Žive li oni u istoj zemlji kao i mi?

Političari ignorirali plamenu katastrofu u Splitu, Reiner tek jutros shvatio da negdje nešto gori


Tomislav Kukec
18.07.2017.10:05
Političari ignorirali plamenu katastrofu u Splitu, Reiner tek jutros shvatio da negdje nešto gori
Cropix

sažeto

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner za katastrofalni požar doznao je, čini se, tek jutros nakon što je popio kavu


Tomislav Kukec
18.07.2017.10:05

Vatrena katastrofa koja je jučer u jednom trenutku prijetila uništenjem drugog najvećeg grada u Hrvatskoj nije na sve, čini se, djelovala jednako. 

Dok su građani očajno vapili za pomoć, a premoreni vatrogasci riskirali živote kako bi spasili grad, dobar dio političara ponašao se kao da se njih to ne tiče. Iako su dijelovi Splita bili bez struje i vode, iako je gust dim onemogućio disanje na širem gradskom području, iako je plamena stihija gutala sve pred sobom i najozbiljnije se pripremala evakuacija stanovništva, za neke od naših izabranih predstavnika sve to nije bio razlog da se aktivnije uključe i pomognu.

Štoviše, čini se kako su neki od njih, poput potpredsjednika Sabora Željka Reinera, prespavali najveću požarnu krizu od osamostaljenja zemlje. On je tako, izgleda, tek jutros kada je popio kavu doznao da tamo negdje nešto gori, pa je o tome objavio i tweet. 

Dragan Matic / CROPIX

Sa tugom i bolom sam primio vijest da se u dijelovima Dalmacije posljednja dva dana odvija drama s vatrenom... https://t.co/NmtfMqXW87

— Željko Reiner (@zeljko_reiner) July 18, 2017

Vlada o svemu osim o požaru

Prizori vatrogasaca koji doslovce padaju s nogu od umora, vatrogasnih sirena koje odjekuju gradom pod Marjanom i građana koji se očajnički roganiziraju s kantama vode kako bi branili neobranjivo nisu previše, izgleda, dotaknuli ni premijera Andreja Plenkovića koji je tek jučer iza 20 sati vrlo hladno i bez emocija poručio da će, da parafraziramo, sve biti OK, te da će Hrvatska, bude li potrebno, zatražiti europsku pomoć. Mnogi su se gorko nasmijali na te njegove riječi "bude li potrebno", jer doista nije jasno što se još trebalo dogoditi pa da premijer shvati kako je potrebno - sve i svaka pomoć koja se može dobiti. 

Kazališna redateljica Nora Krstulović na svom je Facebooku također kritizirala vlast zbog nonšalantnog odnosa prema plamenoj kataklizmi. Primijetila je tako kako je Vlada RH na svom Facebook računu bila vrlo aktivna, samo o svemu osim u požaru. Tako je u trenutku kada je vatra već gutala Žrnovnicu, kada je dijelu grada isključena struja, a Torcida se počela organizirati u obrani Splita, Vlada na Facebooku objavila fotografije s proslave Dana Zagrebačke županije...

Predsjednica večerala u Salzburgu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u to je vrijeme bila u službenom posjetu Salzburgu. Iako je putovanje odlučila prekinuti kada je saznala za vijest o katastrofalnom požaru u domovini, mnogi su primijetili kako je, za vrijeme dok su onemoćali vatrgoasci i građani bili na prvoj liniji, Vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske s europskim državnicima u Austriji bila na svečanoj večeri. 

Cropix

požar

Andrej Plenković

politika

požar u Splitu

Dalmacija

Željko Reiner

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter