, nema eksplozija kakve smo navikli gledati u holivudskim spektaklima. Peruško kaže kako zvuk eksplozije, koji se katkad može čuti pri požarima na vozilu, uglavnom dolazi od prsnuća stakala ili guma, jer su današnji rezervoari za gorivo uglavnom plastični te doalzi do rastaljenja, ali ne detonacije. 

Pred policijom je, tako, velik posao, a Zagrepčani će, do dovršetka istrage, strahovati je li ponovno otpočeo rat zagrebačkih kriminalnih skupina. 

požar

crna kronika

mafija

kriminal

podmetanje požara

Branko Lazarević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter