uspavana zvijer

Potresi su sve jači i češći, ako se pretpostavke pokažu točnima, posljedice bi mogle biti strašne


100posto
14.07.2018.13:30
Potresi su sve jači i češći, ako se pretpostavke pokažu točnima, posljedice bi mogle biti strašne
Getty

sažeto

Samo je tijekom proljeća registrirano više od tisuću potresa tla, pri čemu se u većini slučajeva radi o mikropotresima, ali jedna desetina se mogla i osjetiti


100posto
14.07.2018.13:30

Sve učestaliji potresi u trokutu Bavarske, Saske i susjedne Češke povod su geofizičarima da se zapitaju budi li se vulkan ispod njemačke pokrajine Bavarske. 

"Registrirali smo pojačanu aktivnost", potvrdio je Torsten Dahm iz njemačkog centra za geo istraživanja u Potsdamu za Freie Presse

Rekao je i da potresi postaju sve jači, te da se njihova cikličnost smanjuje. 

Samo je tijekom proljeća registrirano više od tisuću potresa tla, pri čemu se u većini slučajeva radi o mikropotresima, ali jedna desetina se mogla i osjetiti.

"Mislim da svjedočimo buđenju jednog vulkana" rekao je Dahm i dodao da na to ukazuje više stvari, među kojima je i činjenica da se u Eger bazenu puni rezervoar magme. 

Već tri desetljeća mjerenja u ovoj regiji pokazuju rastući intenzitet, a pošto se radi u sporim procesima, to je relativno kratko vrijeme, kaže Dahm.

Svoju tezu potkrepljuje činjenicom da se aktivnosti tla od 1997. sve više šire, a senzorima na dubini od 400 metara ekipa znanstvenika želi istražiti događanja ispod tla, te se nadaju da će potrebna bušenja započeti još ove godine. 

Europa

vulkan

erupcija

supervulkan

newsletter

Prijavite se na Newsletter