uspavana zvijer

Potresi su sve jači i češći, ako se pretpostavke pokažu točnima, posljedice bi mogle biti strašne


100posto
14.07.2018.13:30
Potresi su sve jači i češći, ako se pretpostavke pokažu točnima, posljedice bi mogle biti strašne
Getty

sažeto

Samo je tijekom proljeća registrirano više od tisuću potresa tla, pri čemu se u većini slučajeva radi o mikropotresima, ali jedna desetina se mogla i osjetiti


100posto
14.07.2018.13:30

Sve učestaliji potresi u trokutu Bavarske, Saske i susjedne Češke povod su geofizičarima da se zapitaju budi li se vulkan ispod njemačke pokrajine Bavarske. 

"Registrirali smo pojačanu aktivnost", potvrdio je Torsten Dahm iz njemačkog centra za geo istraživanja u Potsdamu za Freie Presse

Rekao je i da potresi postaju sve jači, te da se njihova cikličnost smanjuje. 

Samo je tijekom proljeća registrirano više od tisuću potresa tla, pri čemu se u većini slučajeva radi o mikropotresima, ali jedna desetina se mogla i osjetiti.

"Mislim da svjedočimo buđenju jednog vulkana" rekao je Dahm i dodao da na to ukazuje više stvari, među kojima je i činjenica da se u Eger bazenu puni rezervoar magme. 

Već tri desetljeća mjerenja u ovoj regiji pokazuju rastući intenzitet, a pošto se radi u sporim procesima, to je relativno kratko vrijeme, kaže Dahm.

Svoju tezu potkrepljuje činjenicom da se aktivnosti tla od 1997. sve više šire, a senzorima na dubini od 400 metara ekipa znanstvenika želi istražiti događanja ispod tla, te se nadaju da će potrebna bušenja započeti još ove godine. 

Europa

vulkan

erupcija

supervulkan