Optužbe pljušte sa svih strana

'Ponašaju se kao digitalni gangsteri', Facebook namjerno i svjesno krši zakone o privatnosti podataka


Valerija Bebek
18.02.2019.18:00
'Ponašaju se kao digitalni gangsteri', Facebook namjerno i svjesno krši zakone o privatnosti podataka
Profimedia

sažeto

Britanske vlasti izdale su zabrinjavajuće izvješće o radi najveće društvene mreže


Valerija Bebek
18.02.2019.18:00

Zakonodavci u Ujedinjenom Kraljevstvu optužili su Facebook da je prekršio privatnost podataka i zakone o tržišnom natjecanju u svom izvještaju o dezinformiranju društvenih mreža. U njemu također tvrde da je CEO Mark Zuckerberg iskazao nepoštivanje prema parlamentu jer se nije pojavio pred njim, javlja CNN.

Odbor za digitaliju, kulturu medije i sport iz UK-a svoje je izvješće objavio u ponedjeljak. Pregledali su niz dokumenata, neki od njih su prepiska između Zuckerberga i njegovih direktora, proizašle iz tužbe koja je u Kaliforniji podignuta protiv Facebooka. Odbor je probavio dokumente pred kraj prošle godine od malene kompanije za razvoj aplikacija 'Six4Three' koja stoji iza tužbe.

Odbor tvrdi da se iz dokumenata vidi kako je Facebook 'spreman nadjačati postavke privatnosti svojih korisnika kako bi prenijeli podatke' programerima aplikacija. Zakonodavci također tvrde kako je ta društvena mreža u mogućnosti 'izgladnjeti' od podataka neke od devlopera i tako im ugroze posao.

Smatraju se iznad svih zakona

"Kompanijama poput Facebooka se ne bi smjelo dopustiti da se ponašaju poput 'digitalnih gangstera' u online svijetu, da se smatraju ispred i iznad svakog zakona", stoji u izvješću.

Kao odgovor ovom izvješću Facebook je kazao kako nisu prekršili zaštitu podataka niti zakone o tržišnom natjecanju. Britanski ogranak Facebooka i njihov glasnogovornik u izjavi su rekli da kompanije "podupire efektivno zakonodavstvo o privatnosti"i da su također otvoreni za "smislenu regulaciju".

Još u prosincu prošle godine Facebook se oglasio o dokumentima tvrtke 'Six4Three' kazavši da su dokumenti 'selektivno procurili' kako bi rekli samo jednu stranu priče.

Optužbe u posljednje vrijeme ovom magnatu društvenih mreža zadaje najviše glavobolje. Potpali su pod povećan nadzor američkih i svjetskih zakonodavaca nakon niza skandala o curenju podataka uključujući i Cambridge Analyticu.

Facebook

Mark Zuckerberg

Ujedinjeno Kraljevstvo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter