tko bi to očekivao od neoliberala?

Poziv svjetskim vladama uoči sastanka u Davosu: Uvedite univerzalni prihod svim građanima


Ružica Matić
20.01.2018.12:00
Poziv svjetskim vladama uoči sastanka u Davosu: Uvedite univerzalni prihod svim građanima
Reuters

sažeto

Prijedlog iznosi Adam Smith Institute - desno orijentirani, neoliberalni think-tank koji je odigrao vrlo važnu ulogu u reformama Margaret Thatcher.


Ružica Matić
20.01.2018.12:00

Vlade svih država svijeta trebale bi razmotriti uvođenje univerzalnog osnovnog prihoda, zaključak je novog izvješća koje je objavio Adam Smith Institute uoči sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu idućeg tjedna.

Ideju o prihodu kojeg bi primali baš svi građani kako bi imali osnovna sredstva za život, propagiraju i neki od najpoznatijih poduzetnika današnjice, poput Marka Zuckerberga i Elona Muska, a sad ju je podržao i desno orijentirani, neoliberalni think-tank koji je bio idejni začetnik reformi koje je u Velikoj Britaniji 80-ih provela Margaret Thatcher.

Adam Smith Institute ističe kako ima sve više dokaza o korisnosti univerzalnog prihoda, javlja Independent. Koncept je to uključuje radikalno preispitivanje socijalne države i dobrovoljne pogodnosti u korist bespovratnih stopa plaćanja svim građanima.

Desničarski think-tank tvrdi da su trenutni sustavi socijalne skrbi neprikladni da se prilagode izazovima koje donosi automatizacija i globalizacija, ističući kako je univerzalni osnovni prihod politički izvediv, društveno poželjan i financijski održiv, što pokazuje i eksperimenti s tim konceptom koje provode Finska, Kanada, Kenija i Uganda.

"Najveći problem bit će njegovo uvođenje. Potrebno je inspirativno političko vodstvo da reformira osnovne institucije i načine rada“, ističe se u izvješću Adam Smith Institute koje poziva vlade diljem svijeta da uvedu univerzalni osnovni prihod. 

Glavni autor izvješća Otto Lehto ističe kako univerzalni prihod ne može riješiti sve probleme s kojima se suočava naše društvo, ali je 'izvediva reforma koja može gurati naše društvo naprijed'.

„Univerzalni prihod pojednostavljuje pružanje socijalnih usluga i potiče autonomiju pojedinaca. Dopuštajući siromašnim ljudima da troše svoj novac kako to smatraju prikladnim, potiče ekonomiju i smanjuje potrebu za birokracijom“, navodi se u izvješću. 

Davos

Adam Smith Institute

univerzalni osnovni prihod

Svjetki ekonomski forum

neoliberali

Podijeli članak